info over een koude kas
#1
za, 06/10/2007 - 22:26
info over een koude kas
beste koudekas bezitters ,ik ben in het bezit van een kas,en het wil maar niet
niet lukken met de tomaten ,mijn kas is 3x5 meter ,ik koop elk jaar zo,n 10
zo,n 10 planten bij een tuincentrum ik mag dan aannemen dat ze
nog niet ziek zijn ,ook staat er een komkommer in en die doet het elk jaar geweldig en ook een druif.nou wil ik het volgend jaar nog 1x proberen en heb van de week de hele kas een steek diep grond er uit gespit en er nieuwe grond met compost van me zelf, gemengd, en er weer gedaan ,ik kijk alles na op het internet ,maar er zijn zoveel ziektes en ze lijken allemaal zo,n beetje op elkaar,nu kwam ik ook een advertentie tegen van 90+solution ,daar zouden de planten ,resistender van worden, heeft iemand er ervaring mee of is dat alleen voor de kwekers bedoeld ,want als je de formulens leest moet je wel kennis van zaken hebben .en het is voor mij puur een (dure hobby)
zal het me dan toch een keer lukken ?
alvast mijn dank Berend Botje
Heb er zelf een van 2,5x2 mtr.
2 keer tomaten planten gezet, rijtje van 4 en daarachter een van 6 planten.
( 6 gewone, 2 cherry's en 2 soeptomaten)
Heeft enorm veel gegeven, zowel dit jaar als vorig jaar.(kilo's en kilo's)
Maak er o.a. tomaten soep van die ik invries.
Ik zet de plantjes zo vroeg mogelijk in het voorjaar, NIET MEER mesten dan, alleen water geven.(spaarzaam)
Eind september zijn ze dan "op"/ klaar met vruchten geven(of is het een groente? :)
Dan ruim ik ze en mest de kas met oftewel koeiemest of tomaten mest. Eerste dagen wat nat houden zodat het bodemleven de mest kan omzetten.
In de winter is de kas in rust, alleen wat fuchsia's etc. staan er dan in, op een tafeltje.
Veel succes!
Hallo Jeroen Bedankt voor je antwoord ,en ik hoop dan ook dat het mij ook een keer lukt ,en als ik het zo lees dan is mijn eerste fout dat ik ze te veel water geef. mijn gedachten was dat het watervrucht is dus veel water nodig heeft ,zo als je kon lezen heb ik de kas helemaal van nieuwe grond voorzien ,met compost en kalk ,en verder heb ik er een nieuwe druif bij gepoot ,nou is mijn vraag ,koop je de planten bij de tuincentrum of ,kweek je zelf de planten ik hou het alleen maar bij de vleestomaat , en komkommer,en heeft de druif in de winter ook gewoon rust of moet je de grond een beetje vochtig houden? en nu ik toch bezig ben ,heb je misschien ook iets gelezen van 90+solution .
Indien geen antwoord toch reuze bedankt .
Berend Botje
B.B.
De druif in de winter geen water geven!
Mijn vader heeft ook een koud kasje, met 6 verschillende druiven en geeft dus ook geen water!
De druif is dan in rust en heeft amper iets nodig.
Een jonge druif heeft ook maar spaarzaam water nodig, ben eens in een grot in Frankrijk geweest, ruim 100 meter diep, en daar kwamen we nog wortels tegen van een druif die er boven groeide. Ze zoeken zelf wel water (en voedsel). Zeer waarschijnlijk geef je teveel water!
Jonge druiven: kun je alle zijtakken in november/december -op een oog na- afknippen, en eventueel (hoeft niet) leg je de stam plat op de vloer. Hiermee zorg je ervoor dat hij in het voorjaar weer overal langs de stam zijtakken maakt.
Ik heb 3 "buiten"druiven ( 2 blauwe Rode Boskoop en een witte van der Laan en daar doe ik het niet mee: ik laat de hoofdstam staan en laat ook de hoofdzijtakken eraan, ze maken toch elk jaar voldoende zijtakjes.
De tomaten planten: daar laat ik 4 trossen per plant aan zitten voordat ik hem top. Wat heel belangrijk is bij tomaten: dieven! Dwz: de scheuten(dieven) in de bladoksels langs de stam wegknijpen, dit gedurende het gehele groeiproces blijven doen. Hiermee voorkom je dat de groei naar die dieven gaat, en de groei dus ten goede komt aan de plant en de toekomstige tomaten.
Dat middel ken ik niet, ik probeer zoveel mogelijk "biologisch" te kweken, de natuur regelt het meestal wel zodanig dat er evenwicht ontstaat:
zijn er teveel luizen: komen er wel lieveheersbeestjes op af. Daarom is het belangrijk om deur en raam zoveel open te laten gedurende dag ( in de winter natuurlijk niet). Ook belangrijk voor bijtjes die de bloemetjes bevruchten...en dus zorgen dat er vruchten aan komen.
De plantjes haal ik bij zgh.Agriland: zijn dus jonge plantjes-niet geent--en plant ik dus vroeg in de volle grond in mn kasje. Gaan ze slap hangen: dan iets meer water geven, maar zoals ik al zei: spaarzaam! Dit zorgt ervoor dat er een mooie wortelkluit ontstaat.