Treurwilg specialist
#1
ma, 15/09/2008 - 12:54
Treurwilg specialist
Beste tuinprins,
Bedankt voor het geruststellende nieuws.
Zal bovenin de holte van de oude wond checken, het was een vertakking van wel 60cm doorsnee, afgebroken bij de v-split. (er is dus een holle inkeping ontstaan waar vocht in kan komen?)
Hierbij foto van de boom, rechtsboven de afgebroken arm.
Anita en Gary
Als je reageert op je eigen bericht, kun je telkens een foto toevoegen.
De zaken die genoemd worden lijken mij niet erg verontrustend.
-- wortels groeien en worden dikker. Bij bomen die in verharding staan zie je vaak dat de verharding omhoog komt.
-- van sommige bomen die beginnen met een gladde bast wordt de bast naar verloop van tijd gegroefd. Voorbeelden zijn bijv. de treurwilg en de populier.
-- Gebroken takken kunnen het beste glad worden afgezagen, schimmels krijgen zo minder kans binnen te dringen. Ik zou kijken hoe de oude wond er nu uitziet. Zitten er rotte plekken op dan terugsnoeien (i.e. zagen) tot gezond hout. Er hoeft geen wondafdekkingsmiddel op. (Is alleen goed voor de omzet van de fabrikant ervan.)
-- Ik zou alleen snoeien als het echt noodzakelijk, bijv. omdat de boom te groot wordt voor de plek waar hij staat. Als U hem wilt snoeien laat dit dan doen door iemand die er verstand van heeft en ga niet zelf aan de gang.
-- Dat de boom schever LIJKT te staan wil niet zeggen dat hij ook echt schever staat. Als je lang genoeg naar een boom, struik of plant kijkt zie je altijd wel iets dat je eerst nog niet zag. En mocht hij echt een paar centimeter schever staan dan is er niets aan de hand: een treurwilg valt echt niet zomaar om, ook niet bij windkracht 9. Tip: Ga eens in een oud park kijken om te zien hoe de bomen er daar bijstaan. U zult versteld staan dat al die scheve exemplaren al decennia lang weten stand te houden.
Conclusie: weinig reden zich zorgen te maken.
Gegroet, de tuinprins