Type bonsai en 1e hulp bij bonsais gevraagd
#1
do, 25/12/2008 - 15:36
Type bonsai en 1e hulp bij bonsais gevraagd
Hallo allemaal,
Onlangs heb ik deze bonsai meegenomen van mijn werk.
Het is niet moelijk te zien dat een kantooromgeving verre van ideaal is.
Het grootste gedeelte van de bladeren is uitgedroogd, zeg maar gerust 80%.
Er zitten nog wel wat groene scheuten aan. Voor mij motivatie genoeg om te proberen deze bonsai te redden!
Belangrijkste uitgangspunt is te weten:
- Wat voor boomsoort is het;
- wat 1e hulpkennis van een kenner.
- Mocht het baten en de bonsai knapt op, hoe moet ik hem onderhouden? Waarschijnlijk wordt deze vraag al grotendeels beantwoord wanneer ik weet wat voor boomsoort het is.
Zelf al toepaste 1e hulp:
- Voordat ik hem gisteren mee heb genomen, is de bonsai nog ondergedompeld (tot onder de kruin) om de aarde te bevochtigen.
- Bij thuiskomst een goede 4 uur in een bedampte badkamer geplaatst en de bladeren beneveld.
volgens mij heeft hij te weinig licht gehad!
de soort is niet zo duidelijk kun je een macro-foto van het blad nemen?
tip doe al de verdorde bladeren er af
mvg gilles
Hier een close up foto.
De plant zelf heeft voldoende licht gehad(stond in de vensterbank, waarschijnlijk ook te dicht bij de radiator aldaar).
De foto's zijn zonder flits gemaakt. Hierdoor lijkt het net alsof ie te donker staat. Ik heb 'm op het dressoir gezet, ongeveer 1 meter vanaf het raam.
Gilles, alvast bedankt!
Ik zal morgen de verdorde blaadjes verwijderen.
Groeten Mitchmann
Zojuist heb ik alle verdroogde blaadjes verwijderd. Zie de onderstaande foto (eventjes in het zonnetje gezet voor een wat duidelijker beeld)
Hij staat er nu wel behoorlijk zielig bij moet ik zeggen.
En zoals je kan zien, heeft het boompje nog wel wat groen.
Ondertussen heb ik na wat speurwerk het vermoeden dat het om een bepaald ras Serissa gaat?
Niet geheel duidelijk aan het blad te zien dat het om een Serissa gaat. denk eerder dat het een Ligustrum is te zien aan het grote aantal van dunne takjes dan ontstan is vaak na veelvuldig terugsnoeien. Is het idd een Ligustrum(gewone haag liguster) dan is een plek in de warmte funest.
betreft het een Serissa dan moet die op kamertemperatuur staan wat dus wel het geval was op een kantoor. Maar een goede verzorging is bij bonsai een absolute must en is hier duidelijk een sterk verwaarloosde boom te zien.
Oud verdord blad is weggehaald en is ook nodig. Verder het boompje dagelijks benevelen en er voor zorgen dat de kluit licht vochtig blijft, dat is belangrijk. Dan afwachten of nieuwe groei te zien is. Meer kun je momenteel eigenlijk niet doen. Om te weten of het een serissa is moet je een groen blaadje eraf halen en kneuzen tussen de vingers. Ruik je een vieze geur dan is het een Serissa. Zet dan het boompje in het licht maar uit de felle zon en niet boven de c.v. De Liguster kan best koud weggezet worden op een koude slaapkamer b.v. Even uitzoeken welke soort het is dus.
mooie bonsai! nog een tip niet al te dicht bij de radiator zetten
mvg gilles
is hoogstwaarschijnlijk Carmona, of Fukien thee
Yves 21277,
Als je al 10 jaar gefascineerd bent door bonsai weet je toch ook wel dat dit dus absoluut geen Carmona microphylla is. Juist de Carmona valt op door het speciaal gevormde glanzende blad.
Ik ga ook voor een Liguster
ja, zou kunnen dat het geen carmona is... had denk ik die laatste foto niet gezien. Tijd geleden eentje gehad van iemand, om nog een reddingspoging te ondernemen, en dat was wél een carmona, leek gewoon daarop vandaar mijn (te snelle) antwoord.
In ieder geval ik interesseer me eigenlijk alleen in streekeigen inheemse soorten, dus soorten die allemaal deze problemen niet geven.
Het rare is dat de meeste (beginnende) bonsailiefhebbers spijtig genoeg bij soorten blijven die massaal aangeboden worden in grote tuincentra enz. Exoten dus. Hoe je het ook draait of keert, in onze huiskamers, veranda's enz kunnen we nooit dezelfde omstandigheden hebben als het klimaat van waaruit deze soorten komen. In bijna alle gevallen gaan zulke boompjes dus na verloop van tijd kapot, na enkele weken, of maanden, hooguit eentje die er een jaartje of 2 tegenkan. Enkel iemand die een speciale serre heeft of erg goed de vochtigheid en licht kan reguleren slaagt erin die boompjes te houden.
Geen leuk antwoord misschien, maar mij mening is dat we hier niet in de subtropen zitten maar een gematigd zeeklimaat en dus veel mooier resultaten bereiken met onze eigen inheemse soorten. De huiskamersoorten die je hier koopt zijn inheemse soorten in het land van waaruit ze geïmporteerd werden natuurlijk.
Yves 71277,
Op zich is het niet vreemd dat de beginneling een boompje uit het tuincentrum koopt, heb er ooit ook enkele gekocht o.a. Ulmus,Carmona,Ligustrum,Serissa. Het gaat erom dat men er plezier aan beleeft en dat is er ook wel, anders schaf je niet zo'n boompje aan, maar meestal door een gebrekkige kennis van de materie gaat het mis.
Vandaar ook de vele vragen op dit forum en allemaal gaan ze over de in tuincentra gekochte boompjes. Ligt niet aan het tuincentrum (soms wel)maar aan de manier van (niet/verkeerd) verzorgen. Dat er ook een goep liefhebbers is die het wel goed doen en in de binnenbonsai blijft hangen is niks mis mee. Vrijheid blijheid nietwaar!
Zelf bezit ik ook nog enkele binnenexemplaren die het al jaren goed doen en ze blijven totdat zolang ze leven. Echter lang geleden ben ik begonnen met de soorten die in West-Europa voorkomen na eerst door de aangeschafte lectuur betr. de bonsai mij de materie eigen te maken. Op die manier leer je veel over de diverse soorten, de technieken enz.
Zelf een bonsai maken en vormen tot datgene je voor ogen hebt is natuurlijk vele malen mooier dan een kant en klaar subtropisch boompje uit de winkel te halen. Met je bomen ben je nooit klaar, er is altijd wel wat aan te doen. Niet iedereen is bereid daar veel tijd in te steken maar wil je resultaat dan moet je wel. Daarom is het voor velen ook makkelijker om iets kant en klaars te kopen. Zijn ook zij bereid erover te lezen en te leren zal het ook bij hun lukken en misschien als de resultaten goed zijn meer subtropisch gaan aanschaffen. En het is ook nog zo dat niet ieder een tuin heeft en z'n boompjes noodgedwongen binnen moet stallen.
Maar er zijn ook mensen die juist de binnenbonsai leuk vinden en niets hebben met buitenbomen! Mooi toch dat er zoveel keus is dan.
De meeste mensen die serieus aan bonsai doen hebben geen jota verstand van van kamerbonsai, die paar kamerbomen waarmee ze begonnen zijn zijn al lang begraven en vergeten, dus zo vreemd is het denk ik niet om een liguster te verwarren met een Carmona.
hoi onetreehill,
allemaal wel correct hoor wat je zegt, alleen kan ik me niet van de indruk ontdoen dat het vaak al misloopt bij de manier waarop men bonsai 'kiest' of tegenaan kijkt. Ok, heel veel mensen houden gewoon van de leuke en aantrekkelijk aan bonsai, zonder er iets vanaf te kennen. Op zich ook niets mis mee natuurlijk, want alles begint bij iets. Maar je moet er wel bij nemen dat de kans dan groot is dat die boompjes liet lang overleven. In vele gevallen zijn zelfs goede groene vingers niet voldoende om die boompjes uit tuincentra in leven te houden. Bij sommige zal het zeker ook wél lukken.
maar wat ik ook bedoelde was het feit dat velen, die ook echt met bonsai verder willen, onze eigen inheemse soorten nog te vaak links laten liggen. Velen die zichzelf bonsaikenner noemen spreken gebruiken dan ook graag die japanse termen, enz...omdat ze vinden dat dat de echte bonsaikennis is. Ik vind dat eigenlijk best wat grappig.
Ikzelf ben begonnen met het aankopen van enkele boeken, natuurlijk met de alom gekende gids van Harry Tomlinson. Fantastisch boek om mee te beginnen. Laatste boek was van Werner M. Busch, bonsai van inheemse soorten. Nog een veel mooier boek vind ik.
En in plaats van een kant-en-klare inheemse boom voor buiten te kopen, bestaat er ook een goedkoper alternatief hoor ;-) Koop een al wat uit de kluiten gewassen tuin- of potplant, waar je al een basisvorm uit kan halen. Geeft voldoening waardoor je meteen verder wil blijven doen met bonsai. Een grote tuin is bij zulk een aanpak ook niet echt noodzakelijk gezien je ze niet meer moet opkweken in vollegrond, misschien wel nog eerst een tijd in ruime container.
Groeten
Hallo Yves 71277,
Mee eens wat je schrijft. Maar je bent het toch wel met mij eens dat veel mensen impulsief een kant en klaar boompje aanschaffen zonder zich ook maar een beetje te orienteren v.w.b. verzorging enz.
Voorbeelden te over op dit forum en als men een naslagwerk over bonsai had aangeschaft b.v. het genoemde boek van Harry Tomlinson had men alles over de verzorging, de soort, bemesten, bewateren etc. kunnen lezen.
Dan leer je ook dat je van ruw materiaal iets moois kunt maken. Materiaal genoeg in het tuincentrum denk aan de taxus, pinus. div. acer soorten enz.
Rondneuzen in het bos of in houtwallen wil ook wel eens leuk beginmateriaal opleveren. Heb hier in het bos na overleg met de bosbeheerder al leuke starters uitgegraven, larix, berkjes, eikjes.
Niks leuker dan uit dat materiaal een bonsai te maken en je hebt hiervan ook meer voldoening dan van een kant en klaar aangeschaft binnenboompje.
Maar of je nou met binnen of buitenbonsai bezig bent, je zult je toch, wil je resultaat hebben enige basiskennis eigen moeten maken.
onetreehill,
Laat taxus nu net een soort zijn die ik niet interessant vind ;-)
pinus ook geen ervaring mee, behalve een kleine nog jonge pinus mugo, gestart vanaf containerplantje. Wel een erg dankbare soort.
Soorten uit bos halen doe ik (niet) meer, omdat ze meestal ongeschikt blijken te zijn door massale penwortel en bijna geen zijwortels/haarwortels. Da's logisch gezien ze eerst door een flink pak bladeren moeten groeien en een zachte toplaag. Vaak moet je dan helemaal opnieuw beginnen, betere resultaten haal je bij containerplanten of haagplanten (als ze gezond genoeg zijn). Uit houtkanten, en vaakgesnoeide planten uit het wild (bijv. oude haag) kan wel interessant zijn.
Moeilijkheid is altijd toestemming hebben... Je graaft dat zomaar niet uit natuurlijk.
Dit jaar ga ik ook proberen zwarte els uit te zaaien, heb zaden genoeg geoogst we zien wel wat er gebeurd, is gelukkig een snelle groeier ;)
Ik steek in bijlage eens een fotootje van een veldesdoorn (spaanse aak, acer campestre).