Wat is het effect van windchill bij planten?
#1
vr, 08/01/2010 - 22:36
Wat is het effect van windchill bij planten?
Wij warmbloedige wezens ervaren de gevoelstemperatuur (windchill) als een reëel lagere temperatuur met evenredige gevolgen zoals een verhoogde kans op bevriezingsverschijnselen. Hoe is dat eigenlijk gesteld bij onze planten? De temperatuur zoals gemeten met een thermometer verandert niet als het harder waait. De harde wind heeft zelfs een dempende invloed op de nachtelijke afkoeling. Het risico van bevriezing lijkt daarom niet te worden beïnvloed door de windsnelheid. Wel zal de plant sneller de omgevingstemperatuur aannemen. Het belang van het windchill effect lijkt me vooral te bestaan uit een sterk verhoogde risico op schade door uitdroging. Met andere woorden wanneer een plant goed staat afgeschermd voor de wind, is het risico van windchill beperkt.
Graag jullie mening hierover.
groet,
Draco
Bij meer wind wordt waterdamp sneller afgevoerd en zal een plant meer verdampen. Dus ligt uitdrogen voor de hand.
Draco, het is precies zoals je beschrijft. Door de wind zullen de plantendelen zeer snel de omgevingstemperatuur aannemen. Dit maakt niet zo'n verschil voor bladeren, omdat die al heel dun zijn en sowieso snel met de temperatuur meeveranderen. Maar hou er rekening mee dat bij wind dus ook sneller warmte wordt onttrokken aan je bescherming en dus ook aan de plantendelen die beschermd zijn. Ik merk zelf dat met windstil weer ik met een 60 W lamp makkelijk een 'iglo' van circa 1,5 m3 - om mijn musa basjoo gebouwd van twee lagen noppenfolie - op een temperatuur van 7 of 8 graden kan houden. Dit terwijl het buiten een paar graden vriest. Waait het, dan daalt ook de temperatuur in de iglo tot slechts enkele graden boven het vriespunt. Een extra winddicht zeil erover kan dan echt het verschil maken! Met blote plantendelen moet je dan dus extra oppassen. Stammen koelen meer af dan anders en bladeren drogen uit. Vooral omdat vrieskou vaak gepaard gaat met relatief droge lucht. Het is soms bijzonder om te zien dat als het even waait hoe snel ijs en bevroren sneeuw verdampt! Dus dit is zeker een risico voor onze onbeschermde plantendelen, zoals dit ook geldt voor onze wintergroene tuinplanten. Beschermen tegen de wind dus de koemnde dagen. Vooral morgen kon wel eens de genadeklap zijn voor veel onbeschermde kruinen van palmen. ik heb vanavond nog een groot bouwzeil gekocht om over mijn grootste trachycarpus te doen. Ik hoop hem zo net dat beetje extra bescherming te geven omn hem te laten overleven. Maar zoals Kristof al zei, het wordt kielekiele voor alle exoten die zonder extra bescherming in onze tuinen staan. Neem je maatregelen!
D-sdennis
Sinds het invallen van de vorst heb ik over de kruin van onze grootste Trachycarpus Fortunei een doorzichtige hoes geplaatst waaronder je normaliter je tuinstoelen droog houdt. Door de zeilringen heb ik touw gehaald rondom vastgezet aan de hengsels van een viertal emmers verzwaard met keistenen. Deze muts is de enigste bescherming tot nu toe. De palm staat op het zuiden, 2 meter vanaf de gevel en al 13 jaar in de volle grond. De minimum temperatuur bij ons is tot nu toe -10 geweest. Ik maak me
niet ongerust. Volgens mij kan een Fortunei wel strengere kou verdragen of ben ik toch de optimistisch?
Windchill zorgt slechts voor een snellere afkoeling van voorwerpen die warmer zijn dan de omgeving. Voor planten, die sowieso de omgevingstemperatuur aannemen, maakt het dus niets uit.
Ruud
Let op hetgeen ik al eerde rbeschreven heb. Windchill, ofwel de omstandigheden die daarvoor zorgen, drogen de boel sneller uit! Gerbo, dDe hoes is denk ik een goede bescherming, in ieder geval tegen de uitdrogende wind. Ik zou me denk ik ook niet teveel zorgen maken zolang je wortels maar beschermd zijn. Mijn trachy staat ook al zolang buiten en ook onbeschermd. Maar omdat ik een lange periode onder nul heb gehad, heb ik m toch ingepakt, een beetje vergelijkbaar zoals jij. Ook een spot toegevoegd, zodfat de warmte die deze spot afgaf is blijven hangen onder de verpakking. Dit omdat ze naast de wind ook -12 tot -15 voorspelden. Dit is gelukkig uitgebleven, maar ik laat de bescherming toch nog even zitten tot het duidelijk gaat dooien. Mijn doel was ook de palm even wat lucht te geven, vocht in de bladeren aan te kunnen vullen. Je ziet nu ook dat de bladeren er goed uitzien. Ik maak me dan ook geen (voorlopig) zorgen meer.
Dag Gerbo,
Heb je ook foto's van je Trachy welke al 13 jaar in de volle grond staat? Ben reuze benieuwd! Welke stamhoogte had de stam bij het planten en wat is de stamhoogte op dit moment?
Jeremaine
Zal proberen v.d. week een paar foto's te maken.
Hallo Jeremaine,
Bijgaand de beloofde foto v.d. palm. Toen ik hem/haar kocht was de stamhoogte ongeveer 30 á 40 cm. Nu is dit 1.80, gemeten waar de speer uitloopt uit de stam. Dit zou een groei betekenen van iets meer dan 10cm per jaar wat geloof ik redelijk normaal is voor een Trachycarpus.Als het weer zo wisselvallig blijft als nu laat ik z'n ''muts'' voorlopig zitten.
Wat mij betreft is deze winterbescherming momenteel voldoende.
Groeten,
Gerbo
hey Gerbo,
Leuke foto, ik zat er inderdaad nog naar uit te kijken.
Toch fijn om te weten dat de groei ook in onze regionen er goed in zit.
Groeten,
Jeremaine