Wysteria Synensis ondersteboven in grond planten
#1
di, 26/06/2007 - 19:47
Wysteria Synensis ondersteboven in grond planten
Dat ga ik doen! want ik vervloek hem!
Heb hem 8 jaar geleden cadeau gekregen met officieel kaartje aan. Heeft nooit gebloeid. Heeft nu een stam van een arm dik, is plichtsbewust rond het halve huis geleid. Kan hem waarschijnlijk niet meer slopen wegens formaat. Men zegt, onderstam moet in schaduw, heb geprobeerd, niks.
Heb hem verleden jaar eens volgens het boekje gesnoeid. In februari tot op 3 ogen, daarna een massa uitlopers, een verwildering tot en met. Verleden week uit miserie teruggesnoeid tot op 30 cm (5 ogen) Men zegt dat indien hij uit zaad gewonnen is, het 10 jaar kan duren voor hij bloem geeft. Is dat zo?
Kan het dat er exemplaren bestaan die NOOIT bloeien? (doe me dat niet aan!) Hij staat op een Zuid-oost gevel. In een grote opgemetselde bloembak, waarin het bijna nooit vriest wegens radiator aan de binnenkant van de muur waartegen hij groeit. Moet ik ijs aan zijn voeten leggen?
wisteria uit zaad,kan inderdaad jaren duren voor ze in de bloei komen en misschien wel nooit. Je kunt beter een plant kopen waar al knoppen inzitten, dan weet je zeker dat je bloemen krijgt.
snotter snotter,
elke plant behoort toch een vorm van bloemen te hebben om zich voort te kunnen planten? Moet ik dan echt tien jaar wachten om niets te hebben? Wil graag horen dat iemand mij zegt dat hij ooit wel zal bloeien. Of is dat een utopie? Op wat stoelt die wijsheid dat hij nooit of te nimmer wat gaat doen. Dat is toch tegen de natuur.
Nog iemand een opinie? slopen of niet. Hij is zo imens groot dat ik mij vasthou aan elke strohalm die mij geboden wordt.
Je hebt een joekel van een plant, en als die bloeit, is het maar kort,
die van ons bloeit een week of 2 en dan is het mooie er af en heb ik ook alleen maar blad, misschien beurt dit je wat op?
thx voor het medeleven, maar ik heb dezelfde joekel gezien in de botanische tuinen van Cambridge. Ik kreeg een krop in de keel bij het zien van wat ik moet missen!
Een Wisteria die niet bloeit, had je veel eerder kunnen snoeien. Als je pas na 7 jaar gaat snoeien, neemt de plant z'n vrijheid om flink te groeien. Door tijdige snoei dwing je de plant bloemknoppen te gaan vormen.
Toch zou ik de moed nog niet helemaal opgeven.......wacht nog 2 jaar!
thx greenconnection, ik heb nog nooit spijt gehad van jouw advies. Hij krijgt dus nog twee jaar uitstel van executie.
Snoeien deed ik in het verleden in het wilde weg om hem bij te houden. Ik zal dat nu als volgt doen: In de zomer (nu dus en misschien moet dat nog eens) tot op 30cm. In februari de 30 cm herleiden tot op 3 ogen, dat had ik ergens gelezen.
Alleen één verlengenistak blijf ik verder rond het huis leiden.
Is dat goed zo?
Dat lijkt me prima behandeling!
Succes en laat ons horen wanneer er bloei komt!
doe ik !
Reken er maar op dat je hem een paar keer moet snoeien. Ik heb ook zo'n groeiwillig exemplaar (gelukkig ook bloeiwillig) en die snoei ik zo elke 6 weken, dan zijn de nieuwe uitlopers al weer 1 -1,5 meter. Daar het bij mij duidelijk is welke takken bloeien verwijder ik deze uitlopers geheel.
Ruud
Niet te moeilijk maken he Ruud. De mijne is ook een wildebras. Kruipt tussen de plankjes van de Logia, onder de zonnescreens, en blokkeert daar de motor enz...een echte puber! Ik verdraag dat al 8 jaar lijdzaam in de hoop op bloemen. Als die er binnen twee jaar niet komen ondanks al mijn goede zorgen en liefde. DAN MARTEL IK HEM DOOD! Ondersteboven de grond in voila!
Zal hem ondertussen voldoende leewieken (al met een grijns op mijn gezicht, is dat wel gezond?)
grtjs
Wat fijn, eindelijk lotgenoten!
Mijn wisteria is nu 5 jaar oud en nog altijd bloemloos, terwijl op 10 meter afstand die van de buren elk jaar bloeit! Buiten hier en daar een wildgroeitak heb ik nog nooit rigoreus gesnoeid en daar ik een leek ben op dat gebied, hoe wat waar en wanneer moet ik snoeien?
graag hulp en vast bedankt!
gr. Marijke
Hoi Marijke,
Eindelijk kan ik eens iemand verder helpen! Kijk naar het zesde antwoord, waar ik greenconnection bedank. Dat is de werkwijze.
Succes he!
Wij hebben er eens 2 gekocht, tegelijkertijd bij de zelfde kweker, allebei in knop.
Eentje aan mijn schoonvader gegeven en 1 zelf thuis geplant.
Bij mijn schoonvader stond hij het jaar erop te bloeien als een idioot en bij ons helemaal niks!
Altijd gesnoeid volgens het boekje.
Trouwens, wij snoeide die van mijn schoonvader ook dus echt hetzelfde behandeld.
Ik heb echt jaren achtereen gedacht, nou pak ik de schop en spaai hem uit.
Maar na heel veel jaren is ie dan toch eindelijk gaan bloeien :-))
Ik zou dus toch nog maar geduld hebben en zoals greenconn schreef blijven snoeien.
Op een dag wordt je er voor beloont hoor!
Veel succes.
Ik heb dus ook zo'n niet bloeiend exemplaar. Snoei alleen de takken die daar komen waar ik ze niet wil hebben en hij zorgt dus voor mooie groene togen boven de poort en de schutting.
Nu spraak ik laats iemand die er ook een heeft, die overigens heel mooi bloeit en waar zij geen moer aan doet, behalve de te lange scheuten kortwieken en zij vroeg mij of ik een links- of een rechtsdraaiende had. Ik nam haar eerst niet serieus maar ben later toch gaan kijken en mijn wisteria groeit linksom draaiend en die van haar dus rechtsom draaiend en dat is volgens haar de reden. Ik heb dus een verkeerde soort.
Mijn vraag: Wat moet ik hiermee aan ? Is dit lariekoek of berust het op waarheid ?
Val nu dood! zeggen wij in Vlaanderen. Voor jullie vertaalt : nou breekt mijn klomp!
Ben ik natuurlijk onmiddellijk gaan kijken en ja hoor, de mijne draait ook links ! Tenminste als je er rechtop kijkt dan slingert hij linksom de paal. Van vanonder bekeken draait die in een rechtse spiraal met de wijzers van de klok mee.
HELP GREENCONNECTION ! ! ! ! ! Heb jij daar al iets over gehoord?
Je houdt het niet voor mogelijk, zo eenvoudig, zou het dat kunnen zijn? Dan zou niemand nog bedrogen kunnen worden, want ranken doen ze al heel klein.
En nu maar hopen dat iedereen met een Wisteria gaat kijken en ons informeert over het draaigedrag.
Ik heb hem deze zomer mooi bijgehouden, tot op 3 ogen gesnoeid, wel 5x want het is een gezond exemplaar!
Moet die toch ondersteboven de grond in ? Ik mag er niet aan denken dat ik zo'n gust ga moeten uitgraven.
Het verhaal klopt wel. Alleen kan ik nooit onthouden welke nu wel goed bloeit of niet.
Overigens geldt deze regel niet voor alle Wisteria soorten. Lees hierover: https://tinyurl.com/y3c9o5k8
Anderswindende planten binnen de soort zouden minder goed bloeien. Geen idee of het op waarheid berust. Ik adviseer altijd om bloeiende planten te kopen. Dan zie je de juiste, gewenste kleur en ben je zeker van de bloeibaarheid.
Thx greenconnection voor de snelle reactie. Op jou kan een mens wel rekenen.
Ik ben idd gaan kijken op Wikepedia en na wat rondneuzen heb ik dus ontdekt dat ik een Wisteria Floribunda heb ipv een Sinensis. Er stond anders wel degelijk Sinensis op het kaartje.
Ziehier wat info :
2. WISTERIA FLORIBUNDA (FUJI)
Deze is rechtsdraaiend (van onder naar boven bekeken), dus wijzerszin, dus met de zon mee. Over het algemeen goede groeiers, geschikt om grote oppervlakten te bedekken, deze floribunda’s geven lange bloemtrossen. De bloemtrossen ogen iets ‘ijler’ wegens hun lengte, en wat kleinere bloempjes, maar zijn prachtig van op een verre afstand. De bloei valt meestal na half mei. Sommige variëteiten bloeien voor het uitlopen van het blad, andere als de bladeren al wat meer zichtbaar zijn. De bladeren hebben elf tot negentien blaadjes.
Enkele voorbeelden:
· Wisteria floribunda ‘Longissima Alba’; zeer lange witte bloemtrossen (aan te raden)
· Wisteria floribunda ‘Pink Ice’; lichtroze, matig lange trossen (= ‘Hobeni’)
· Wisteria floribunda ‘Murasaki Noda’; violetpaars (tweekleurig)
· Wisteria floribunda ‘Black Dragon’(= Violacea Plena’); diep violetpaars, gevulde bloem
· Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’ (syn. Multijuga); violetblauw, zeer lange trossen (aan te raden)
Natuurlijk ben ik de blaadjes gaan tellen, hij heeft er tussen de 13 en 15. Hij mag dus enkel gesnoeid worden na de bloei en niet ervoor (ga dus maar overslagen in februari)
GOED NIEUWS :
Hij bloeit wel degelijk na 10 jaar en de bloemen kunnen 1 meter lang worden (jawel goed gelezen de bloemen) Alleen weet ik de kleur dus niet, dat kan blauw roze of wit zijn.
En die floribunda groeit dus veel sterker dan een Sinensis, vandaar dat niemand begreep waarom ik in godsnaam zoveel snoeiwerk had om hem in toom te houden.
Ziezo Menno22 we gaan nog wat wachten he. Dan kunnen we binnen enkele jaren al de Sinensis bezitters jaloers maken met bloemen van 1 meter !
Grtjs
Mijn dank is een meter, voor het zo keurig uitzoeken. Hopelijk ga ik dit onthouden!
Groet,
Henk
Bedankt voor het uitzoekwerk. Dat wordt dus nog even wachten,maar zodra de eerst bloemen verschijnen zal ik het melden.
Vr.grt. Menno
Reken maar dat ik foto's neem als het zo ver is.
Ik hoop nu dat er zich mensen melden met een Floribunda om ons te bevestigen dat het idd zo is. Naar waar winden ze, en hoeveel blaadjes hebben ze. En als je bloemen aan je floribunda hebt, hoe en wanneer snoei je dan om die bloemen te hebben?
Want ik heb hem nog in oktober goed ingekort. Misschien heb ik dan al bloemen weggeknipt wie weet. Wie weet knip ik ze wel elk jaar weg omdat ik de richtlijnen voor een Sinensis heb gevolgd.
Als onze webmaster Wisteria Floribunda Fuji als tag wilt aanduiden, dan komen er allicht meer mensen op deze topic terecht.
Alvast bedankt voor al wie wilt reageren.