Welke schijfcactus is dit (update)
#1
di, 12/05/2009 - 22:12
Welke schijfcactus is dit (update)
Beste leden,
Ik heb 3 vraagjes over mijn schijfcactus die zoals je kunt zien op de foto in de volle grond staat.
1 Wat is de naam van deze schijfcactus?
2 Hoe winterhard is deze cactus ongeveer? ( Staat nu bijna 1 jaar in de volle grond en heeft dus met gemak -20 zonder bescherming overleeft)
3 Kunnen die rode knopjes het begin van een bloem zijn? (indien dat niet het geval is wat is het dan. De rode knopjes worden wel heel langzaam groter).
Vast bedankt voor alle antwoorden.
Micle
foto 2
foto 3
Er zijn hier 3 stuks kleine knopjes te zien die van boven gezien rood zijn.
Foto 4
Op de achterste schijf zie je nog een rood knopje zitten.
Volgens mij is het een Opuntia Ficus indica. Qua winterhardheid weet ik niet wat hij kan hebben (kennelijk best wel wat). De knoppen zijn waarschijnlijk nieuwe schijven.
Beste kasper,
Ik weet dat het heel erg moeilijk is om mbv een foto te zeggen welke soort het is. Ik vrees dat jij het niet goed hebt, omdat ik op div site's heb gelezen dat de Opuntia Ficus indica geen vorst kan verdragen. Gezien deze voor een periode van ca 3weken vorst heeft gehad tot 20 grd toe ga ik er vanuit dat ik een ander soort cactus heb.
Toch dank ik jou hartelijk voor je info en ben ik weer een stapje verder.
Misschien dat Green connection de juiste benaming weet.
Micle
Beste Micle,
Het lijkt op een Opuntia Phaecanta, die kunnen inderdaad zo'n -20 wel aan. De rode puntjes kunnen nieuwe schijven zijn, of komende bloei. Nog even afwachten.
Martijn
..... weet weinig van cactussen.
Volgens mij betreft het hier een Opuntia Humifusa. Komt uit het noordoosten van Noord-Amerika en zal daardoor behoorlijk winterhard moeten zijn.
Groeten,
Hans
Dank jullie wel voor de reactie's. Hier kan ik wel iets mee.
Micle
Ik ben nog steeds aan het twijfelen om mijn cactus/yucca/agave-perkje terug aan te planten.
Met al die stekels, ik heb maar schrik dat onze poes er s'nachts tegenaan loopt en een oog kwijt geraakt ofzo :)
Als hem dat lukt was hij toch al blind...
Ruud
Micle,
Op de eerste foto lijkt het alsof het 2 verschillende soorten zijn, en dat de ene langere stekels heeft dan de andere, of zie ik het niet goed?
groetjes
Sub,
Ik zou het echt niet weten of het twee verschillende soorten zijn. Ik heb ze gekregen en het enige wat mij bekent is dat ze samen al jaaaaaren in een klein aardewerk potje zaten. Nadat ik ze in de volle grond gezet heb zijn ze meteen enorm gaan groeien. De linker (zonder lange stekels) had vorig jaar toen ik deze kreeg maar twee kleine schijfjes. Alles wat je nu ziet is in een jaar erbij gekomen. Vraag Krijgt een cactus meteen grote stekels of pas na een jaar ofzo. Als de stekels meteen aanwezig moeten zijn, dan moet het een ander soort zijn.
Hierbij nog een foto met grotere knopjes. Als je het mij vraagt worden het bloemen. Dan zou het een prachtig gezicht worden want hij zit er vol mee.
Wordt vervolgt.
foto 2
De linker is Opuntia vulgaris, of Opuntia ficus-indica. Deze is m.i. niet winterhard. De rechter wel.
Martijn,
Ze zijn beide winterhard naar mijn menig. Ik kom tot deze conclusie omdat ze beide 3 weken aan één stuk matige, strenge en zeer strenge vorst hebben gehad tot -20 graden toe. Zoals je kunt zie op de foto doen ze het prima en groeien enorm.
Al mijn trachycarpus fortunei's ben ik kwijt geraakt terwijl die toch behoorlijk tegen de kou kunnen en dan zal een niet winterharde cactus het met gemak overleven? Ik weet helaas niets van cactussen af maar ik denk dat jij het deze keer niet goed hebt.
Groeten Micle
Even een update van mijn cactus.
De rode puntjes zijn nieuwe schijven en zo te zien heeft ie het aardig naar zijn zin. Alles bij elkaar tel ik er wel een stuk of 20 nieuwe. Als dit zo door gaat kom ik al snel plaats te kort in mijn tuin.
Groeten Micle
.
.
Ook mijn cylindropuntia whipplei gaat het goed doen, al zijn de knopjes nog erg klein.
.
Degene zonder stekels is de opuntia humifusa, deze is erg winterhard, maar degene met stekels zou ik niet weten.
Je houd ze mooi over, bij mij rotten ze vaak weg, ze moeten kurkdroog staan.
gr. Edward
Edward,
Ze staan in gewone zandgrond. Moet wel zeggen dat mijn tuin altijd kurkdroog is. Als het een paar dagen niet heeft geregent dan lijkt het hier wel een woestijn. Ben hier nog nooit een druppel grondwater tegen gekomen. Heb nooit dieper gegraven dan twee meter. 10 mtr achter mij ligt een wijk die zeker 50 tot 80 cm lager ligt dan mijn huis en ik heb mijn tuin ook opgehoogt. Dat is waarschijnlijk een rede waarom ze het zo goed doen.
Mooie Agave havardiana heb je er ook bij staan. Ook niet weggerot in de winter. Bij mij staat ie onder een afdak (net als alle cactussen), op een verhoogd bed en hij heeft nog een rottend plekje gekregen, dat nu wel is opgedroogd.
Leuk dat ze het zo goed doen bij jou. Woestijn in Nederland.
Martijn,
Het is een ander soort agave, namelijk de Agave neomexicana. Deze is winterhard tot -29grd. Al lijkt hij wel heel veel op de Agave havardiana. Ik heb deze dan ook helemaal niet beschermd gehad afgelopen winter ook niet met een afdak. Hoop dat ik het ook nooit hoeft te doen, want dat zou betekenen dat ik moet vrezen voor mijn palmen.
Ik ben nog zoekende naar meer winterharde cactussen. Heb jij nog suggestie's Martijn?
Groeten Micle