lavakorrels??
#1
di, 27/09/2011 - 01:13
lavakorrels??
Omlangs hebben we flinke lekkage gehad door ons dakterras. De dakdekker die ons dak kwam schoonmaken adviseerde om de planten in lavakorrels te zetten. Dit is omdat het veel lichter is, de planten groeien uitstekend, en je hebt geen last meer van lekkende aarde uit de potten. Hierdoor was uiteindelijk ook de lekkage ontstaan. Onder de stenen op ons dakterras lag het vol met prut ( van 12 jaar) en daardoor liep het water niet meer weg, en zocht een andere weg( ons plafond een etage lager!)
Maar mijn vraag is nu, zijn lavakorrels hetzelfde als hydrokorrels?
En is dit inderdaad voldoende om daar alleen je planten in tezetten?
Wie heeft hier ervaring mee, en waar koop je lavakorrels.?In het tuincentrum heb ik niets kunnen vinden, tenzij het natuurlijk hydrokorrels zijn!
En kun je niet ook eerst een stuk vliesdoek ofzo onderin een bloempot zetten, zodat de aarde niet wegspoeld? Ik zag dit laatst volgens mij heel snel in een programma. IK heb nu wel overal stukken scherven over de gaten, maar alsnog spoelt er heel langzaam aarde uit de potten.
Alvast bedankt.
Google eens op 'daktuinen' en veel van je vragen worden beantwoord.
Bijvoorbeeld hier: https://tinyurl.com/y292pujq
Bij de bouw van een plat dak wordt de afvoer altijd op het laagste punt gemaakt. Dak ligt op afschot.
Bij platte daken op een houten balklaag moet je oppassen met het gewicht.
Als daarboven een dakterras wordt aangelegd met betonnen tegels van 30x30 (wat je vaak ziet) of plantenbakken zal door het gewicht de onderliggende balklaag in het midden gaan zakken. In deze kuil verzameld zich regenwater en door het gewicht hiervan zal de zakking groter worden waardoor de afvoer boven het laagste punt komt te liggen en dan heb je een groot probleem. Dan kan je de afvoer verplaatsen naar het midden van de zakking (maar dan moet je er van onderen bij) of je moet die kuil uitvlakken (van boven af) met nieuwe dakbanen erop.
Heb je een betonnen dak dan speelt die zakking niet en is het een kwestie van de vervuiling onder de tegels om de paar jaar weghalen. Deze vervuiling komt door de grond uit de bloembakken, afgevallen blad maar ook stuifzand uit de Sahara.
Ook platte daken hebben hun onderhoud nodig. Het gebruik van gebakken kleikorrels (welke je hier bedoeld) doen daar niet aan af.