Algen

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 16/01/2008 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Algen

Op dit forum las ik dat algen in de winter niet groeien. Toch heb ik het idee dat de draadalgen in mijn vijver groeien? Het water is helder, de vissen doen het goed. Ook zitten er slakken in. Wat kan ik doen om die algen te voorkomen? Vanaf het voorjaar verwijder ik ze regelmatig. Moet wel een borstel gebruiken om de wanden algvrij te krijgen. Ik heb wel eens wat bij het tuincentrum gehaald; algvrij ofzo maar dat helpt niet.
Groeten

ma, 14/01/2008 - 19:15
Sjuul

Wij hebben het dan wel over Draadalgen? Deze leven van fosfaaten en nitraten enz, enz.
Ook al is het winter wil dit niets zeggen, de temperatuur is voor de zo geheten winter veel te hoog.
Dit heeft op alles invloed, als je weet hoe draadalg werkt en overleeft.
Precies algvrij en andere X produkten helpen niet dit is maar tijdelijk en komt weer terug.

Hoe groot is de vijver?
Wat is de vis bezetting?

Draadalgen kun je niet voorkomen, wel inperken.
Draadalgen is het onkruid van de vijver, bewijst veel en is toch van nut..

ma, 14/01/2008 - 20:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

De vijver is ca 2x1x0.7 en er zitten hooguit 10 vissen in. Het hardste groeit het rond de beluchtingspomp. Het zijn echt draden van 30cm, soms langer. Zuiveren de algen het water?

wo, 16/01/2008 - 07:55
Sjuul

Is wel te ondiep, 0,70 cm.

Algen zuiveren niet helemaal het water, ze groeien en leven van fosfaaten en nitraten. Ze zijn nuttig omdat ze behoren tot de zuurstofplant, en dat verklaard ook dat ze bij de beluchtings pomp sneller groeien.
Overdag levenren ze zuurstof en s'nachts nemen ze zuurstof op.

wo, 16/01/2008 - 13:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het is een kunststof vijver zoals je in de winkel koopt. Van het voorjaar weer handmatig algen trekken . Ik vind een vijver tijdrovend, maar wel leuk en gezellig. Kan er uren van genieten.

wo, 16/01/2008 - 17:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb net het artikel over draadalgen gelezen welke nu onder dit bericht staat in het forum. Hierin hebben jullie het over thee. En heeft het geholpen? Wat voor thee werd er gebruikt?
Als de algen groeien door een teveel aan oa nitraten, hoe verlaag je dat dan in je water?

Groeten

wo, 16/01/2008 - 19:10
Sjuul

Dit heeft alles te maken met het proces fotosynthese, fotosynthese vindt alleen plaats overdag en NIET s'nachts.

Zuurstofplanten nemen overdag met behulp van zonlicht koolstofdioxide op en zetten het kooldioxide in zuurstof (O2) om, bij dit proces behoren ook de micro organismen.
Nitraten en fosfaten komen in het water terecht bij afbraak van organische bestandsdelen, zoals afgestorven planten resten ect.
Als er een overschot is wat de waterplanten niet meer door verzadiging kunnen opnemen! ontstaat er een overschot.
Kort door de bocht? te weinig waterplanten, te hoge vis bezetting, te veel voeren, stagnatie van de waterplanten enz, enz.

Een vijver hoeft niet tijdrovend te zijn als geweten is? hoe en wat.
Dus niet op een beloopd laten aankomen en geregeld de waterwaarden kontroleren.
Hier staat ook het onderhoud ter sprake, met name de organische bestandsdelen (planten) en het najaars onderhoud om de afgestorven plantdelen, loof e.d uit de vijver te halen.
Alles wat leeft in en rondom de tuin/vijver heeft aandacht nodig, of het nu om de planten border draait of over het gras maaien... de vijver herstelt niet uit zijn eigen omdat het een nagebootst element is waar de mens een hand moet toe steken.
De meeste problemen liggen nog altijd bij de mens zelf? door ondeskundig of nalatigheid.

wo, 16/01/2008 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het ingewaaide blad word regelmatig verwijderd. In de winter voer ik niet en is de pomp uit. Wel een luchtpomp aan. Sinds ik Krabbescheer erin heb staan blijft het water wel helderder. Waterlelies doen het bij mij niet. Wel blad, niet veel en afelopen zomer had ik al 3 bloemen. Ik heb de plant nu verwijdert. Er staan toch aardig wat planten in de vijver en niet te veel vis. In de zomer ligt hij vanaf de middag in de zon. Vaak zet ik er een parasol bij.
Net als de tuin wordt de vijver wel bij gehouden. Ik zal van het voorjaar het water eens testen. Een vriendin van me heeft dat laten doen. Haar water was prima, zeiden ze. Toch is haar vijver zo troebel als wat. Als je 10 cm diep kunt kijken is het veel. Het stikt van de vissen en geen pomp. Haar waterlelie staat er elk jaar schitterend bij. Hoe het kan snap ik niet.

Onderwerp gesloten