waterlelie
#1
vr, 19/05/2006 - 20:18
waterlelie
hallo vijverfans,
Ik heb een waterlelie in de vijver die netjes opkomt, maar als de eerste blaadjes zichtbaar zijn, niet verder doorgroeit. Het is net alsof de blaadjes om gaan krullen en verder gebeurt er niets meer. Ze staan gewoon in manden in vijvergrond, kan er vreterij in zitten en zo ja, wat kan ik hier aan doen?
Staan de blaadjes onder water of liggen ze op het water?
de blaadjes zitten onder water en staan rechtop, maar de stengels groeien niet door naar het wateroppervlak.
Ik begin op Willy wortel te lijken ik ben niet zo lang bekend met deze site. maar is het nu zo dat mensen niet weten waar ze aan beginnen of ligt het aan de situatie dat winkels niets vertellen over de omstandigheden die je nodig hebt.
aller eerst denk eens na als je niet te eten krijgt wat gebeurd er dan met je,logisch je gaat gebreken vertonen. Dat gebeurd met je plant in dit geval de lelie ook. Je plant heeft ijzer nodig en de lelie ook turf. De lelie krijgt een wortel die wit van kleur is en na 10 jaar een dikte van 10 cm heeft de bladeren 25 tot 30 cm in lengte en een enorm stelsel van vertakkingen die een ramp kunnen worden. Tevens moet de lelie de eerste jaren vol op zon genieten bij de eerste kennismaking met je vijver de plant voed zich met UVB licht om de wortels de kans te geven zich te zetten. Help die plant een beetje koop wat pannespons van ijzer zonder zeep natuurlijk vervolgens in de aquarium handel wat plaatjes turf en graaf dat in in de buurt van je wortels van de plant en je ben klaar voor het komend jaar. Bloemen kun je voor die plant mischien dit jaar vergeten maar volgend jaar ben je de eerste neem dat maar aan.
Eeen regel als de bladeren geel worden is er te weinig ijzer gaan ze krullen is het water te hard en moet turf de oplossing bieden.
De lelie staat te diep breng ze omhoog totdat de bladeren op het water oppervlak komen te liggen.
Lelie bladeren drijven vlak op het water, als ze te diep staan kunnen ze niet opengaan.
Das de rijnste onzin om ijzer in de vijver te doen en dan ok nog es een pannenspons, ijzer gaat roesten en heeft negatieve invloed op de waterwaarden.
Dus als iemand bloedarmoede heeft een tekort aan ijzer, dan schrijft de dokter een recept uit voor een bak keeper nagels naar binnen te werken, in plaats van vitamine C voor te schrijven.
Ijzer is een scheikundig element met de naam Fe en komt o.a voor in grond en drinkwater en wordt door de zuiveringsinstallatie's eruit gehaald, omdat een te grote hoeveelheid van opname giftig is. Het scheikundig element Fe zie je niet.
Het pannen sponsje bevat het element ijzer Fe en is in vaste vorm.
Gewoon omhoog brengen is ook mijn idee.
bedankt voor de reactie's. Hij staat wel voldoende in de zon, zeker de hele middag en avond, bovendien krijgt hij elk jaar ook voedingspillen voor waterlelie's.Ik zal jullie advies om hem wat hoger te zetten, opvolgen en kijken of het beter gaat. Groetjes Pia
Zet er gewoon een omgekeerde bloempot onder (of een emmer (zonder ijzeren hengsel) als je vijver dieper is).
Zodra de stengels langer worden, zet je er een lagere pot onder, etc.
Zo doe ik dat ook met de Gentiaan en dat gaat prima.
bedankt voor de tip!