14) Eucalyptus globulus
#1
za, 06/12/2008 - 21:23
14) Eucalyptus globulus
Eucalyptus globulus -9
Super makkelijk te kweken
1 ) Zaden oogsten duurt erg lang omdat ze op de natuurlijke manier uit hun pods moeten komen. Ze zijn goedkoop op het internet ( https://tinyurl.com/y65urzbo, https://tinyurl.com/yxezoyyv )
2 ) kleur van de zaden donkerrood of zwart de zaden hoeven niet geweekt te worden en stratificatie is ook niet nodig bij dit soort.
opmerking : stratificatie zorgt wel voor een betere kou restentie.
3) zaaien in zo luchtig mogelijke grond (niet in zipbag en niet in steriele grond! ), vochtig houden door matig of soms van bovenkant natsproeien.
Onderkant van de pot of bak goed vochtig of nat houden.
dus flucteren in droogte en natheid ( open bak is beter )
wegzetten op een warme plek met flucterende temperaturen
na twee weken ontkieming op 35 of 30C afgewisseld met 20 graden
op constante temperatuur van 35 graden is de opkomst minder
op constante temperatuur van 20 graden duurt het ongeveer een maand en groeit de kiemeling langzamer dan op 25 graden.
zaden die uitkomen is ongeveer 80 %
4) Na uitkomen meteen naar een zonninge of zeer lichte plek verplaatsen ! uitdrogen geen probleem maar dit vertraagt de groei wel behoorlijk, ook de kiemeling of zaailing niet op 35 graden houden want dan groeit hij langzamer, 15 tot en met 25 graden is beter.
5) Globulus kan gewoon de eerste twee jaar buitenstaan tot -5 (volle grond)
grotere exemplaren kunnen tot -9 zonder bescherming buiten worden gehouden op een beschutte plek.
niet langdurig afdekken!
in de winter niet laten uitdrogen, hij verliest zijn bladeren niet en heeft constante fotosynthese.
6) Bemesting kan het hele jaar door.
7) snoeien kan maar daar word de boom niet mooier op en hij is minder winterhard als je snoeit ook al snoei je in de zomer.
8) Groei , bij gunstige omstandigheden ( bemesting etc ) 1,2 meter tot 1,6 meter per jaar ( volle grond )
in pot vaak 80 cm of minder per jaar.
9) Altijd klein in de volle grond zetten, grote exemplaren stoppen tijdelijk met groeien na planten dit kan soms er uitlopen tot enkele weken en de groei vertraagt flink over een lange periode.
10) Plant globulus altijd in een groter pot dan nodig is , bij een wortelbal zal de boom niet meer groeien voor vele maanden en daarna nooit meer zo snel groeien als normaal. Voorkom dat hij in een te kleine pot staat !
meer informatie op :
https://tinyurl.com/yygyqp66
Ik heb een bericht gekregen dat eucalyptus nooit zo snel groeit, kijk goed naar mijn text :
''Bij gunstige omstandigheden'''
Groei , bij gunstige omstandigheden ( bemesting etc ) 1,2 meter tot 1,6 meter per jaar ( volle grond )
in pot vaak 80 cm of minder per jaar.
met gunstige omstandigheden bedoel ik de natuurlijke habitat van de boom
; Australie, Tasmanie.
als nederland een gunstige omgeving was dan zou geen enkele plant zijn bladeren verliezen.
zelf heb ik hem binnen staan met kunstverlichting waar hij ook nog eens zonlicht vangt en de temperatuur constant 25 graden is, in een erg ruime pot waarin hij zeker ongeveer 1 meter of meer per jaar groeit.
en we hebben het over de globulus, dit is een van de snelst groeiende soorten.
er zijn ook soorten die maar 20 / 30 cm groeien, of soorten die de eerste 3 jaar heel traag groeien en daarna opeens de lucht invliegen.
In de volle grond in nederland krijg je nooit een eucalyptus zo snel groot er is gewoon te weinig zon vergeleken met zuid-australie, californie.
Als mijn eucalyptus te groot word en ik zet hem in de volle grond ,groeit hij ook erg langzaam.
Veel mensen geven de euc. gewoon een te lange rustperiode ( s'nachts / s avonds) gewoon lampen erop want ze groeien het beste als je ze niet veel rust geeft.
Mensen doen te weinig research naar euc. soorten sommige soorten die in moerassen groeien groeien ook vaak op het land , maar ze groeien alleen als ze ''veel!'' water krijgen maar zijn toch droogte tolerant waardoor ze nog steeds er goed uitziet maar niet groeien dit is vaak de fout die mensen maken.
Een andere fout die mensen maken is dat ze de kiemelingen niet in zonlicht zetten waardoor de plant zich niet goed kan ontwikkelen.
wel mijn Eucalyptus gunni (is wel geen E. globulus maar als dit de snelste is...) die ik dit jaar als een boompje van nog geen 50cm heb geplant is nu toch al bijna 2m hoog en heeft geen bemesting gehad, deze zomer was ook niet bepaald zonnig en warm. ik woon niet in Tasmanië, Nieuw zeeland of Australië dus gunstige omstandigheden zijn dit niet?
ik begrijp ook niet waarom dit word gezegd:
als nederland een gunstige omgeving was dan zou geen enkele plant zijn bladeren verliezen .
...groeien er dan van nature geen planten in nederland?
in ieder klimaat heb je soorten die hun bladeren verliezen, ook in de tropen.
gr
kristof
Als sommige wat groter zijn groeien ze ineenkeer een stuk sneller dat is heel apart. Maar als je globulus als zaailing van 3 cm plant is ie over een jaar tegen de twee meter.
Als je eucalyptus op een windvrije plek zet groeit hij ook sneller.
Gunni is een soort wat veel beter kou tolereert dan globulus en groeit ook gewoon sneller door als het koud is, terwijl globulus meer warmte nodig heeft voor groei.
Eucalyptus gunni komt van nature uit tasmanie waar hij tegen de voet en zelf in de bergen groeit, globulus komt uit de warmere streken van australie.
dat gebied in tasmanie is bijna gelijk met ons klimaat
ik heb gelezen op een site dat als globulus echt groot begint te worden ( zo groot heb ik hem niet )dat hij steeds sneller groeit.
het verschil tussen het amazone gebied en nederland qua biodiversiteit is zeer groot dat komt door de temperatuur en vochtigheid.
hoewel planten in nederland zijn aangepast zullen ze nou eenmaal in warmere streken invasief gedrag vertonen omdat ze daar optimaal kunnen leven.
uiteraard verliezen planten in tropische klimaten ook hun blad maar kou is daar niet de oorzaak van.
dit is niet helemaal juist. sommige planten zullen zich inderdaad invasief gedragen maar een hoop planten die hier inheems zijn zullen niet goed groeien in een tropisch klimaat. iedere plant is aangepast aan het klimaat waarin ze groeien, sommige planten kunnen zich aanpassen aan verschillende klimaten en sommige niet.
gr
kristof
Mijn ervaring met Eucalyptus is dat je namelijk beter geen meststof geeft , ze gaan er alleen maar te snel van in de hoogte groeien waardoor ze vatbaarder zijn om om te waaien etc,minder winterhard ook
ze verdragen ook geen insecticiden ,gaan ze van kapot
potcultuur is moeilijk te houden ,beter aanbevolen
altijd in volle grond te planten en niet hoger dan 20 30 cm ,opbinden met elastisch touw voor het meegaan met de wind dus niet stijf omhoog aan een stok binden ,bij harde wind kan de stam barsten ,plaats de stok dus wat verder van de boom en maak een lus van 10cm
rond het boompje en maak het zo vast aan de stok
na de laatste ijstijd groeiden hier bijna geen planten meer , wat mossen enz , het is maar wat je invasief noemt
Xkeo bedankt
dit is nuttige informatie
Hans