Verzorging Calathea

22 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 21/03/2007 - 20:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Verzorging Calathea

Hallo,

Ik heb drie Calathea's (kamerplant) met grote donkergroene bladeren die aan de onderkant paars zijn. Dit zijn planten die oorspronkelijk uit de tropische regenwouden komen. 's Avonds gaan hun stengels met bladeren omhoog staan en 's ochtends staan de bladeren weer omlaag. Erg leuk.

Ze vergen de nodige aandacht:
- Hoge luchtvochtigheid
- Geen tocht
- Vochtige potgrond maar weer niet te nat
- Temperatuur niet te koud en niet te warm
- Veel licht, maar absoluut weer geen direkt zonlicht. Hoewel ik niet zeker weet of het vele licht ook voor mijn soort calathea geldt, want die hebben donkergroene bladeren. En ik heb ook gelezen dat hoe donkerder de bladeren zijn, hoe minder licht ze nodig hebben. Bovendien wordt de Calathea vaak als schaduwplant gekenmerkt.
- Etcetera.

Ik probeer zo goed mogelijk aan alle voorwaarden te voldoen, maar toch vertonen de planten regelmatig bladeren die geel worden en vervolgens gaan krullen. Bovendien hebben steeds maar bladeren bruine plekken. Weet iemand wat dit veroorzaakt en wat ik hier aan kan doen?

De situatie is nu als volgt:
- De planten staan op een zolderkamer in de halfschaduw. De kamer heeft een groot dakraam waar overdag veel licht doorheen komt. Ik moet ze zelfs een beetje afschermen voor direkt zonlicht. Door de afscherming wordt een soort schaduw effect gecreeerd.
- De temperatuur varieert ongeveer tussen 15 graden 's nachts en 19 graden overdag (verwarming).
- Ik heb meerdere bakken met water om de planten heen staan om de luchtvochtigheid lokaal te verhogen.
- Ik besproei de bladeren zeer regelmatig (3 maal per dag).
- Ik voeg ongeveer eenmaal per twee weken voeding bij het water.
- Ik gebruik altijd water dat eerst gekookt en afgekoeld is om het kalk in het water wat te verminderen.
- Ik geef de potgrond niet zo vaak water, maar sproei daar af en toe ook wat bij.

Graag hoor ik van mensen die ook ervaring hebben met Calathea's en ze lang in leven kunnen houden, wat voor tips ze hebben. Verder zou ik graag weten wat ik kan doen aan de gele bladeren en de bruine plekken op bladeren.

Met vriendelijke groet,
Christian

do, 22/03/2007 - 01:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

U verzorgt de planten misschien wel te goed. De voeding zou, zeker in de winter, bij de lage temperaturen en het mindere licht best veel minder mogen. De bruine plekken en het omkrullen duiden op verbranding. Zijn de planten volop aan de groei in het voorjaar, dan is voeding prima.

do, 22/03/2007 - 20:42
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank voor uw antwoord. De planten staan in de schaduw, verbranding komt toch door direkt zonlicht? Dat krijgen ze in principe niet. Wat ik me ook wel eens af vraag is of veel sproeien wel zo goed is, kan dat niet weer rotte bladeren veroorzaken?

do, 22/03/2007 - 22:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Verbranding kan door teveel zon optreden, maar ook door te veel voeding. De wortels verbranden dan door de te hoge zoutconcentratie in de potkluit. Zeker gebeurt dat als je ze weinig water geeft.
Sproeien kan geen kwaad, mits de planten droog de nacht ingaan. In natuurlijke omstandigheden worden de planten in de ochtend drijfnat van de dauw, maar dat verdampt snel als de zon op komt.

vr, 23/03/2007 - 14:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik wist helemaal niet dat verbranding ook op die manier kan plaatsvinden, goed om te weten! In dat geval zou dat inderdaad wel eens de oorzaak kunnen zijn. Is een blad dat eerst geel wordt, dan gaat omkrullen en uiteindelijk afsterft hier ook een teken van?

Verder vroeg ik me nog af hoe ik het beste dit soort bladeren kan verwijderen? Ik snij nu zo laag mogelijk de stengel af met een mesje, maar helemaal onderaan kom ik niet aangezien er erg veel stengels zijn en ik de andere niet wil beschadigen. Moet ik uberhaupt wel de stengel afsnijden of alleen het blad en de stengel laten staan (Calathea heeft steeds 1 stengel met 1 blad, maar ik weet niet of uit een oude stengel nog weer nieuw blad kan groeien).

Alvast dank voor het antwoord!

vr, 23/03/2007 - 15:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dood blad kun je zijdelings wegtrekken van de wortelstok. Er komt daar geen nieuw blad.

vr, 23/03/2007 - 20:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hierbij trouwens een foto van mijn Calathea's. De kleinere Calathea's maken redelijk snel nieuw blad aan, alleen de grotere lijkt meer moeite te hebben....

Verzorging Calathea
za, 24/03/2007 - 02:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Heel fraaie planten!

za, 24/03/2007 - 11:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

En nu heeft de grote plant één vergeeld en helemaal omgekruld blad. Bedoelt u met zijdelings wegtrekken dat beide bladhelften worden afgescheurd van de wortelstok en dan verder de hele wortelstok laten staan?

za, 24/03/2007 - 11:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helemaal juist!

za, 24/03/2007 - 14:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Okee, heb ik zojuist even gedaan. Verder heb ik even een foto genomen van de bruine plekken die veel bladeren aan de randen hebben. Is dit een voorbeeld van verbranding waar we het eerder over hadden?

Verzorging Calathea
za, 24/03/2007 - 17:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat zou heel goed zo kunnen zijn!

za, 24/03/2007 - 17:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat ik altijd lastig blijf vinden is het water geven. Ik weet nooit of ik te veel of te weinig water geef. Bij de Calathea staat vaak als omschrijving: potgrond nooit laten uitdrogen, regelmatig vochtig houden maar er mag absoluut geen water in de pot blijven staan, want dan verrotten de wortels. Ik ben dus wat voorzichtig met water geven, maar misschien dat dat wel de bruine randen veroorzaakt. Heb je wellicht nog tips of richtlijnen hiervoor?

za, 24/03/2007 - 20:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

U kunt daar een verklikker voor kopen. Dit is te verkrijgen o.a. bij het tuincentrum. Deze geeft d.m.v. een geluid of een kleur aan dat u weer water moet geven.

Plantadvies*Jolande

za, 24/03/2007 - 21:18
blueflower

Druk met je vingers in de aarde en je voelt vanzelf of deze droog of nat is. Als er onder in de pot gaten zijn zal er ook nooit water in de pot blijven staan.
Suc6, Corrie

zo, 25/03/2007 - 01:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat met name lastig is bij deze plant, is dat de potgrond (zoals ik het tenminste heb begrepen) redelijk constant vochtig gehouden moet worden. Ben ik dan niet al te laat als ik water geef als de grond al droog aanvoelt of als een verklikker aangeeft dat er water bij moet? Ik spuit nu regelmatig iets water bij in plaats van af en toe wat meer water. Verder houd ik goed in de gaten dat er geen water in de overpot staat. Doe ik dit zo goed of kan ook de Calathea pas water krijgen als de grond droog aanvoelt?

zo, 25/03/2007 - 10:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Volledig uit laten drogen van de potgrond waardeert een Calathea niet. De plant heeft namelijk geen organen om water op te slaan, zoals stengels, stam of dergelijke. Gewoon wat vaker controleren is het beste.
Succes!

zo, 25/03/2007 - 15:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Okee, dan nog een laatste vraagje over stof op de bladeren. Ik las in een boek dat door stof de hoeveelheid licht die een blad opneemt wordt beperkt en dat het de poriën verstopt waardoor de plant 'ademt'. Als oplossing noemen ze het af en toe afnemen van de bladeren met een spons met water en een klein beetje zeep. Met alleen water heb ik al geprobeerd, maar daar krijg ik het stof niet mee weg. Weet u ook of de Calathea ook tegen een beetje zeep kan?

zo, 25/03/2007 - 15:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

De huidmondjes waardoor een plant ademt zitten aan de onderzijde van het blad, dus stof verstopt ze niet. Wel wordt door stof de lichtopname verhindert, dus is het goed, van tijd tot tijd de bladeren af te sponzen. Ik zou geen zeep gebruiken; je haalt daarmee de natuurlijke stoffen eraf. Mogelijk zijn het eerder kalkvlekken van het sproeien, die op het blad aanwezig zijn en een stoffig uiterlijk geven. Gewoon een licht vochtig doekje is toch het beste middel.

zo, 25/03/2007 - 16:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

In dat geval gebruik ik inderdaad maar geen zeep. Hartelijk dank voor alle antwoorden!

do, 14/06/2007 - 01:07
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb thuis een Calathea Crocata. De mooie bloemen zijn reeds enige tijd uitgebloeid...

Ik ben echter een grote leek in het verzorgen van planten, en daarom, is er iemand die mij kan helpen met hoe ik deze plant nu moet verzorgen en wat ik moet doen om terug die mooie bloemen te verkrijgen.

Efkens ter info, wij wonen in een appartement, dus serre is geen optie.

Alvast van harte bedankt!

do, 14/06/2007 - 01:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Calathea crocata is niet de eenvoudigste soort om over te houden in huis. De plant is nogal gevoelig voor spint, wat vaak door de droge kamerlucht veroorzaakt wordt.
Veel sproeien is wenselijk en gematigd water geven. Geen felle zon en 1 x per maand wat kamerplantenvoeding.
Succes!

Onderwerp gesloten