Diverse plagen in tuin: hoe (samen) aanpakken?

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 15/09/2006 - 13:41
indigo

Diverse plagen in tuin: hoe (samen) aanpakken?

De laatste weken is het een ramp in onze tuin. De ene na de andere plaag duikt op.

- rupsen (al bestreden)
- Bladluizen (al bestreden)
- Meeldauw (op eenjarigen)
- Spint (op haag)
- Vermoedelijk bladvlekkenziekte (op boom en rozen)

Over de eerste maak ik mij niet zo'n zorgen, de 2 laatste daarentegen... Ik heb ontdekt dat spint ook al op planten in mijn keuken zit. Aangezien het mij onbegonnen werk lijkt om alle plagen met een specifiek product te behandelen, vroeg ik mij af of er één algemene insecticide bestaat die een oplossing kan bieden?

Onze buurman heeft al 2 jaar niets meer aan zijn tuin gedaan (lees: jungle). Zou het daarmee te maken hebben?

greetz
indigo

vr, 15/09/2006 - 15:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die spint in de keuken zou ik rüchsichtlos aanpakken met een daartoe geeigend anti-spint middel. Maar de rest? Weegt een kleine hoeveelheid schade op tegen het maken van een "chemische stortplaats" :-) van de tuin?
Rupsen. Zonder rupsen geen vlinders (en vogels). Vrijwel geen enkele rupsenaantasting maakt een plant of struik kaal. Een uitzondering vormen de Spinselmotjes in het voorjaar maar ook dan staan de struiken in juni weer in blad. Zolang je geen groente tuin met kool hebt zou ik ze rustig hun gang laten gaan. En de koolmezen moeten ook wat eten. Doe niets aan bladluizen en over één of twee jaar zie je ze nauwelijks meer. Een eventuele opleving wordt onmiddelijk gevolgt door meer Lieveheersbeestjes en Gaasvlieglarven etc. Alleen extreem gevoelige planten kun je met een waterstraal schoonspuiten, dat is meestal al afdoende.
Tegen Meeldauw op enkele eenjarigen is dit jaar geen kruid gewassen, aan het rare weer van resp. juli en augustus is niet veel te doen. Het verzwakt sommige planten en die worden vatbaar.
Spint: er staat regen voorspeld voor volgende week: daar kan geen enkele Spint tegen.
Bladvlekkenziekte: als de vlekken pas in september te zien zijn is er niet veel aan de hand.
Wildernis bij de buren. Die kunt u de schuld niet geven, in tegendeel. Natuurlijk zitten daar ook de nodige onverlaten in maar die weten uw tuin toch wel te vinden, echter in de tuin van uw buren zitten ook de natuurlijke vijanden die u nu uit uw tuin wegjaagt.

Dus als het om een siertuin gaat (sla met bladvlekken lijkt mij wat minder plezierig) wat minder bang zijn en de gifspuit laten staan. Wellicht verlies je een plantje meer maar een plant die slechts met gif in leven gehouden kan worden staat niet op de goede plaats en wordt zelden mooi. En in ruil van het niet spuiten krijgt u vlinders en vogels in de tuin.

Ruud

vr, 15/09/2006 - 15:47
indigo

Bedankt voor de reactie! Normaal gezien heb ik ook zoiets van: laat maar doen, de natuur regelt zichzelf wel. Alleen staan bijna al mijn orchideeën buiten omdat die de koude nachten nodig hebben, en daar wil ik liever geen beestjes op. Aangezien het een kleine tuin is, staan ze altijd wel in de buurt van de een of andere aangetaste plant...

Dat spint verdwijnt met enkele regenbuien is goed nieuws. In de keuken probeer ik al een tijdje voor een hoge luchtvochtigheid te zorgen, maar met dit weer is dat moeilijk. Verder vrees ik wel dat ik al langer last heb van de bladvlekkenziekte, maar dat ik hem nu pas hebben kunnen identificeren... Bij de rozen is het begonnen nadat ik hem besproeid heb om van de rupsen af te geraken...

Groetjes
indigo

vr, 15/09/2006 - 16:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ook mijn orchideeen spelen nu nog buiten en zolang het weer het toelaat mogen ze buiten blijven spelen. Zeker de Cymbidiums die ongeveer als laatste met de eerste nachtvorsten pas naar binnen komen. Soms zitten d eeerste bloemstengels er dan al aan.

Erg bang ben ik voor al die ziektes en plagen niet. Orchideeen die buiten gestaan hebben zijn naar mijn ervaring veel sterker en minder ziekte gevoelig.

Ruud

Onderwerp gesloten