serreverwarming: Bio- ethanol en speksteenstoof

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 12/01/2008 - 21:41
Cumulus

serreverwarming: Bio- ethanol en speksteenstoof

Hoi iedereen,

Sinds enkele jaren heb ik een eigen serretje (zie foto) en na verloop van tijd zijn daar de bijhorende planten ingekomen. De vraag hoe ik alles tegen de kou moest beschermen drong zich dan ook snel op en vermits ik een hekel heb aan de super inefficiënte electrische verwarming, het geklooi met petrol en benzinebranders met hun bijhorende stank en vervuiling, heb ik toen gekozen voor verwarming met spiritus of methanol die beiden schoon branden, geurloos zijn, geen ingewikkelde pompsystemen vereisen en behoorlijk wat energie produceren in verhouding met de kostprijs ervan.

Het werkte uitstekend voor mijn kleine serre dankzij een tot "speksteenstoof" omgebouwde steengrill die de warmte gelijkmatig kon afgeven, maar na een tijd begon het tegen te steken dat deze brandstof niet in grote hoeveelheden kan gekocht worden zoals benzine en ik dus telkens naar de drogisterij moest achter nieuwe flesjes, om nog maar te zwijgen over de verbaasde blikken van de mensen telkens ik met een caddy vol spiritusflessen de winkel verliet. De verwarming heb ik dan maar teruggeschroefd naar af en toe eens stoken als ik in de serre wilde zitten en de planten 's winters weer binnen te halen.

Nu vraag ik me af of er nergens tankstations of bedrijven zijn waar je de zogenaamde bio-ethanol (E85) kan kopen waar ook auto's op rijden. Het zou makkelijk zijn om daar een paar jerrycans te halen en telkens ze zijn opgestookt, weer op te vullen zonder dat gedoe met die lege flessen wat niet echt milieuvriendelijk is.

Mijn steengrill/speksteenstoof zoek ik te vervangen door een kleine Tulikivi- kachel die ik in mijn serre kan zetten, en welke urenlang warm blijft zodat het accidenteel uitvallen van de branders tijdens een vriesnacht niet onmiddelijk voor plantaardige slachtoffers zorgt. Maar van deze kachels is zelfs de kleinste zo groot dat hij de ganse serre zou opvullen. Ik wil nu afzonderlijke speksteentegels kopen en daar zelf een kacheltje mee opbouwen, maar nergens is speksteen in afzonderlijke blokken verkrijgbaar.

Ondertussen is mijn verwarming al een stuk efficiënter geworden doordat ik met instructies van een leuke website (https://tinyurl.com/yxj5kufw) zogenaamde open jet- stoves kan bouwen die met gewone spiritus een mooie vlam geven alsof je met een gasvuur bezig bent en 30% meer warmte afgeven dan een gewoon alcoholbrandertje, maar het gedoe met de lege afvalflessen is er nog niet helemaal mee opgelost.

Kortom, wie zich met gelijkaardige dingen bezig houdt en tips weet hoe ik aan speksteenblokken kan raken en bio-ethanol, mag altijd reageren. Mocht het zijn dat niemand hier raad kan geven, geen probleem, de winter zit er bijna op dus ik heb nog wel wat bedenktijd. In dat geval hoop ik dat er toch mensen zijn die zelf iets aan mijn bovenstaande ideeën gehad hebben :)

Groetjes vanwege Hendrik

serreverwarming: Bio- ethanol en speksteenstoof
za, 17/03/2007 - 18:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

E85 is 75 ('s winters) tot 85% ('s zomers) bioethanol, de rest is gewone benzine. Ik ken het alleen uit Duitsland en heb het nog nooit in Nl/Be gezien.Dit soort producten (hetzelfde geldt voor biodiesel) is hier nog lang niet zo ingeburgerd als bij onze oosterburen.

Ruud

vr, 11/01/2008 - 15:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Hendrik,

Kijk eens op deze site https://tinyurl.com/y54rsxa7 (onderaan klikken op shop )

8 jerrycans van 3 liter voor 53,95 + 5,95 verzendkosten. Binnen een paar dagen in huis. prijs per liter omgerekend 2,50

gr joxy

za, 12/01/2008 - 21:58
Cumulus

Ai, te laat :(
Ik heb nu een echte speksteenstoof gekocht die in de serre staat zodat ik nu op hout stook (palettenhout, sprokkelhout, snoeihout, zelfgemaakte papierbriketten en gewoon brandhout van de handelaar indien voorgenoemde brandstoffen uitgeput raken)

Maar in elk geval bedankt voor de tip, het kan nog van pas komen om om bvb een propagator voor zaailingen en stekjes mee te warmen en dat soort dingen (iets waar ik nu noveenkaarsen voor gebruik).

Ondertussen kan je hier niet meer van een echte serre spreken maar eerder van een alleenstaande veranda vermits ik er veel tijd in doorbreng en er naast de groeiende plantencollektie ook meubels en ander comfort staan heb zoals een stereo installatie, TV, aquarium, wandkasten etc. Het zou anders wel stom zijn om een speksteenkachel te kopen om gewoon maar in de serre te staan.

De kachel zelf voldoet prima (het is een Altech eclips, dus eigenlijk een semi- speksteenstoof): 's avonds stook ik onmiddellijk na thuiskomst van mijn werk tot slapengaan, en dan blijft het hout de eerste helft van de nacht nog nasmeulen terwijl het tweede deel van de nacht de speksteen nog voor verwarming zorgt. Bij het opstaan smorgens doe ik er een paar houtblokken bij die makkelijk weer ontbranden doordat de kachel dan nog goed warm is en overdag is er dan terug smeulend hout en speksteen die de boel optemperatuur houdt terwijl ik weg ben. Enkel als het overdag vriest bij bewolkt weer terwijl ik gaan werken ben zijn de laatste twee uur voor mijn thuiskomst gevaarlijk omdat het hier dan wel tot 2 graden kan zakken, maar tot nu toe is er nog maar één plant door afgestorven, de anderen herstellen zich ervan. Daar vind ik nog wel wat op, gezien de weerkaarten heb ik nog alle tijd.

Helaas blijkt hout als je het per stère koopt even duur te zijn als stookolie, maar als ik regelmatig aan paletten raak en blijf papierbriketten maken van de massale hoeveelheden papier die op mijn werk worden weggesmeten, kom ik een kwart tot de helft goedkoper uit. Die bijzonder aangename stralingswarmte heb je dan nog eens extra bovenop waardoor het het zeker wel waard is.

Kortom ik ben best wel tevreden nu met mijn investeringen. Ze mogen voor mijn part nu wel den boom in met hun stookolie, dan maak ik er wel brandhout van :)

Groetjes,

Hendrik

edit: ik heb een tweede serre laten zetten van 12 m² want in de vorige serre zou ik door die kachel natuurlijk levend geroosterd worden. Mijn plantencollectie is immers te groot geworden om in de eerste serre te kunnen onderbrengen.

Onderwerp gesloten