Kleuromslag Cymbidium
#1
zo, 14/01/2007 - 23:32
Kleuromslag Cymbidium
Al 20 jaar heb ik een Cymbidium. Elke paar jaar haal ik deze uit de pot en hak hem in een paar stukken. Enkele delen hou ik zelf, de rest is voor de liefhebber. Uiteraard bloeien al deze stukken hetzelfde, in mijn geval het best te omschrijven als donkerrose (zie dia). jaarlijks bloeien de planten rijkelijk van zo rond deze tijd tot in april.
Afgelopen voorjaar was het weer hoog nodig de Cymbidiums te verpotten maar het is er nog niet van gekomen. Wie schetst echter mijn verbazing als 1 der 4 niet rose maar vrijwel zuiver wit bloeit? De slechte bloei (2 takken in een flinke pol) is uit achterstallig onderhoud wel te verklaren maar:
heeft iemand een verklaring voor hoe deze pol plotseling wit kan bloeien (beide takken wit op verschillende pseudobulbe)?
(Nee, hij is niet stiekem verwisseld of zo)
Ruud
Tja, mogelijk is er tijdens de knopaanleg-periode (zomer, was het toen niet erg heet?) iets mis gegaan. Een Cymbidium legt bij voorkeur knoppen aan in een koele periode.
Overigens kan er wel enig kleurverschil optreden door een veranderde voedingstoestand.
Ik ben benieuwd of de nieuwe kleur ook blijvend is.
Overigens heb je wel slakkenvraat of taxuskevers in je bloem.
Over de vraat aan de cymbidium op de foto zal ik me nu niet meer druk maken, de foto is jaren oud en gemaakt van een in de tuin bloeiend exemplaar. Maar je hebt gelijk, de kevers en/of slakken hadden blijkbaar een feestmaal. Ik zal als de donkerder exemplaren straks bloeien eens betere foto's maken (dit was een scan van een dia).
Hier nog een voorbeeld van de witverkleuring. Ik ga er overigens niet van uit dat de verandering genetisch is, kan ik me gewoon niet voorstellen maar dat zien we volgend jaar vanzelf wel weer.
Hmm, het verkleinen komt de scherpte niet ten goede, nog maar een proberen:
(let op het zweempje rose, en geen vraat he!)
Pffffff....da's maar niet zomaar een kleurverschil!
Weet je heel zeker dat er niet een paar verschillende bulben in 1 pot zaten? Ach, na 20 jaar zou dat eens gebloeid moeten hebben.
Enig kleurverschil kan best eens optreden door veranderde omstandigheden, maar dit is wel een heel grote verandering.
Overigens geen slechte! Ik vind hem mooi(er).
We noemen hem voorlopig Cymbidium 'Ruuds Makeover'
Wauw ! Hier zou ik toch graag meer over weten. Via google al wat gezocht maar mijn kennis biologie is niet voldoende.
De meeste artikels zijn dan ook nog in het Engels.
Ik kom dan bij 'color change and pollination', maar of dit er iets mee te maken heeft?
Misschien deze vraag ook eens op andere fora stellen?
Mocht je het intussen te weten komen, hou ons op de hoogte!
vrgr
Joanna.....color change and pollination, slaat waarschijnlijk op de kleurverandering van de lip na bestuiving. Binnen 5 dagen na de bestuiving verkleurt de lip donkerrood en daarna verwelkt de bloem. Z´n opzet is dan geslaagd.
Thanks Greenconnection! Nu rest nog de vraag hoe een roze bloem wit kan worden?
vrgr
(Nog)geen idee, Joanna!
Bedankt voor het meedenken. Als jullie nog iets te binnen schiet hoor ik dat graag.
ruud
Ik vraag mij af of het genetisch kan zijn.
Ik ga trachten hierop een antwoord te vinden, of het zal lukken weet ik niet, dat kan wel even duren maar dan laat ik het hier wel weten.
Mocht jij de oplossing vinden, dan zie ik het hier ook wel verschijnen.
groetjes
Ik heb hier en daar al eens rondgevraagd maar nog geen bevredigend antwoord gevonden. Iemand sprak over mutatie, terugslag naar voorouders, lijkt mij niet onwaarschijnlijk maar is dit juist?
Nu wil het lukken dat ikzelf ook zoiets voorheb. Vorige zomer krijg ik in het tuincentrum een verwaarloosde Cymbidium waarvan ik direct een foto heb genomen, spijtig dat de foto van slechte kwaliteit is maar het gaat hem om de kleur, die is exact zoals op de foto, lichtroze.
Ik heb de plant meteen goed verzorgd en ook gescheurd.
Vervolg:
Een van de twee helften is nu beginnen bloeien en aangezien ik lichtroze bloemen had verwacht ben ik toch ook verwonderd over de kleur zoals te zien op de foto. Ik kan mij niet inbeelden dat die roze gaan worden.
vrgr