als het kouder wordt

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 11/10/2006 - 11:26
costy

als het kouder wordt

ik heb 2 vragen :
1. als het kouder wordt moet ik de vissen minder gaan voeren. is dat er nu al de tijd voor, en hoe doe ik dat, ze zijn nog reuze aktief en zwemmen vol overgave op het voer af. Moet ik elke dag wat minder geven, of eens een dagje overslaan
2) Moet ik bij bevriezen ( ik hoop dat het nog lang mooi weer blijft, maar goed, eens komt de winter er toch aan) een gat open laten/ of maken. ( ik heb alleen een pompje voor de waterval en dat gaat bij slechter weer uit) de wanden zijn van vijverfolie, is er dan kans dat de stukken ijs het folie kapot snijden

wo, 11/10/2006 - 12:06
JP.Bosch

Hallo Costy,
Wat het voeren van vissen betreft als het kouder wordt ,wel daar hebben Sjuul en Goudviskweker al uitvoerig op geantwoord denk ik toch in een van de vorige rubrieken,het zou te lang zijn om dat te gaan herhalen,lees het eens rustig na.
Wat je waterval betreft,laat die maar rustig de hele winter doordraaien,op voorwaarde dat ze diep genoeg ligt natuurlijk.Mijn watervalpomp die draait het hele jaar door en enkel voor de reiniging ervan 2 keer per jaar leg ik ze een uurtje stil.Je pomp zal niet stuk gaan van het koude water hoor want de maximum ijskorstdikte die je ooit zal tegenkomen is 10 tot 15 cm.Het water dat neerplonst houdt je vijver open en brengt zuurstof in het water voor alle waterbewoners.Ook bij temperaturen van -20 vriest je vijver niet dicht.Mijn vorige vijverpomp,en dan nog een kleintje,heeft 6 jaar gewerkt non-stop
p.s. je vijverfolie zal niet scheuren als het eentje is van minstens 0,5 mm dikte
Groetjes JP

wo, 11/10/2006 - 12:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Costy.

Antwoord vraag 1.

Ja je moet je vissen inderdaad minder eten gaan geven nu de winter er langzaam aan komt.
Langzaam afbouwen dus.
Het hoef niet per dag minder gegeven te worden dat gaat iets te snel.
Doe het gewoon per week minder voeren.
Let op de buitentemperatuur...als deze gaat zakken geef je je vissen minder te eten.
Totdat de buitenyemperatuur ongeveer 8 graden is, dan stop je met voeren en geef je ze helemaal niets meer tot in het voorjaar als de buitentemperatuur weer warmer wordt.

Waarom is dat.....

Zolang jij je vissen voerd poepen ze ook, maar jou zuurstofplanten absorberen de ontlasting van je vissen niet meer.
Dus troebel water in je vijver.

Antwoord vraag 2.

Ja je moet wel een gat open laten in je vijver zodat gassen etc uit het water kan ontsnappen.
NEE! je mag absoluut geen gat maken in het ijs want dat is dodelijk voor je vissen.
Je slaat hiermee letterlijk hun hersens mee in.
Tenzij je het met HEET WATER doet.

Er zijn luchtpompjes in de handel verkrijgbaar die het in de wintermaanden het goed doen om je vijver open te houden.
Hang de bol ongeveer 10 A 20 cm onder het wateroppervlak.

Ijs zet inderdaad uit als het vriest en ja, het kan je vijverfolie stuk maken.
Door een wak in je vijver te houden zal het minder voorkomen zodat het ijs ergens naar toe kan.
Uitsluiten kan je het nooit.

Succes!

wo, 11/10/2006 - 12:56
JP.Bosch

Ala je voor een luchtpompje opteert,zorg er dan voor dat het krachtig genoeg is want anders krijg je alleen maar een luchtbel onder de ijskorst.
Groetjes JP

wo, 11/10/2006 - 20:27
landrover

Persoonlijk vind ik dat er wel eens wat overdreven gedaan wordt over het open houden van een vijver. In de winter is de stofwisseling van dieren en planten in de vijver zó traag, dat de vijver gerust een paar dagen dicht mag vriezen. Problematischer wordt het als we een vorstperiode van meerdere weken krijgen, maar wanneer is dat voor het laatst gebeurd?
Houd bij vorst de vijver wel zo veel mogelijk vrij van sneeuw, zodat de zuurstofplanten hun werk nog enigszins kunnen doen.

do, 12/10/2006 - 10:18
Sjuul

Het is nog altijd beter om te voorkomen dan het te overkomen, en zo overdreven als het wordt omschreven is het nu ook weer niet.
Als de vijver dan gerust een paar dagen mag dicht vriezen, dan zal het ook geen vaart lopen dat er een aantal dagen sneeuw op zal blijven liggen.

Ook de zuurstofplanten zullen hun werk niet blijven doen, sterker nog afhankelijk van welk soort zuurstofplanten want er zijn er ook die afsterven. Laat ik die wat afsterven buiten beschouwing en neem ik die wat niet af sterven.

In het najaar / winter nemen ook de vijverplanten af, ook de zuurstofplanten.. Het produceren van zuurstof door de zuurstofplanten neemt af en gaat in beperkte mate door. Extra zuurstof toedienen in de winter aan de vijver is geen overbodige luxe. De organismen / bacteriën die niet afsterven in de winter produceren koolstofdioxide (CO2) en gebruiken daarbij zuurstof!

Ten opzichte van de zomer, nemen zuurstofplanten minder koolstofdioxide (Co2) op en produceren dan ook minder zuurstof.
Koudwater kan meer zuurstof opnemen dan warmer water, maar als het water dichtgevroren is, kan het geen zuurstof meer opnemen, dat is net hetzelfde dat een vlam dooft als er geen zuurstof meer aanwezig is.

Wie weet de juiste hoeveelheid zuurstof (in mg/l) per liter water wat moet opgelost zijn, het zuurstofgehalte in het water is nooit gelijk, zelfs niet de vijver van de buren of van oom en tante. Er zijn genoeg factoren die bepalen hoeveel zuurstof in het water aanwezig is en waar door een tekort kan ontstaan?

De temperatuur, hoe warmer het water des te minder zuurstof aanwezig is.
Hoeveelheid opgeloste zouten in het water, minder zuurstof.
Hoeveelheid vissen overbezetting, minder zuurstof.
Hoeveelheid waterplanten.
Lage luchtdruk, minder zuurstof.
micro organismen, rottend organischafval, slib op de bodem, minder zuurstof.
enz, enz

Zuurstofplanten doen hun werk bij fotosynthese alleen OVERDAG en klopt het dat de sneeuw eraf moet, en produceren ze met mate zuurstof.
Maar s'nachts nemen de zuurstofplanten zuurstof op anders kan geen enkele zuurstofplant overleven.

Het is voor mij belangrijk om te weten hoeveel zuurstof opgelost is in het water per liter, omdat een tekort aan zuurstof stress op levert voor de koi en ligt al op de grens minder dan 5mg/l per literwater. Dan te bedenken dat een kilo koi 3 gram zuurstof verbruikt per uur.
Heb ik het nog niet over de andere vis(sen) soort(en), en processen die het zuurstof gehalte doen dalen, o.a ammonia omzetten naar nitriet kost 0,15 gram per uur.

Sjuul

do, 12/10/2006 - 11:36
costy

bedankt voor jullie reactie, ik leer altijd veel van het forum. Fijn dat er liefhebbers zijn die hun kennis en ervaring met beginnelingen willen delen

do, 12/10/2006 - 12:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nogmaals je moet een wak open laten in het ijs.

Rottebladeren op de bodem van de vijver vormen gassen welke niet door het ijs kunnen ontsnappen.

Als een vijver een paar dagen dicht vriest is het geen ramp, maar het is nooit voorspelbaar dat het bij een paar dagen blijf in de winter.

Daarom is het best om met een luchtpompje te werken.
Voorkomen is beter dan genezen.

Succes!

do, 12/10/2006 - 20:02
landrover

Hallo Sjuul,

Toch sla je nog een belangrijk aspect over bij je wetenschappelijke betoog: namelijk dat een wak qua oppervlakte altijd te klein is om voor een goede gasuitwisseling te zorgen. Je hebt dan in zekere zin hetzelfde effect als bij een vissenkom: te weinig oppervlak in relatie tot de inhoud. Die gasuitwisseling wordt wel wat gestimuleerd door de luchtstroom van het pompje, maar dat pompje houdt tegelijkertijd ook een watercirculatie in stand die ervoor kan zorgen dat het op de bodem van de vijver té koud wordt.
Wak of geen wak: beide hebben hun voor- en nadelen.

En over sneeuwvrij houden: die opmerking gaat natuurlijk niet over zuurstofplanten die er 's winters niet zijn. Maar, mits voldoende diep geplaatst, blijft een aantal zuurstofplanten zeker actief. Koppel dat aan het gegeven dat een vorstperiode over het algemeen behoorlijk veel zonuren oplevert, plus het feit dat er door bevriezing geen gasuitwisseling is, en het mag duidelijk zijn dat de zuurstofplanten gestimuleerd moeten worden zoveel mogelijk CO2 op te nemen. Daarom: sneeuwvrij houden.

vr, 13/10/2006 - 09:55
Sjuul

Landrover je vermeld dat het wak te klein zou zijn, een te weinig oppervlak tot relatie van de inhoud.
Ik weet niet hoe groot iedereen zijn vijver is, en ga ik er van uit dat ze zelf ook informatie kunnen in winnen als het erop aankomt om te gaan beluchten, die informatie kan hier gevraagd worden of aan een fatsoenlijk vijverdealer.
Ik maak uit je tekst op dat je me persoonlijk aanspreekt met wat je vermeld over het vijver pompje, en zal ik je zeggen welk pompje ik heb, dan is dat meteen uit de weg geruimd, en is het wak niet te klein of te weinig aan het oppervlak tot de relatie van de inhoud.
Ik gebruik een Alita Hi-blow luchtpomp, die 40 ltr/min produceert, waarop 6 lucht stenen zijn aangesloten! enig idee hoe dat bruist Landrover?

JUIST MITS VOLDOENDE DIEP GEPLAATST, EN NEE ZE BLIJVEN NIET AKTIEF, ze doen net dat om zelf te kunnen overleven, anders sterven ze af.

Maar bedankt voor de informatie, ik heb zojuist een aantal straalkacheltjes geplaatst onder de appelbomen om ze te stimuleren aan de warmte zodat ik in december appels kan plukken.

ER IS ZEKER GASUITWISSELING BIJ BEVRIEZING OF DICHT GEVROREN VIJVER, WANT DAN WORDT HET AANWEZIGE RESTANT ZUURSTOF AANGESPROKEN WAT ZICH NOG IN HET WATER BEVINDT.TOT DAT DE VLAM DOOFT.

Ik maak uit heel je bewering op dat zuurstof niet zo belangrijk is en de vijver gerust mag dicht vriezen, maar moet men wel ervoor zorgen dat de sneeuw van het ijs af is zodat de planten hun werk kunnen doen.

Dag meneer Landrover wat kunnen wij voor u doen?
Tis voor een winter inspektie ik denk dat de luchtfilter vervangen moet worden en de koelvloeistof.
We zullen es even kijken momentje graag!
Aaaah nee meneer landrover is niet nodig hoor" de filter is voor de helft verstopt, maar zolang die lucht aanzuigt! geen probleem hoor, en komt u maar gerust terug als die onregelmatig begint te lopen. Wat de koelvloeistof betreft hetzelfde verhaal, die beschermt nog nog tot -8, als het overmorgen - 15 wordt komt u maar binnen rijden zonder afspraak, ooo nee dat kan niet want dan is het zaterdag tis weekend, kom dan maar gelijk maandag als ie dan nog rijdt.

Sjuul

vr, 13/10/2006 - 14:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

die zit ( HAHAHHAHHA

vr, 13/10/2006 - 16:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sjuul op z'n best!

vr, 13/10/2006 - 19:54
landrover

Landrover zal NOOIT bij iemand aankloppen voor een winterinspectie. Hij kan namelijk zelf alle onderhoud doen en bovendien zijn winterinspecties voor Opels en Volkwagens. Een Land Rover is 12 maanden per jaar winterklaar!
Maar nu on-topic:

Ik probeer een constructieve discussie te voeren. Het is niets persoonlijks. Ik weet niet of je ook op anderssoortige internetfora schrijft, maar daar wordt zulke agressieve taal door een moderator meestal niet geaccepteerd. Nou ben ik toevallig nieuw op dit forum, maar juist in de categorie tuin/vijver-liefhebbers had ik dit niet verwacht.

Ik blijf erbij: een gezonde vijver mag best een paar dagen dicht vriezen. Geen hele maand, maar we zijn hier niet in Scandinavie.

za, 14/10/2006 - 01:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Sorry Landrover.

Op discussies zitten we hier absoluut niet te wachten.
Van welles nietes welles nietes.

De mensen op dit forum vragen om raad of om tips van hoe om te gaan met hun vijver en vijverbewoners.

Ieder geeft hier zijn kennis en bevindingen en of ervaringen door.
Uiteraard kunnen meningen verschillen, niet iedere vijver is het zelfde.
Wij trachten aan elkaar het beste door te geven.

Met discussies voeren leren de beginnende vijverhouders niet hoe zij moeten omgaan met hun vijver en vijverbewoners.
En zullen dan onget***eld fouten maken.

Succes!

za, 14/10/2006 - 01:32
landrover

Hallo Goudviskweker,

Daar sluit ik mij helemaal bij aan. Daarom sprak ik ook over een "constructieve" discussie, waar iedereen wat voor zichzelf uit kan halen. Het gaat me niet om het onderuit halen van andermans mening, in tegendeel. Ik had alleen niet verwacht zo agressief bejegend te worden, alleen maar omdat ik een kanttekening zette bij het betoog van Sjuul.

za, 14/10/2006 - 08:09
Sjuul

Ik ga er dit over zeggen,

Als het agressief overkomt dan spijt mij dat ten zeerste, ik heb enkel op een ludieke manier iets aangehaald wat ongeveer op het zelfde neerkomt en niet on-topic was/is. Maar alles heeft een motoriek.

Het is begonnen met dat het overdreven zou zijn, en blablablabla.
Waar ik een antwoord opgeef zal altijd met een duidelijk argument omkleed zijn, omdat meestal niet alle informatie gegeven wordt wat belangrijk kan zijn o.a de grootte, visbestand en noem maar op.

Niemand kan zeggen dat het water gerust enkele dagen bevroren mag zijn want we kennen het verleden niet van de vijver, die enkele dagen kunnen al funest zijn als er al voordat de vijver dicht vriest het zuurstof gehalte op een laag pitje staat.
Als Costy nu gevraagd moest hebben ! Het zuurstofgehalte van het water is bij 0 graden 14 mg de liter kan dit kwaad voor mijn vissen bestand bij een dichtgevroren vijver, dan zeg ik neee dan mag het water enkele dagen dicht gevroren zijn.
Maar bij 0 graden is magere Hein al op komst.
Bij 5 graden celsius mag en moet het water al een zuurstofgehalte hebben van circa 10 mg/l, dan neem ik een standaard zuurstof gehalte voor vissen en dat is ongeveer 6 mg/l.
Als Costy dan een overbezettting heeft en chemische rotzooi in het water heeft gegooid dan zal dit altijd het zuurstofgehalte beïnvloeden.

Noot: In water zit maar 5% zuurstof van wat er normaal in de lucht aanwezig is en dat is 20%.

Mijn wetenschappelijk betoog zoals jij het noemt, laat wel de andere kant van de medaille zien, het is niet zomaar een verwoording van, dat de vijver gerust enkele dagen mag dicht vriezen.
Das net hetzelfde als gezegd wordt! Man man man waar maak jij je druk over ik doe het al jaren zo en tot nu toe geen problemen.

Mijn vijver heeft totaal geen zuurstof planten, nada, jente niets, noppes. Dus is het geen enkel probleem dat ik, de vijver laat dicht vriezen, want er zijn toch geen andere zuurstof verbruikers aanwezig?

Groet,

Sjuul.

wo, 28/02/2007 - 16:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je vijver bevroren is kan je een wak maken met heet water maar aan te raden is niet het hete water op het ijs gieten want dat kan een schok zijn voor de vissen maar gewoon de hete ketel op het ijs zetten en zo een gat is het ijs smelten.

groeten,

Onderwerp gesloten