Welk soort zand?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 28/11/2008 - 14:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Welk soort zand?

Ik heb afgelopen zomer wat zaad gekocht, en een aantal moeten volgens het pakje gestratificeerd worden door de zaden te mengen met zand en ze vervolgens enkele maanden koel (15-20 graden) weg te zetten. Andere zaden moeten eerst zacht worden (of zelfs al ontkiemen) door deze een aantal weken in zand op een warme plaats te bewaren.

Mijn vraag is nu of het uitmaakt welk soort zand je moet gebruiken, aangezien er verschillende soorten zand zijn (witzand, cementzand, zilverzand, rivierzand etc.), en waar je dat zand kan kopen (bouwmarkt, dierenwinkel)?

vr, 28/11/2008 - 15:40
planten118

stratificeren is het mengen van zaad in gewoon rivier zand,in deze periode
het mengsel een paar keer doorelkaar halen,de bovenste laa kan uitdrogen
terwijl het onderin het bakje of pot het tevochtig word,het srtatificeren
kan gewoon buiten onder een afdak of iets dergelijks gebeuren,denk om de
muizen want die zijn gek op zaden

vr, 28/11/2008 - 23:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor de reactie. Gewoon rivierzand dus, voor allebei (warm als koud)? Waar kan ik dat kopen? En stratificeren kan ook in de koelkast toch? Of is de buitenlucht al voldoende?

za, 29/11/2008 - 00:07
phil2

Dag
rivierzand soms ook rijnzand genoemd vind men waar bouwmaterialen tekoop worden aangeboden,ook in doe het zelf zakens.
Mvg Philip.

za, 29/11/2008 - 22:32
geertbuttiens

hallo kasper , vind het wel raar dat je zegt koel en dan 15 à 20 c , ben je zeker van deze temperaturen ? zaad van rozen bijvoorbeeld moeten de frigo in

groeten geert

zo, 30/11/2008 - 16:44
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ikzelf dacht ook dat het in de koelkast moest (koudeperiode), maar op de pakjes (van Vreeken's Zaden overigens) staat dat het zaad gemengd moet worden met zand en vervolgens weggezet moet worden bij 15-20 graden voor een periode van enkele maanden. Die methode heet stratificeren volgens het pakje.

Toch maar beter in de koelkast dan?

zo, 30/11/2008 - 17:12
geertbuttiens

om welke soort gaat het eigenlijk ?

zo, 30/11/2008 - 21:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Om diverse soorten eigenlijk. Onder meer Acerinfo-icon palmatum 'Atropurpureum' (Japanse esdoorn), Oleainfo-icon europaea (olijf), Celtis sinensis (netelboom). Deze moeten volgens de verpakking weggezet worden bij 15-20 graden. Verder een aantal soorten die in zand op een warme plek zacht moeten worden, waaronder Taxusinfo-icon baccata (venijnboom), Ulmusinfo-icon parvifolia (kleinbladige iep), Pinusinfo-icon thunbergii (Japanse zwarte den) en Wisteriainfo-icon chinensis (blauwe regen).

En een aantal soorten die geen voorbehandeling nodig hadden, en inmiddels al zijn opgekomen! Onder andere katoenplant en Albizia julibrissin (waarvan het zaad zelf verzameld is in Spanje).

do, 04/12/2008 - 02:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb uiteindelijk maar ophoogzand gekocht. Bij de Praxis hadden ze ook nog zilverzand, cementzand, brekerzand en speelzand. Hoop dat ik met ophoogzand het goede gekocht heb (mocht er überhaupt enig verschil in effectiviteit zijn)?

do, 04/12/2008 - 19:02
thanja

Mijn ervaring met Vreeken is erg positief. Als je een vraag hebt over het zaad, dan zou ik gewoon bellen. Grote kans dat hij je precies vertelt hoe je het zaad het beste kunt behandelen. Succes!

THanja

zo, 07/12/2008 - 16:24
tuinprins

Even een aantal opmerkingen met betrekking tot het zaaien van bovengenoemde zaden:

Acerinfo-icon palmatum Atropurpureum kan het beste vers gezaaid worden. Als de 'samara's' (zaadtrosjes van Acer palmatum) bruin beginnen te worden het zaad plukken en direct zaaien. Ik heb slechte ervaringen met 'oud' zaad van Acer palmatum cultivars.
Het zaad zaaien en het zaaisel bedekken met een laagje grind tegen onkruid- en mosvorming. Buiten neer zetten en blootstellen aan het weer zodat de kiemrust in het zaad wordt verbroken. Zorg dat vogels en muizen niet bij het zaad kunnen (afdekken met fijn gaas o.i.d.). In het voorjaar, met het stijgen van de temperaturen, zal een klein deel van het zaad ontkiemen. In het tweede jaar zal opnieuw een deel van het zaad ontkiemen. Geduld is hier dus een schone zaak.
Maar zoals gezegd: bij Japanse esdoorns is het van essentieel belang dat het zaad redelijk vers is.

De zaden van de genoemde soorten Celtis, Taxusinfo-icon, Ulmusinfo-icon, Pinusinfo-icon en Wisteriainfo-icon moeten ook aan de winterse weersomstandigheden worden blootgesteld alvorens zij zullen ontkiemen. De versheid van het zaad doet hier iets minder ter zake maar het is wel belangrijk dat het zaad tussen oogst en verkoop goed is opgeslagen. De beste bewaaromstandigheden zijn die waarbij de omgeving droog maar koel (tussen de 4 en 7 graden) is.
Verwacht niet dat als je deze zaden nu zaait ze allemaal in het voorjaar zullen ontkiemen. Een klein deel zal het eerste voorjaar ontkiemen, het tweede voorjaar weer een deel, het derde voorjaar nog enkele etc.

Het zaad van de olijf kan het beste in het voorjaar worden gezaaid. Dit zaad heeft geen echte koudeprikkel nodig om te ontkiemen. Verwacht echter ook hier niet dat het zaad gelijk het eerste jaar ontkiemt.

Tot slot: zorg dat de zaaigrond voldoende scherp zand (rivierzand) bevat. Gewone potgrond blijft in de winter vaak te nat met als gevolg dat het zaad of de zaadkern kan gaan rotten. Speciale zaaigrond is duur en kun je goedkoper zelfmaken door potgrond en scherp zand te mengen. Ik doe dit altijd op gevoel dus de verhouding tussen potgrond en scherp zand kan ik je niet geven. Het gebruik van scherp zand betekent wel dat je in de zomer moet opletten dat het zaaisel niet te droog wordt.

Succes!

Gegroet, de tuinprins

Onderwerp gesloten