Cherrytomaten, dieven, algemene info gevraagd!
#1
ma, 12/02/2007 - 21:01
Cherrytomaten, dieven, algemene info gevraagd!
zal proberen mijn vraag zo kort mogelijk te houden, maar hier wordt gesugereerd deze juist zo uitgebreid mogelijk te maken, dus ga mijn best doen. Voor de eerste keer dat ik een vraag stel op dit forum, hoop dat iemand mij wat uitgebreide info kan geven!
De (weers) omstandigehden zijn wat anders hier, ik woon in Zuid Amerika, maar komt uiteindelijk op hetzelfde neer. Het blijft toch gemakkelijker om wat uitgelegd te zien in je eigen taal!
Ik heb sinds begin lente hier een redelijk grote moestuin opgezet, om eerlijk te zijn, te groot om zomaar voor het eerst mee te beginnen, maar het leed is al geschied! dus zit niks anders op dan van deze keer te leren en het volgend seizoen de boel wat kleiner op te zetten. Ik heb heel veel cherry tomaten geplant, denk zo rond de 50 wel en de planten zijn niet naar mijn zin. Ik heb wat foto´s bijgevoegd, de tomaatjes scheuren nu allemaal, de bladeren onder worden geel en nog wat andere patronen op de bladeren die ik niet kan thuisbrengen. Ik haal mijn informatie tot zover uit een redelijk uitgebreide enceclopedie en kom niet verder dan dat de tomaten neusrot beginnen te krijgen, wat een tekort aan kalium aanduidt. Wat kan ik doen om dit tegen te gaan? Watertoevoer zou goed moeten zijn, geef water via druppelsysteem, vanaf begin van de zomer iedere dag een uur wat 4 liter per plant betekent.
Ook ben ik er nog niet helemaal over uit wat dat ´dieven´nou precies betekent. Ik denk dat ik al veels te laat ben om dit te doen, dus wanneer is de juiste tijd voor dit en hoe moet je dit precies doen? Hoe hoog moet de plant zijn als je gaat dieven?
Wat ik nu heb gedaan en nog steeds doe als ik de rijpe tomaten pluk is de bladeren om de tomaten met wat kleur afknippen en ook de top zo´n twee zijstengels boven de laatste tros afknippen.
Hoop dat iemand wat zinnige tips heeft zodat ik mijn tuin wat beter kan onderhouden!
nog een foto
uitslag op tomaten die ik niet kan thuisbrengen
laatste hoor, overzicht deel planten
kaliumtekort: als je last hebt van kalium tekort kun je een kalium rijke mest toevoegen, b.v. vinassekali. Geen idee of ze dat bij jouw hebben maar dan hebben ze zeker een andere kalium meststof.
Dieven.
Dat wordt in de commerciele teelt gedaan om de plant op slechts een stam te laten staan. De tomaat is van nature een woekeraar dus je zou anders de kas niet in kunnen om te oogsten. Dieven is niets anders dan het verwijderen van elk zijtakje.
Gele bladeren
Uit mijn tijd in de tomaten herinner ik mij dat we alle bladeren van de planten verwijderden vanaf de hoogste rijpende tros naar beneden. Dit geeft de rijpende tomaten licht en lucht. De oude bladeren zijn tegen die tijd toch over hun hoogtepunt heen en ontvangen in een kas ook relatief weinig licht.
Barsten van de vruchten.
Heb ik geen ervaring mee maar zal eens nazoeken.
Ruud
Jes, het dieven van tomaten houdt in dat al heel vroeg de eerste zijscheutjes in elk bladoksel tussen duim en wijsvinger worden weggebroken om een plant met een stam te kweken die dan wordt opgebonden aan een stok of geleid wordt aan een draad of zoals jij, geloof ik, aan een hekwerk.
Als ik de foto's bekijk dan valt mij de droge kale kleigrond op en omdat tomaten ook zeer aan de oppervlakte wortelen zou dat de oorzaak kunnen zijn van het minder mooie blad. Daarom gebruikte ik compost en afgemaaid gras en in jouw geval buiten in de vollegrond wordt ook wel hooi of stro gebruikt.
De Engelsen noemen dat mulchen. Zoek dat op met Google. Tussen de rijen planten een afdeklaag die de grond tegen de felle zon en tegen uitdrogen beschermt.
Het scheuren van de tomaatjes kan ik niet verklaren. Ze groeien uit hun jas en het ergst heb ik dat ondervonden met de kerstomaatjes.
Tomaten houden er niet van om nat te regenen, dan krijg je vochtvlekken op de schil of nog erger, bruine plekken en gaan ze rotten. Het zogenaamde neusrot kan mogelijk ook bestreden worden met mulching zodat de grond gelijkmatiger vochtig blijft en de plant dus geen vocht aan de vruchten hoeft te onttrekken, wat in feite de oorzaak is van neusrot en niet een gevolg van een kalium of calcium tekort.
Er zijn mensen hier in de buurt die als er eenmaal vruchten aan hangen dat ze dan alle blad er afhalen. Daar zie ik het nut niet van in en acht dit alleen maar als schadelijk voor de plant en voor de smaak.
Nou, meer kan ik op dit moment niet bedenken. Ik heb zelf ook een flinke moestuin gehad met veel soorten groenten, maar de tomaten, zo'n tien stuks, had ik in mijn kas.
Maak een composthoop.
Succes, Frans.
Neusrot
Je noemde kalium gebrek als oorzaak voor neusrot. Mijn tuinboeken geven juist calcium gebrek als oorzaak. Neusrot is te herkennen aan het ontstaan van een zwarte rotte plek op de plaats van de bloem. Dus tegenover het kroontje (en niet bij het kroontje zoals bij te lang bewaarde tomaten). Dit is echter niet in overeenstemming met jouw schadebeeld. Dat wordt eigenlijk altijd toegeschreven aan onregelmatig watergeven. Misschien zijn jouw rassen hier wat gevoelig voor.
Voor neusrot zie: https://tinyurl.com/y5ybmhwp
Ik kwam ook nog het volgende tegen in een ander forum:
"...(barstende sherry tommatjes) komt vaak voor bij teveel water geven dan wordt de druk in de tomaat te groot
dus eerst plukken en dan water geven of toch niet zoooo rood laten worden? vooral sherrytomaat is gevoelig er
voor. uit ervaring weet ik dat als ik water gaf je er op kon wachten dat de vruchten openklapten! ..."
Dit advies komt er op neer dat je eerst moet oogsten, ze niet te lang moet laten hangen (eventueel op schaal na laten rijpen) en pas na de oogst watergeven.
Ruud
Dank jullie wel voor de info! Denk wat betreft de neusrot dat ik het verkeerd had gelezen, kalium, calcium, lijkt allemaal op elkaar.
Nog 1 vraagje hoor, wat ik nu heb gedaan is de nieuwe bloemen afknippen omdat ze anders te hoog worden en de boel woekert al zo erg, geloof dat dit standaard is met tomaten? dat je zo midden zomer afknipt? En hoelang geven tomaten gemiddeld oogst af?
Mulchen heb ik veel over gelezen, volgend seizoen hoop ik het wat beter aan te pakken en eerst de grond goed voor te bereiden in plaats van zomaar wat planten en hopen dat het pakt!
Bedankt voor de tips, hoop dat ik ook een keertje wat zinnige info kan geven op dit forum. Tot nu toe alleen maar vragen!
Tegen de tijd dat je verwacht dat nieuwe bloemen zich niet meer zullen kunnen gaan ontwikkelen tot tomaten verwijder je niet alleen de boem maar de hele kop. Zo dwing je de plant tot een eindsprint en kun je nog snel de laatste tomaten oogsten.
Ruud
Let wel op dat je de calcium verhoogt in de grond en niet de kalium. Een te hoog kalium gehalte bemoeilijkt de opname van calcium heel erg. Dit kan heel goed de oorzaak zijn van de neusrot.
Ook het tijdstip van het watergeven is van invloed op de neusrot.
Als je te vroeg stopt met watergeven, kan de plant in de avond tekort aan water krijgen. Hierdoor gaat hij vocht uit de tomaat onttrekken, met neusrot als gevolg.
In de zomer kan je het beste verdeelt over de dag water geven.
In de kas verlagen we de ec in de middag om de opname van water makkelijker te maken, zodat hij zich makkelijker kan koelen.
In de zomer moet je de groene tomaten in het blad laten zitten. De felle zon op de kleine tomaatjes veroorzaakt een stugge huid, die later open kan barsten.
In de kas halen we in de zomer elke week ongeveer de onderste 3 bladeren weg, dit zijn er net zoveel als hij er in één week bovenin aanmaakt. We houden 15 bladeren aan, zodat de rijpende tros vrij hangt. Dit betekent efficiency bij het oogsten, en minder botritus.
groeten, een tomatentuinder!
Gebruik kalium nitraat kno3.
(kun je nog rookbommen maken ook)
Zo, dat is altijd leuk, een kweker vanuit de andere kant van de wereld :D
Tomaten komen van oorsprong uit vrij warme landen, geloof zelfs Amerika :) dus de kweek moet daar wel lukken :)
Hoe kweek je tomaten?
IN het kort dan, meer info kun je op verzoek krijgen.
1. kies struiktomaten
voordelen: - niet dieven
- weinig onderhoud
- zijn vaak vrij vroeg (snel rijp)
nadeel- beperkte oogst
- je moet bukken bij de oogst
2. 'klim'tomaten
- voordelen, je hebt 1 lange stengel die hoger wordt dus makkelijk plukken
- ziet er overzichtelijk uit (als je het goed doet)
- hogere opbrengst (planten kunnenmeters hoog worden en vruchten dragen)
nadelen: je moet ze dieven
- je moet ze aanbinden
- zijn wat later , maar dat is in een warm klimaat nie tzo erg
Tomaten wortelen vrij diep! je verwent ze teveel denk ik door zoveel water te geven. Een reden waarom ze kunnen barsten. De planten hebben zoveel water nodig, dat ze aan het EIND van de dag mogen slaphangen... Als ze de volgendemorgen maar weer fris overiend staan.
Om ziekten te voorkomen, houdt de bladeren zo droog mogelijk!
Sommige rassen zijn gevoeliger voor barsten dan anderen, houd hie rrekening mee.
Wil je nog s pecifiekere info, dan hoor ik dat graag!
Even een update en nog meer vragen!
Heb veel kunnen oogsten afgelopen tijd, en nog steeds geven de planten veel tomaten. Is aflopende zaak nu wel hoor, kwaliteit gaat hard achteruit. Plan is om binnenkort een kleine kas te bouwen en daarin verder te gaan van de winter.
Aantal vragen nog wel. Ben een leek op het gebied van de tomatenkweek, laat ik daarmee beginnen, maar vraag me af welke tomaten naast makkelijk te kweken, het meeste rendement op leveren. Cherrytomaatjes zijn leuk, maar redelijk duur en gevoelig qua transport, daarnaast zijn ze niet al te gewild hier. jasper o, bedankt voor je tips, ben begonnen met verdeeld water geven en het lijkt of de plant daar goed op reageert. Vraagje wel, je hebt het over het verlagen van EC, en vroeg me af wat dat precies is.
En wat bedoel je precies met dat je 15 bladeren aan houdt?
Zoals je op de foto kunt zien heb ik juist alle bladeren rondom de tros verwijderd, is de felle zon de reden dat ze zo ongelijk kleuren? Ook de verschillende groottes van de tomaatjes op 1 tros verbaast me, als ik het goed zou doen zouden ze dan allemaal dezelfde grootte en dezelfde mate van verkleuring hebben?
´primapotplant´, vooral het overzichtelijke van de klimplanten spreekt me aan, naast het niet al te veel hoeven te bukken. Als je wat meer info hebt over hoe de klimplanten precies op of aan te binden graag!
met neusrot...maar is dit de kleur die ze moeten hebben om ze te plukken en nog wat na te laten rijpen? (in de koelkast?)
het verlagen van EC:
Wij geven het jaar door gemiddeld, 3 ec mee in het voedingswater.
EC, betekent Electronical Conductivity, en geeft het aantal zouten (=meststoffen) aan wat er in zit.
In de zomer, wanneer de plant veel water nodig heeft om te koelen (=verdampen), heeft hij relatief minder meststoffen nodig. Op dat moment, geven we dus minder meststoffen per liter water mee, (het verlagen van de ec).
En wat bedoel je precies met dat je 15 bladeren aan houdt?
Ons wordt geadviseerd om een LAI aan te houden van 3. Dit betekent een bladoppervlak van 3 vierkante meter, per één vierkante meter grondoppervlakte.
Dit komt bij ons neer op 15 bladeren per stengel. De rest halen we weg. In de zomer halen we ongeveer 3 bladeren per stengel weg, altijd aan de onderkant.
Direct zonlicht op de tomaat is niet persé nodig. De temperatuur is veel belangrijker bij de doorkleuring van de tomaat.
Ik weet niet of het blad wat je van de plant rond de oogsttros eraf hebt gehaald, de oorzaak is van de ongelijke doorkleuring. Ik denk dat dit meer te maken heeft met een raseigenschap.
Wij binden de plantjes vast met een touwtje, dit touwtje zit boven in de kas om een klosje gewikkeld.
Elke week draaien we het touwtje om de stengel heen.Tegelijkertijd halen we de dieven weg. Als de stengel boven in de kas tegen het klosje aankomt, laten we de stengel zakken, doormiddel van het klosje. Op deze manier kan de plant groeien, tot ongeveer 8 meter per jaar.
We beginnen in de winter met 2,5 stengel per meter. Begin maart, laten we boven in de kop van de plant een dief staan. Deze krijgt een eigen klosje. Op deze manier komen er meer stengels bij. Door het sterk toenemende straling komen hier ook weer tomaten aan.
Voor de duidelijkheid, ik haal in de zomer 3 bladeren per stengel weg, wekelijks. Ongeveer 1 á 2 trossen hangen dan kaal aan de onderkant.
Je kan de tomaten plukken als ze beginnen te kleuren. Ik zou ze niet in de koelkast leggen. Hiervan kunnen ze een roze ornaje kleur krijgen, bovendien verliezen ze smaak.
hoe moet je dieven? kan iemand daar een goeie duidelijke foto van laten zien als er gediefd is en niet?