hazelaar
#1
di, 15/04/2008 - 22:39
hazelaar
Hallo, ik heb een paar vraagjes.
1. Wat bepaalt de kleur van de hazelaar? Ik heb er 1 die zowel groen als rood/paars kleurt.
2. hoe krijg ik alle beginnende hazelaars die zich naast de hoofdboom vestigen weg? ik heb er net weer een stuk of 30 afgeknipt/zaagd, maar het spul blijft terugkomen.
3. wat is een leuke klimplant om tegen deze boom te laten groeien? ik ben GEEN hedere-fan en des winters groen zou op zich leuk zijn.
Dank u bij voorbaat voor de antwoorden.
groeten.
De kleur is genetisch bepaald. Als je een tweekleuren hazelaar hebt dan zal het mogelijk om een rode gaan die b.v. geent is op een groene die is gaan uitlopen danwel een rode die her en der terugvalt in de originele kleur. Dat laatste komt vooral voor bij bontbladige planten maar ik weet niet of dat ook bij roodbladige voorkomt.
Zijn het zaailingen of is het wortelopslag? Ik heb verscheidene hazelaars staan maar ken dit probleem niet.
Er zijn verschillende soorten kamperfoelie en clematis die min of meer wintergroen zijn. Echt mooi vind ik dit groen aan het einde van de winter niet meer.
Ruud
De wortelopslag kan je het beste afscheuren of afsnijden direct op de wortels. Waarschijnlijk heb je een exemplaar wat geent is op een onderstam
bedankt voor jullie reacties. de boom stond al in de tuin. ik weet niet op welk wijze hij is aangeplant. toch maar een klimop de boom in laten gaan. eigenlijk toch wel leuk.
Een hazelaar is niet een boom, maar een struik.Uit zichzelf zal hij dus nooit één stam hebben.
grootste exemplaar in België
450 cm stamomtrek
22 meter hoog
fikse struik hé
Volgens mij wordt in de beginvraag gedoeld op Corylus avellana. Dit is doorgaans een struik, geen boom. Deze kan wel hoog worden: 4 tot 6 meter is geen uitzondering.
Er zijn ook boomvormige hazelaars zoals Corylus colurna. De omvang die dklpnzvl hierboven geeft geldt voor de Belgische kampioenboom van Corylus colurna.
Gegroet, de tuinprins
Ik denk datu heb de soort Corylus maxima purpurea deze is groen roos en rood word 5 meter hoog en heeft een diameten van ongeveer 3.50. het opslag wat hij krijgt kan komen door veel oorzaken. maar omdat u niet weet hoe die geplant is dat moeilijk maar te diep planten van heesters of bomen heeft tot gevolg wortelopslag. Of snoeien van bomen of heesters kan ook leiden tot wortel opslag. Het woord heester houd in tuin termen in dat de struik uitloopt van uit de wortels is dit niet het geval dan gaat het om geënte dus cultivars planten. Dus tip plant een boom of heester niet te diep. Weg krijgen lukt niet zo wat u verteld is het een heester en die blijf komen net zo lang dat u er zat van bent en hem er uit gooit.
Een klimop of clematis in een boom of heester laten klimmen leid tot eindelijk tot de dood van de heester boom waar hij is ingeklommen dus als tuin man raad ik het tot sterkste af.
Ik hoop dat u genoeg informatie heeft anders mag u ook wel mailen naar sjonjansenhome [dot] nl
hallo, dit is de hazelaar waar ik het over heb voor de duidelijkheid.
en dit
laatste
Ik bleef niet bij de oorspronkelijke vraag dat is juist...
er zijn nu eenmaal enkele soorten hazelaars, maar ook hybriden
als je dat wil, en je kunt meer detail geven:
ik ben toch wel geïnteresseerd om te weten welke hazelaar je daar groeien hebt
mocht u dus nog noten hebben, mét het omhulsel!
dan zou ik daarvan graag een afbeelding zien
de eigenschappen van het omhulsel van de noot zijn soortgebonden, en ook hybriden kan je er wel eens mee determineren
de habitus zegt natuurlijk iets, maar twijgen en bladeren helpen weinig, als je bij de algemenere taxa moet zoeken (Corylus maxima, Corylus avellana, Corylus colurna en Corylus ×colurnoides)
grtjs
ik ga even op zoek naar een hazelnoot. hoe kennen jullie al die latijnse namen trouwens? en hoe kun je ze onthouden? ik ben daar erg slecht in helaas. hebben jullie een gids bij de hand?
Sommige (wetenschappelijke) namen onthouden we, andere vergeten we
er ligt altijd een boek open (en soms zijn er dit meerdere waar ik in neus om te vergelijken)
het is zoals iemand anders de maten, gewichten, adressen, bergketens edm onthouden kan, elk zijn 'metier', dus het heeft oa te maken met de 'mate' van interesse
Bedankt om eens te willen zoeken naar een noot
maar of je nog een omwindsel vindt?
stom van me. het zijn gewoon 2 aparte stammen. de een rood en de ander groen. of is dit toch 1 struik? ;-). ik ga op zoek naar een noot met omhulsel.
van die interesse weet ik niet. misschien ook iets met gevoel voor taal te maken? heb wel een jaartje latijn gehad, maar daar was ik destijds ook al beroerd slecht in.
hallo
om goed te kunnen determineren heb je al je zin tuigen nodig.
je moet ruiken poefen kijken voelen maar wat ook belangrijk is zijn de vruchten de vrouwelijke en mannelijke bloeiwijze.
Bloeit hij eerst dan noemen wij dat een naakt bloeier wat bij een hazelaar Corylus avallana het geval is.
Ik kijk ook uit naar de afbeeldingen van de vrucht en hoop dat u er ook een van vrouwelijke en mannelijke bloeiwijze bij doet;-)
gr sjon
hallo
nou ik heb 12 jaar gestudeert ik moest in een jaar tijd 1600 planten, heesters,bomen,kruiden,bollen,knollen leren zo wel latijns als nederlandse naam als farmilie naam maar zelf ik heb de boeken er nog wel af en to bij nodig en ook me werk ;-P niet verdere vertellen he ;-D
gr sjon
Zoals ik reeds heb gezegd:
bij hazelaar is het van het grootste belang
om het involucrum van de noot te kunnen bekijken
bloei, mannelijk of vrouwelijk, vegetatieve kenmerken
kunnen hier enkel verdere aanwijzing geven
enkel de noot en omhulsel zullen de identiteit helpen bepalen
nu je zegt van 'een groen' en 'een rood' exemplaar
het is zelfs mogelijk dat er verschillend gevormde noten
zijn (Ruud sprak over enten: dus een 'onderstam' en een 'ent' exemplaar is heel goed mogelijk)
dus met kort en of lang involucrum, dat zich gedeeltelijk of geheel
boven de noot sluit, of dat de noot helemaal niet bedekt, de kleur of kleuren indien meerdere vormen enz
het kan lange slippen hebben, het kan dicht beklierd zijn enz.
dit zijn volgens mij de kenmerken die je in het oog moet houden bij
determinatie van Corylus, niks anders (tenzij je een minder courante soort zou hebben, die verschillen ook enorm qua vegetatieve kenmerken).
helaas heb ik nog geen omhulsels. had veel noten bewaard, maar daar is niks meer van over. ik ga zeker tzt die foto's nog plaatsen. allen bedankt voor de reacties.