Tomaten Tips
#1
di, 18/03/2008 - 19:57
Tomaten Tips
Beste Mensen,
Ik kweek nu 4 dagen tomaatjes en er zijn al een paar plantjes ong. 3 centimeter(!).
Nu heb ik de vraag of jullie nog wat tips hebben voor het kweken?
Verder wou ik even vragen;
Waaneer kunnen ze naar buiten?
Alvast bedankt!
Groetjes Joris
Dat is leuk Joris, en je hebt er zin in, maar je bent wel vroeg hoor.
Je zal ze voorlopig binnen moeten houden want ze houden van warm en droog en zover is het buiten nog niet.
Je schrijft over tomaatjes en dan denk ik aan kerstomaatjes die je ook in een flinke pot kan kweken. Ik doe dat ook, maar ik zaai pas eind maart of begin april. Dan staan ze begin mei in de grote potten en gaan bij gunstig weer naar buiten en anders wachten tot na half mei.
Vorig jaar had ik de Minibel van nog geen 30 cm hoog in potten in mijn hobbykasje en buiten en daar hebben we lekker van gegeten.
Dit jaar, het zaad is besteld, doe ik ook nog drie andere soorten die geschkt zijn voor pot of schaal. Zomaar van elk een paar planten puur voor mijn plezier. Rode, groene, oranje en gele. Ik ben benieuwd.
Via Google is over tomaten ook veel te vinden.
Mijn foto is van vorig jaar.
Veel plezier, Frans.
Weet iemand wat voor sort potten het beste zijn voor tomaten?
Diep of juist breed, plastic of steen? Een plantje per pot of meerdere?
Hoe vaak worden ze verpot?
Frans, wat voor soort tomaatjes zijn dat op de foto?
De tomaatjes op de foto zijn kerstomaatjes, de Minibel van Sluis Garden. Ik kocht het pakje zaad voor 1,47 op een tuincentrum. Mooi en gemakkelijk om te telen en best lekker. Er zijn echter nogal wat soorten en als je daarvan wat meer wil zien kan je het beste kijken bij www. Vreeken.nl
bij groente en fruitzaden en dan laten zoeken naar tomaten. Alleen jammer dat niet overal de hoogte is vermeld, maar wel interessant. Ik heb er vier soorten in bestelling, gewoon voor de leut.
Voor de Minibel had ik normale plastic potten van 24 cm, maar 20 cm is ook al voldoende. Voor mijn hoge tomaten aan stok heb ik een paar potten van 40 cm. Ik gebruik geen potgrond, maar grond uit de tuin met wat tuinturf en/of compost omdat ik de potgrond niet vertrouw.
Zaaien doe ik in gekochte zaai en stekgrond. Die in mijn kasje moeten opgroeien kan ik nu al zaaien en die naar buiten moeten pas in april en dan bij gunstig weer half mei naar buiten.
Jonge plantjes verspenen en in kleine potjes zetten en als ze zo'n 5 a 6 cm zijn dan gaan ze in de grote pot of buiten bij de stok.
Niet op de planten gieten en de grond niet laten uitdrogen. Altijd vochtig houden.
Frans.
Hallo,
Ik heb de afgelopen 2 jaar ook tomaten in potten gekweekt op mijn balkon en binnen voor het raam.
2 Jaar geleden had ik twee kerstomaten, deze planten werden 2 meter hoog. Althans, toen had ik ze maar getopt omdat ze mij anders te groot werden. Verder had ik ook enkele balkontomaten (Maya geloof ik), maar deze waren geen succes. 2 jaar terug en het afgelopen jaar kreeg ik te maken met ziektes in deze planten (neusrot denk ik). Vorig jaar had ik echter ook kleine tomatenplantjes binnen voor het raam (Tiny Tim). Deze was een enorm succes. wij konden er simpelweg niet tegen eten, zoveel tomaatjes kwamen aan die planten.
Van de kerstomaten had ik regelmatig de scheuten verwijderd, maar van de balkontomaten en de Tiny tims niet. Sommige soorten doen het beter wanneer je de scheuten verwijderd en andere soorten is het simpelweg niet nodig.
Nog een vraagje aan Frans:
Waarom vertrouw jij geen potgrond? Ik heb tot nu toe telkens in potgrond gekweekt en geen problemen hiermee gehad. Behalve dan de neusrot, maar dat lag mijn inziens aan het gebruikte zaad/ras.
Hier nog enkele foto's van mijn tomaten 2 jaar geleden.
Kerstomaat
Mijn balkon met de kerstomaten en enkela andere planten
Kerstomaten
Mandar, leuk dat we elkaar hier weer ontmoeten.
Op Google lees ik dat neusrot ontstaat door een calcium en vochttekort.
Dat ik de potgrond niet vertrouw, daarvoor heb ik geen reden.
Dat is meer: wat de boer niet kent dat vreet hij niet. Ik woon in de Betuwe en heb jaren een grote moestuin gehad op zware kleigrond en ook in mijn kas was die zware grond, hoewel ik 'm daar wel wat prettiger had gemaakt met tuinturf en turfmolm wat toen nog als een groot blok te koop was.
Op het tuincentrum heb ik eens gevraagd of de zwarte potgrond ook geschikt is voor groente en fruit. Ze zeiden van wel, maar dat ze dat dan ook op de zakken moeten vermelden. En daar staat al zoveel op en er komt nog bij dat de potgrond toch hoofdzakelijk voor siergewassen wordt gebruikt, dus hebben ze de geschiktheid voor groente en fruit weggelaten.
Mijn niet vertrouwen is nergens op gebaseerd, het is slechts voorkeur voor wat ik gewend ben.
Frans.
Dat van die neusrot zou inderdaad moeten komen door tekort aan calcium of water. Maar ik vind het vreemd dat mijn andere soorten daar geen last van kregen, aangezien die ook dezelfde grond en voeding kregen. Bovendien was de opbrengst ook vele malen hoger. Hierdoor zou je verwachten dat bij deze planten dan eerder een tekort aan calcium zou ontstaan. Een tekort aan water hebben ze zeker niet gehad.
Ik gebruik potgrond wat geschikt is voor tuinplanten. Je kan ook potgrond voor kamerplanten krijgen, maar dat gebruik ik dan ook echt liever alleen maar in huis voor kamerplanten. Naar mijn idee is de potgrond wat geschikt is voor tuinplanten ook best geschikt voor groentes. Bovendien heb ik niet veel keus, want ik heb helaas geen tuin. Ooit zal ik wel over een tuin beschikken.