aantal bonsai vraagjes

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 21/04/2009 - 18:38
donno86

aantal bonsai vraagjes

Hey bonsaikenners!

Ik heb er sinds gisteren een nieuw boompje bij en was benieuwd welke soort dit is en wat de beste manier van verzorgen is.

Verder heb ik vandaag het carmona boompje wat ik heb eens uit zijn schaal gehaald en nou bleek deze (na een half jaar) dus nog steeds in klei te staan.
Dit zie je dus alleen als je de boom uit zijn schaal haalt wist ik verder niet domme fout. Maarja boompje verpot en nu maar hopen op herstel want het boompje is ondertussen helemaal kaal =(

Verder vroeg ik me af wat de minimum temperatuur voor een carmona is? Had al gelezen dat het een tropische boom is dus lijkt me niet dat ik deze momenteel 's nachts buiten kan laten staan?

Bvd

Don

De foto's van mijn nieuwste aanwinst:
https://tinyurl.com/y3rrt3ow
https://tinyurl.com/yy83fvnx

wo, 22/04/2009 - 16:11
Onetreehill

Don,

Dat zo'n boompje in klei staat is op zich echt niks mis mee. Vaak wordt dat veronderstelt maar men moet zich dan eens afvragen hoe het mogelijk is dat die grote hoeveelheid aan boompjes die uit China wordt geimporteerd hier dan gezond en wel aankomt. Kijk eens rond in het tuincentrum, soms zie je daar pas aangekomen boompjes. Kijk 2 weken later eens weer dan zie je precies datgene wat ik bedoel, onverzorgde boompjes die al bijna ter ziele zijn. Kwestie van niet verzorgen! Bij mij staat een grote Ulmusinfo-icon en wat kleinere nog steeds in de dezelfde kleiachtige grond als toen ik ze aanschafte en dat is wel al een hele tijd terug. De juiste verzorging, daar komt het op neer en als die ontbreekt krijg je problemen met je bomen. Geldt trouwens voor elke bonsai soort die men heeft.
Je verwijt jezelf een domme fout te hebben gemaakt door niet eerder het boompje uit de pot te hebben gehaald maar dat is het niet. Je had eerder een inspectie moeten uitvoeren toen het boompje tekenen van verval begon te vertonen en nu dus helemaal kaal is. Een Carmona, die als binnenbonsai wordt gehouden hoort het hele jaar mooi groen blad te dragen nou dus ook.
Je hebt dus door onoordeelkundig gebruik het zelf zover laten komen.
Of het weer goed komt is nog maar de vraag dat merk je snel genoeg als het boompje weer is hersteld en er groeipuntjes verschijnen.
Het boompje is ven tropische herkomst dus geschikt voor een warme omgeving.
Het is aan jezelf om na te gaan of de nachtemperatuur geschikt is voor de soort. Gewoon de temperatuur in de gaten houden tot die niet meer beneden ong. 12 graden C komt.

OTH

wo, 22/04/2009 - 20:28
donno86

Beste OTH,

Ik ben zoals u inmiddels wel duidelijk is een beginnende bonsai liefhebber. Natuurlijk zag ik dit probleem zich al eerder voordoen (heb hier zelfs eerder over dit boompje gepost over mogelijk ongedierte) maar ik heb geen idee waar het aan ligt dat dit boompje afsterft. Dit is inmiddels mijn 2e exemplaar en nou weet ik dat een carmona niet de meest makkelijk te onderhouden soort is maar ik heb niets meer en minder gedaan dan dagelijks water geven (mits de aarde ietwat droog aanvoelde). Het boompje is nu al een aantal weken kaal maar leeft nu nog wel (boomschors + flexibele takjes gecheckt). In de afgelopen weken heb ik meerdere malen groene knopjes bij het boompje gezien maar deze verdwenen na een weekje weer en echt blaadjes hebben er sindsdien niet meer aangezeten.

Verder weet ik dus ook niet wat ik anders doe als de groene knopjes verschijnen en zijn oorzaak/gevolg mij compleet onduidelijk.

S.O.S ik probeer dit boompje echt te redden maar ben zelf inmiddels ook een beetje moedeloos geworden.

Het zou fijn zijn als iemand mij informatie kan verschaffen over mijn nieuwe aanwinst zodat die niet hetzelfde lot te wachten staat.

Mvg,

Don

wo, 22/04/2009 - 21:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

zonder met oplossingen of raad van tante kaat te willen komen aandraven, is het best dat je eerst beseft dat we hier in ons klimaat en de gemiddelde vlaamse huiskamer (of zelfs veranda) NOOIT de 'echt goede' omstandigheden kunnen nabootsen als in de subtropen (waar de luchtvochtigheid, en de temperaturen anders zijn).

In een kwekerij is dit deels wel nog mogelijk gezien veel van die serrecomplexen toch beter die omstandigheden kunnen benaderen. Wat het verschil is met een veranda? Wel die serres zijn vaak uitgerust met automatische sproeiinstallaties, dus betere vochtigheid. En ook staan de planten op dragers waaronder meestal watervergaarbakken zitten.
Dit kun je dus niet in je veranda hebben.

Dus, ons droog huisklimaat is absoluut niet ideaal en betekent vaak een schock voor die planten. Da's dan al een tweede shock die ze krijgen, de eerste is wanneer ze uit de kwekerij in het land van oorsprong in een pot worden opgepot en verstuurd richting belgië.

Je moet dus ten eerste al de werkelijke groeiomstandigheden bij benadering kunnen nabootsen, en ten tweede het onderhoud goed doen, en een goede standplaats geven (geen volle zon). En dan nog zal de boom eerst moeten acclimatiseren (kan maanden duren voor hij weer fut krijgt).

Helaas geen snelle gouden tips te geven.

PS: die vette klei waarin ze opgepot worden in de subtropen dient om de lange verzending per schip goed te kunnen doorstaan, want zo'n vette klei houdt heel lang water vast. Ik denk dat het geen goede oplossing is om die subtropische boompjes in een compleet ander mengsel te zetten...ik zou altijd een deel van die klei erbij mengen.

do, 23/04/2009 - 01:53
Onetreehill

Don,

Je hebt je boompje verpot en indien de wortels nog gezond (wit/crèmeachtig van kleur) en in tact waren zou de boom in principe nieuwe scheuten moeten aanmaken. Het was idd misschien beter geweest zoals Yves schreef om een gedeelte van de oude kleigrond weer toe te voegen maar dat is niet gebeurd helaas, is niet anders.
Ik denk dat door het verwijderen van de oude stugge en harde grond wortels zijn beschadigd. Op zich niet erg want die groeien wel weer aan. Maar omdat ze nu in een geheel andere grond staan zal het wat langzamer gaan. Het boompje produceert nieuw groen maar de wortels hebben nog niet de mogelijkheid om vocht en voeding naar alle delen in de boom te transporteren. Dus zullen alle groene groeipuntjes afsterven. Het is dus eigenlijk een kwestie van afwachten wat er gaat gebeuren. Geef het boompje een rustperiode om te herstellen van de ingreep.
Plaats het boompje zo dat hij genoeg licht krijgt maar geen direct zonlicht. Hou de nieuwe grond heel lichtjes vochtig en benevel het boompje dagelijks een keer. Om te controleren of de grond nog voldoende vochtig is kun je een satestokje in de grond steken. Dagelijks even kijken of het stokje nog vochtig is. Droog betekent water geven, niet te veel voorlopig.
Zoals eerder geschreven, de juiste omstandigheden kun je nooit nabootsen maar na een zekere gewenning en de juiste verzorging is het niet moeilijk een Carmona in goede conditie te houden. Maar zelfs de beste bonsaist overkomt het wel eens dat een boom er zo maar mee ophoudt! En meestal is het gissen wat de oorzaak is. Jammer maar het is niet anders. In welke grond heb je het boompje trouwens opgepot?

OTH

do, 23/04/2009 - 22:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo,

wat de fotos betreft die je gepost hebt..

moeilijk te zeggen gezien het blad nog niet helemaal ontluikt is.

maar lijkt beetje op haagbeuk (carpinusinfo-icon betulus) maar zou eerder hazelaar (corylusinfo-icon avellana) zeggen aan de kleur van de takken te zien, en de vorm van het blad.

zou het volgroeide blad moeten zien, je kunt al es op google afbeeldingen zoeken voor hazelaar en zelf nazien of het klopt.

wel veel te vroeg in pot gezet hoor, en veel te hoge plant om zo verder als bonsai te proberen opkweken.

infeite had je beter hem in een ruime pot gezet of in de grond, en afgesnoeid op enkele tientallen cm, boven een knop. En laten uitschieten, verdikken. Pas enkele jaren nadien oppotten

do, 23/04/2009 - 22:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

nog een mogelijkheid is dat het een iep is (olm is ander woord).
Indien aangeschaft bij een gewone boomkwekerij kan het wel eens ruwe iep of gladde iep zijn.

Onderwerp gesloten