18 ) Livistona chinensis (zone 9-12)
#1
za, 06/12/2008 - 21:25
18 ) Livistona chinensis (zone 9-12)
Tekst overgenomen uit;
Burnie, G. et al, (1999) Botanica (Nederlandstalige editie), p. 536.
(isbn 3-8331-1254-9)
Deze palm van de eilanden te zuiden van China en Japan kan 6 tot 12 meter hoog worden. In de tropen groeit de plant snel, in gematigde klimaten langzamer. De stam heeft een ruw oppervlak. De bladeren zitten aan relatief korte stengels en hebben zeer lange, decoratief naar beneden hangende segmenten. De enigszins langwerpige vruchten kunnen 18mm lang worden en zijn bij rijpheid porseleinblauw.
Deze palm is een van de meest winterharde van zijn soort, en kan in Zuid-Engeland buiten in een beschutte tuin worden gekweekt. De plant is geschikt voor kuipen.
Deze palm houdt in ons land van rechtstreekse zon en lichte plaatsen.
Hij is niet erg ontvankelijk voor allerlei ziekte's als ze flink in de kou hebben gestaan, zoals met veel ander palmen wel het geval is..
Onder de - 6 graden in de volle grond,komt er vorstschade op, de bladeren verbranden dan, echter de bladeren komen terug en van de schade is niets meer te merken alles is weer even florisant.
Attentie, planten in de pot cq container, kunnen minder vorst verwerken, hier houdt het bij -3 gr.C.al aardig op.
(Voorzichtigheid is dus geboden.)
(Mochten er andere getallen uitkomen na meer ervaringen van derden, dan zullen deze cijfers worden aangepast)
Ze behoeven weinig zorg.
Het zaaien;
De voedingsbodem van zaai en stekgrond, of perlite of een mengeling hiervan.
Voedingsbodemdikte minimaal 30 mm.
Laat de zaden eerst wellen in water onder een temperatuur van minimaal 20 graden.
Druk de zaden in de voedingsbodem ongeveer 1 a 2 mm onder de oppervlakte.
Gebruik materialen met een transparante bodem, zo kunt U de beworteling goed volgen.
De zaden komen op bij een warme temperatuur( minimaal 25 gr.) in ongeveer 2 maanden tijd.
Overpotten pas nadat het eerste blad goed zichtbaar is.
Jonge planten prefereren toch lichte schaduw,en hebben graag ruim water, op latere leeftijd dus als volwassen palmen dan hebben ze geen moeite met flinke droge periodes, in de volle grond wel te verstaan.
Deze palmen in de pot nooit uit laten drogen.
In de volle grond maken ze ongeveer 4 bladen per jaar aan.
Bemesten met oude koemest maar niet meer na eind augustus half september, anders gaan ze groeiend de winter in, en dat is niet goed voor de palm, dan blijven er te veel groeisappen in de palm als het gaat vriezen.
Wintervoorzienigen zijn nodig, hiervoor is al een pagina als samenwerkingsblad aangemaakt.
Lijst accepted Livistona taxa opgesteld ahv:
ingezonden JDL (B)08-01-2008
Jones, D.J. (1994) Palms Throughout The World, p. 258-264.
Kew list
(https://tinyurl.com/nattl6r)
With the permission of the Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew
Livistona alfredii
Livistona australis
Livistona benthamii
Livistona brevifolia
Livistona carinensis
Livistona chinensis
Livistona chinensis var. boninensis
Livistona chinensis var. chinensis
Livistona chinensis var. subglobosa
Livistona chocolatina
Livistona concinna
Livistona decora (L. decipiens)
Livistona drudei
Livistona eastonii
Livistona endauensis
Livistona exigua
Livistona fulva
Livistona halongensis
Livistona humilis
Livistona inermis
Livistona jenkinsiana (L. speciosa)
Livistona lanuginosa
Livistona lorophylla
Livistona mariae
Livistona merrillii
Livistona muelleri
Livistona nasmophila
Livistona nitida
Livistona papuana
Livistona rigida
Livistona robinsoniana
Livistona rotundifolia
Livistona saribus
Livistona surru
Livistona tahanensis
Livistona tothur
Livistona victoriae
Livistona woodfordii
Hopende met deze tekst forumbezoekers te bewegen tot meer informatie, en hopelijk foto's van zaden en van kiemelingen, en uiteraard van palmen in de leeftijd van enkele jaren tot een volwassen boom.
Met vriendelijk tuingroeten
Hans de Visser
Er zijn nog andere Livistona's die met dezelfde behandeling ook in de volle grond kunnen geplant worden. allemaal zijn ze ongeveer even winterhard.
-Livistona australis: groeit sneller dan de chinensies en geeft kleiner blad met smallere en dieper ingesneden segmenten.
-Livistona decora (decipiens): mischien iets meer vorstbestendig dan de australis en de chinensies. een palm die veel water vraagt (tijdens de zomer). Het blad van deze Livistona trekt wat op dat van de australis maar met langere bladsegmenten en ook iets minder rond. de bladuiteinden hangen ook naar beneden wat een mooi effect geeft.
Eén Livistona springt boven al de andere Livistona's uit als het om vorstbestendigheid gaat, de Livistona nitida is nog maar weinig bekend maar dit gaat de komende jaren wel veranderen. Deze Livistona is momenteel bijna alleen maar als zaailing te krijgen. ik heb ze al 2 jaar en ze hebben al temperaturen van -5.5°C gezien zonder enige bescherming. ik moet nog altijd de eerste schade bemerken aan mijn zaailingen. er zijn geregeld meldingen over nitida zaailingen die zonder schade onbeschermd -8°C overleven. een veelbelovende soort dus.....
Goede info over de vorstbestendigheid van deze palm staat op een pagina van davesgarden: https://tinyurl.com/y2ngdshe
gr
kristof
Hoi Hans en Jan
kuiplanten zou ik vanaf -2°C/-3°C toch naar binnen halen of op een beschutte plaats (bijv onder een groenblijvende boom) zetten afhankelijk van hoe vochtig de lucht is tijdens de vriesperiode. bladschade herstelt zich maar moeilijk bij deze planten en laat lelijke plekken na op het blad...
de temperaturen die ik eerder gaf zullen zowat de minima's zijn. onbeschermd in de volle grond zal -5°C wel al problemen geven denk ik. een beetje hetzelfde als met Washintonia robusta's in ons klimaat. beschermd kunnen ze meer aan en onder een afdakje waarvan de zijkanten eventueel dicht zijn en met wat verwarming door bijv kerstverlichting op de grond gaan ze mischien wel een -8°C/-10°C overleven zonder al te veel schade. je kan hier teksten enzo uit boeken of van het net plaatsen over de winterhardheid maar aan ervarigen in eigen klimaat zullen de mensen meer hebben denk ik. voorlopig doet mijn Livistona chinensis het goed bij -5.5°C en wat bescherming, maar om nog meer te weten moet het eerst kouder worden. tot dat dit gebeurd ben ik redelijk zeker dat ze deze temperatuur aankunnen mits wat bescherming....
een foto van mijn Livistona chinensis in de volle grond. de foto is vandaag gemaakt en staat dus nu onder een afdak met wat kerstverlichting op de grond. vliesdoek hang klaar om de zijkanten dicht te doen bij eventuele vorst....
deze foto is van begin oktober...
Beschrijvingen zijn vaak vaag (woorden als relatief edm, zeggen bvb niet veel bij afmetingen van blad of bladsteel als er geen vergelijking wordt gemaakt).
Deze wil ik jullie niet onthouden:
Thrower, S.L. (1988)Hong Kong Trees, p.281.
28-12-2007
Samenvatting berichten Lodewijkp en Kroisos.
Deze palm is totaal niet geschikt voor kuip, bij -2 kreeg ik al problemen terwijl hij onder een afdak stond.Dat kan voor komen, echter planten die enkele graden vorst over zich heen krijgen; daarvan gaan de bladeren verkleuren.
Bij een volgende winter zijn de bladeren weer iets sterker.
Echter deze palm dient als kuipplant gehouden te worden en bij meer dan 1-2gr vorst naar binnen met de kuip.
Echter bij het ouder worden van de palmboom gaat ook de vorstbestendigheid vooruit.
Oudere exemplaren kunnen -8 gr.C zelfs soms -10 gr.C weerstaan
Samensteller van deze tekst
Hans de Visser
Livistona australis
(kuipplant - Arboretum Het Leen Eeklo(B) - JDL/12JAN2008)
Livistona australis
(detail kuipplant - Arboretum Het Leen Eeklo(B) - JDL/12JAN2008)
Australis Decipiens is volgens enkele bronnen iets sterker tegen ziektes en iets vorst toleranter op jongere leeftijd.
hij groeit ook wat sneller dan chinensis dus dat is al een punt.
met de L. australis heb ik eigenlijk de minst goede ervaring. een redelijk exemplaar verloor vorig jaar al zijn bladeren en een speer, deze stond onder een afdak (in pot) en vertoonde geen vorstschade tot hij in april opeens compleet bruin werd (koudste temperatuur was iets van -3°C)...hij is nu traagjes aan het herstellen dus dood is hij niet. als hij helemaal terug gezond is (rond 2009 schat ik) ga ik het opnieuw proberen maar dan in de volle grond...
van de 4 decipiens (decora) heb ik er nu nog 2 over. eentje onbeschermd en eentje onder een afdak. mijn exemplaar die de vorige winter overleefde zonder schade is kapot gevroren deze winter:( de 2 decipiens (decora)die nu nog overblijven zijn nog kleine palmpjes met amper 5cm stam dus ze kunnen alleen maar nog sterker worden...
L. nitida komt er zoals verwacht weeral als sterkste uit deze winter. onbeschermde zaailingen hebben niks van schade...deze Livistona verbaast me meer en meer :). kheb alvast een groter exemplaar gekocht (planthoogte +/- 1m) deze gaat zeker de tuin in met mischien voor de zekerheid toch maar een afdakje voor de eerste jaren tot hij zich goed aangepast heeft...
gr
kristof
typfout , ik bedoel livistona decipiens en niet australis decipiens .
sorry
mvg lodewijk