cactustuin
#1
ma, 12/01/2004 - 16:36
cactustuin
Van een deel van onze garage hebben wij een kas gemaakt, een schuifpui en een lichtkoepel zorgen voor het nodige licht, het heeft dubbel glas en de muren zijn geisoleerd.Nu willen wij onze cactusverzameling daar onderbrengen in de vorm van een tuin.Wij weten niet goed hoe we dat het beste zullen aanpakken en vragen daarom tips en adviezen . Bedankt Helene
Hallo,
Je spreekt over muren. Wil dit dan zeggen dat het licht enkel van boven uit die koepel komt? En een koepel uit dubbel glas geeft ook al veel minder licht dan één in enkel glas. In dat geval vrees ik dat dazt veel te weinig licht zal zijn. Soorten uit de geslachten Gymnocalycium, Hylocereus, ... kunnen dit wel aan. Maar de meeste soorten hebben wel de volle zon nodig. Bij de vetplanten heb je wel wat meer keus: Gasteria, Haworthia en Sanseveria.
Maar ja kan altijd enkele lampen hangen (metaalhalide bijvoorbeeld). Maar deze lampen zijn wel duur in aanschaf en ze verbruiken zeer veel (400 - 700 watt).
Voor een ontwerp zou ik je willen aanraden om eens naar een botanische tuin te gaan kijken.
Groetjes,
Pieter
Pieter, leuk dat we zo snel een reactie kregen, wat betreft het licht in het stuk omgebouwde garage, er zijn 3 muren, een hele wand glas tot op de grond{ de schuifpui }en de lichtkoepel in het dak.Het is dus niet alleen licht van boven. Wat denk je? Groeten Helene
Als die glazen wand op het zuidwesten gericht is ziet dat er al veel beter uit. Is hij echter op het noorden of oosten gericht is dat niet genoeg denk ik.
Qua opstelling zou ik de kleinere planten dichter bij de wand zetten en de grotere daarachter. Zo krijgen de kleintjes ook veel licht.
Eventueel de muren laten begroeien door epifyten die niet zoveel licht nodig hebben. Zo denk ik bv aan Selenicereus en Hylocereus soorten. En eventueel indien mogelijk ook van boven af een hangende soort laten neerkomen. Hierbij denk ik dan aan Aporocactus en Cleistocactus winteri. Achteraan (langswaar je dus binnenkomt?) plaats je dus de hoge, snelgroeiende zuilen zoals Pilosocereus, Cereus, Trichocereus en Stenocereus. Daarvoor kleinere zuilen als Cleistocactus en de grote bolcactussen als Ferocactus en Echinocactus grusonii. En helemaal vooraan dan de kleinere bolcactussen. Afhankelijk van hun lichtbehoeften schik je die dan.
Hou ook rekening met de grond-en waterbehoeften van de verschillende soorten. Zet een beetje planten met gelijke behoeften samen en maak misschien een gradiënt in bodemsamenstelling: van volledige organische grond (bladgrond) voor de epifyten aan de kant en de Gymnocalyciums tot een volledig mineraal mengsel int midden voor de soorten als Astrophytum, Ariocarpus, Lophophora, Copiapoa...
Ertussen komen dan soorten als Echinopsis en de meeste Mammillaria's. Deze laatste kunnen ook wel in een volledig mineraal mengsel, meer een mix is ook goed voor hen.
Misschien is het een goed idee om die minerale laag wat hoger te leggen dan de organische, want die heeft minder water nodig.
HTH
Pieter
Hallo,
IK zat daarnet juist te denken aan een goede bodembedekker voor tussen de cactussen. Heb je al eens gedacht aan de kruipende Opuntia's? Ik vind persoonlijk Opuntia pusilla nogal mooi. En de sommige opuntia's uit het geslacht Grusonia kunnen ook overal tussenkruipen.
Bij de vetplanten heb je Sedum nussbaumerianum. Ook een zeer mooie. En als je echte miniaturen wilt raad ik je Turbinicarpus aan bij de cactussen en Monanthes bij de vetplanten.
Groetjes,
Pieter
Ik zou niet verder dan ongeveer 2 meter van de schuifpui gaan.
Ga je verder, dan kan je bijlichten met gewone of speciale T.L lampen.
Muren wit maken scheelt ook.
De lampen die Pieter noemde zijn nog beter, maar gebruiken veel stroom (snijbloementelers en wiettelers gebruiken ze ook)
Geweldig , al die tips, hartelijk bedankt.We gaan aan de slag als de gewone kuipplanten eruit zijn.Als het klaar is dan geef ik wel weer eens een berichtje, hoe het geworden is . Hartelijk bedankt Helene