Hoe plant ik een laurierhaag
#1
ma, 27/10/2003 - 22:37
Hoe plant ik een laurierhaag
In onze nieuwe tuin willen we een erfafscheiding (ongeveer 25 m) gaan maken die lekker groen blijft. Bij tuincentra gehoord dat laurier hiervoor een goede optie is.
De experts spreken elkaar wat tegen:
- 1 plant per meter (planten van 1.5 meter)
- 5 planten per meter (planten van 1.1 meter)
Volgens mij worden kleine planten groot, en ga je niet 1.5 plant per meter verwijderen.
Kan iemand mij vertellen hoe ver ik deze uit elkaar moet planten? (en wat het beste soort laurier is)
Ik kan je weinig vertellen over het planten van laurier maar weet wel dat je ze moet snoeien om mooi te krijgen en dat je nu eens even om je heen moet kijken bij anderen in tuinen. Die met het kleine blad vind ik erg mooi
dit kun je het beste even in de praktijk bekijken. Ik denk dat daar ook het verschil van beplantingsadvies in zit. Succes
Weet je wel hoeveel werk het is om een laurier haag netjes te knippen ?
Als je het netjes wil doen moet het met de snoeischaar gedaan worden en dat 25 m lang en dat 2 keer per jaar
Ik zou voor een ander kiezen
Laurier wordt ongesnoeid zeker 10 meter hoog en 6 meter breed. Dus om de meter planten is voldoende.
Laurier is een snelle groeier dus met een jaar of vijf heb je een hoge en dichte haag, die een ideale schuilplaats en/of vergaderplaats voor heggemussen oplevert.
Maar:
Laurier moet tweemaal per jaar zeker gesnoeid worden.
Hij is moeilijk op breedte te houden. Op een gegeven moment zul je er met de zaag aan moeten.
Wespen zijn verzot op de gewone groene laurier. Wantsen ook ('s nachts)
ze ontrekken zeer veel water aan de grond.
In bepaalde gevallen is de haag gevoelig voor schimmels. (Ben je ff bezig met opruimen.)
Bovenstaande is allemaal uit eigen ervaring.
Wil je eventueel diverse hagen bekijken, kun je eens naar Appeltern gaan. Er staan daar diverse soorten.
https://tinyurl.com/j4h26hc
Wiel
Ik heb zelf een haag van 36 meter lang van laurus cerases (laurier). Zoals de heer de Haan zegt: 2 keer per jaar snoeien, maar verder is het e en probleemloos haag.
Ik heb destijds 4 op 1 geplant en ze waren ong. 1,50 meter hoog. Het is belangrijk om de onderkant goed dicht te krijgen.
In het voorjaar meteen de zijtaken halveren zodat er een vertakking plaatsvindt en de haag dicht gaat groeien. Ook meteen toppen.
Succes, Silvia
Nu ik was de eerste reactie op je vraag maar als dat alles zo zie dan geloof ik werkelijk als het jouw eigenhuis is dat is maar een beton schutting neer zou zetten en die groen schilderen. Dat heeft de oude eigenaresse van mijn huis ook gedaan en de schutting staat er nog. Daar kun je overal wat voor zetten en je hebt alleen maar onderhoud aan de struiken, bomen en planten. Is het niet jouw eigendom dan nam ik een houten schutting met kant en klare delen. Je zou ook rietmatten kunnen overwegen. Mits goed geplaatst kun je me een set rietmatten (platen )ook tien jaar verder. Als de ondergrond goed is kun je de matten dan zo weer door nieuwen vervangen . Sterkte met de beslissing.
Overleg echter wel goed met de buren.Ook met een gewone beplanting ,want dat kan een boel ellende veroorzaken.
In verband met zijn volume vind ik dit ook een haag voor de grote tuin.
Ik zou meer in de geest van Taxus of Ligusterdenken.
Of als het niet zo hoog hoeft, zijn er nog genoeg andere mogellijkheden.
Combinaties zijn ook mogellijk.
De haag word 25 m lang maar hoe groot is de tuin ?
De tuin is ongeveer 25m breed (achterkant) en 50 m lang.
Het gaat dus om de achterkant, aan de lange kanten staan of schuren van de buren, of een beukhaag. (snoeicursus kan ook geen kwaad denk ik :))Aan de achterkant staat nu een saai geiten-hek van 1.25 m hoog. Daarachter zit het achterommetje met schuurtjes van een aantal achterburen.
Kan dus wel wat groen gebruiken, maar hoeft niet hoger dan 2.5 m te worden.
Het kiezen van een haag is afhankelijk van uw smaak en hoe breed deze mag worden. Als u een blijvende smalle haag wilt nemen kunt u kiezen voor gegalvaniseerde stalmatten en deze aanplanten met klimop. Het is het gehele jaar door groen en op den duur gaan merels erin nestelen.
Daarbij kunt u ook clematis of winter jasmijn bij planten. Klimop (hedera) gedijt wel goed en moet ook vaak worden gesnoeid anders groeit het ongecontroleerd.
Hulst haag is ook groenblijvend, duur en groeit niet zo snel. Hetzelfde geldt voor taxus baccata.
Het maakt niet uit voor welke plant u kiest, want elke plant kent belagers zoals luizen, wolluizen, schimmels etc.
Coniferen (thuja brabant, gelderland, etc.) is ook een optie en kunt u ook smal houden. Ook hier geldt dat minstens 1x jaar gesnoeid moet worden om deze goed in vorm te houden.
Laurier hagen krijgen vaak bezoek van wespen en zij nemen inderdaad veel vocht uit de grond, maar verder is een mooi fris groene haag en niet zo duur.
Semigroenblijvend en probleemloos is een liguster haag. Uw keuze hangt dus af van uw financieel vermogen en ook smaak.
U kunt op google surfen bij afbeeldingen en kijken of u fotos van verschillende haagplanten kunt vinden.
Overigens: bepalend voor uw keuze is ook de grond soort (klei, zure grond, etc.)
Ik heb zelf een haag met rhododendrons en ben erg tevreden mee.
In het voorjaar pluk ik vaak de bloemen waar het dreigt uit te dijen. Beleef veel plezier aan de bloemen en een heb toch een prachtige haag.
Voor deze tuin zou een laurier kunnen, maar besef wel als je hem netjes wil knippen, het met de snoeischaar moet. En dat is gewoon een flinke klus.
Ik weet niet waaraan dat gaas nu vast zit en op welke afstand maar zou je daar hout aan kunnen bevestigen ? Wel enkele stenen of tegels onder het hout leggen met oog op doorzakken en vocht Meestal zijn die schotten dacht ik 180 x 180. Rietmatten kunt je hier ook met ijzerdraad aan bevestigen (ook tegels eronder )Daarvoor zou je dan Rhodondendrons kunnen planten met een behoorlijke ruimte zodat je er ook gemakkelijk achterlangs kunt . Dan tegen de schutting aan een drie Clematissen montana rood rose en wit en daar tussenin een paar grotere Clematissen of wat dichter bij de Rhodo's zodat ze daar in de zomer ook door kunnen groeien. Die beukenhaag moeten jullie die aan jullie kant ook snoeien ? Ik weet niet hoe of het met de wet is gesteld wat hoogte betreft maar een schutting mag dacht ik niet hoger zijn dan 180 Jullie hebben in elk geval een fijne grote tuin.Succes en laat nog eens horen wat jullie besloten hebben.
Waarom kiezen voor een één enkel soort en haag?
Uiteraard kan ik niet zien hoe de rest is op gebouwd en het "passende' maar wanneer er een afstand van 25 meter beplant moet worden kan je ook denken aan wat meer variéteit.
Even visueel gezien, een diepte van 50 meter waarbij dus bebouwing en een beukenhaag staat op de grens, deze diepte laat je dan eindigen in een groene (het hele jaar de zelfde) 'muur'.
Is er een strakke tuin, laat dit terug komen met een paar strakke elementen en een haag vorm, diverse mogelijkheden zijn al genoemd. maar je kan er ook een combinatie van maken, waardoor je als je het goed doet ook visueel winst uit kan behalen.
Heb je juist een tuin met natuurlijke vormen, is je keus ook divers en kun je ook gebruikmaken van strakke vormen in combinatie met een natuurlijke vorm van aanplant.
veel succes met je keuze en inderdaad we zijn benieuwd
met vr.groet.
Johan (https://tinyurl.com/y2tmxma4)
Hier even de terugkoppeling van ons laurieravontuur.
We hebben toch gekozen voor een laurierhaag, gemengd caucasia en een lichtgroenere soort.
We hebben ze om de 60 cm geplaatst, als het goed is kan dat prima dichtgroeien.
Iedereen bedankt voor de geleverde info!