natuurlijke beekloop
#1
za, 30/12/2006 - 20:10
natuurlijke beekloop
Hallo allemaal,
ik heb me een huisje gekocht met aan de achterzijde een flinke helling. (zie foto, tuinhuisje gaat weg, tuin loopt door tot bovenaan de twee bomen).
Nu ben ik voornemens om in de helling bovenaan en onderaan een vijver te maken. Deze 2 vijvers wil ik verbinden middels een beekloop. Dit allemaal wil ik zo natuurlijk mogelijk laten ogen, dus geen strakke rechte lijnen.
Nu ben ik al geruime tijd op zoek naar mooie voorbeelden, foto's en tips.
Wie heeft mooie foto's en voorbeelden ?
Wie heeft tips m.b.t. het maken van een beekloop ?
alvast hartelijk bedankt
groetjes
Hans
Hoi Hans,
Je zal voor te beginnen eerst eraan moeten gaan denken van welk materiaal je de beekloop gaat maken.
Er zijn ook voorgevormde beeklopen wel of niet voorzien van steenslag. Zelf ben ik van mening dat voorgevormde beeklopen sterker en een langere levensduur hebben dan folie.
Dan spreekt een voorgevormde beekloop vanzelf, deze zijn zo gemaakt dat er water in kan blijven staan op bepaalde segmenten. en het water vanzelf een weg baant naar beneden. Dit is met folie niet het geval daar moet je dan zelf voor gaan zorgen.
Een aantal weken geleden heb ik meegeholpen bij een kennis met de bouw van een waterval, ook hij heeft met losse elementen gewerkt. Losse elementen hoef je niet af te kitten als er een andere voorbereiding wordt getroffen.
Voordat de elementen gelegd werden is er folie gelegd over de gehele lengte tot een 10cm over de rand van de vijver, daarop werden de elementen gelegd met voldoende aansluiting.
Toch kan een element gaan lekken ook al is deze zorgvuldig afgekit. Wat is nu het moraal de elementen zijn niet gekit, kunnen iets gaan lekken en dat MAG, het water loopt niet WEG maar wordt opgevangen door de Folie die onder de elementen ligt en mondt uit in de vijver.
Het volgende waar je op dient te letten en zeker rekening mee moet houden is de HELLING en BREEDTE van de beekloop.
Een beekloop mag niet te snel gaan maar ook niet te langzaam, te snel dan trekt de beekloop zich leeg, te langzaam dan loopt ze over dit is al snel het geval bij folie, niveau verschil van ligging.
Ook de breedte is van toepassing waar je aan moet denken, een te smalle beekloop veroorzaakt aan de uitmonding een te krachtige val van het water, een te brede beekloop kan de val van het water tot een pis straaltje laten uitmonden.
1 tot 5 cm verval per meter.
Schaduw is onmisbaar voor een beekloop anders wordt het water te snel opverwarmd, is er toch zon dan kan dmv planten, struiken schaduw gecreëd worden.
Maar dit zijn niet de enigste punten waaraan je moet denken, zeer belangrijk is de keuze van de POMP de OPVOERHOOGTE en de verliezen waarmee je te maken krijgt.
De opvoerhoogte van de pomp (debiet) is bepalend voor de werking van de beekloop. De hoogte wat de pomp moet op pompen, de afstand in meters, en de verliezen wat meegeteld moeten worden.
Als de vijver beneden twee meter lager ligt dan de bovenste en je zou kiezen voor een pomp met een opvoerhoogte van twee meter dan kan ik je nu al zeggen dat er niets van de beekloop terecht komt.
Kort samengevat !...
bijvoorbeeld: een beekloop van 40 cm breedt en 4 meter hoog kan een pomp met een 40 liter per minuut volstaan, MAAAR er is nog geen rekening gehouden met de verliezen, weerstand, druk, meters, en dikte van de slang/leidingen . 1% verlies per meter slang, 5% verlies per bocht.
De diameter van de slang/leidingen moeten genomen worden aan de hand van de capacitieit van de pomp ltr/minuut.
50 liter per minuut= 1,5 duim diameter.
Een berekening staat hier vermeld in het onderwerp GROENWater
succes,
Sjuul
Beste Sjuul,
bedankt voor je reactie.
Ik ben toch iemand om alles zo natuurlijk mogelijk te maken.
Zo'n voorgevormde beekloopjes zien er vaak nep uit.
Wat ik bijvoorbeeld wil zie je op bijgevoegde foto.
heeft iemand al eens zoiets aangelegd en dus eravring die hij met mij wil delen ?
Foto's en info allemaal welkom.
Alvast bedankt.