phalaenopsis

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 13/01/2009 - 20:27
anne moon

phalaenopsis

ik heb verschillende soorten orchideeën.
Allemaal groeien en bloeien ze heel goed.
Maar met de phalaenopsis soort gaat het minder goed.In de zomer groeiden ze heel goed maar nu verslechteren ze;

Bij deze plant zijn de wortels verrimpeld, de bladeren worden geel en vallen af.
Als ik de potkluit heel eventjes(enkele sec.)onderdompel blijft deze WEKEN nat en daardoor rotten de wortels.(beter geen water?)
Bij de andere plant wordt de bloemstengel helemaal geel als hij net uitgebloeit is. hij zal niet meer uitlopen bij dergelijke ogen.

Mijn exuces dat ik geregeld veel info vraag
Maar de phalaenopsis'en blijven verslechteren

bedankt voor eventuele info

di, 13/01/2009 - 22:56
RdB

Dat probleem had ik vroeger ook. Er zijn twee oplossingen (waarschijnlijk wel meer). De basis van het probleem was bij mij een te lage temperatuur. Ik woon in een oud tochtig huis. Door de Phalaenopsis op hydro te zetten bleek de plant weliswaar 's winters ongeveer stil te staan maar hij groeide en bloeide 's zomers zonder in de herfst/winter weg te rotten. Neem hiervoor een verse gezonde Phalaenopsis, verwijder alle grond, neem een grotere (vooral diepere) pot, doe daar in een laagje hydrokorrels van 2-3cm, herplaats de plant en vul de pot met hydrokorrels onder steeds tikken tegen de zijkant om ze goed tussen de wortels te krijgen. Zet de pot in een laagje water (onder de wortels!) en spoel de pot wekelijks. De plant maakt snel langere wortels aan naar het water, deze nieuwe wortels kunnen gewoon in het water blijven. Deze manier wordt wel S&H, S/H of semihydroponics genoemd. Het water bevat bij mij buiten de winter 1/10 van een standaard kunstmest. Er zijn hele websites over: https://tinyurl.com/yxzbavdu Deze vormt daarvan de basis. Het is een leuke techniek die door sommige voorstanders als ware gelovigen bejubeld wordt, maar lang niet alle orchideeen kunnen dit waarderen (Phalaenopsis en Masdevallia wel). EEn soortgelijke truuk kun je uithalen door de plant in Seramis te kweken, ook dat gaat goed bij lagere temperaturen dan in bark. De andere truuk heb ik uiteindelijk ook uitgehaald: nieuwe ramen met dubbelglas.... Nu kweek ik ze zowel op bark, op hydro als op seramis... zie niet veel verschil.

Ruud

ps, uiteraard weet ik niet of het probleem bij jouw dezelfde oorzaak heeft! Bij de NOV zitten mensen die de meest moeilijke orchideeen kweken maar geen Phalaenopsis in leven kunnen houden.

wo, 14/01/2009 - 13:52
Gonny1985

Ik heb ongeveer hetzelfde probleem gehad. Ook mijn phalaenopsis kreeg gele bladeren en vielen er één voor één af. Ik had toen zelf al het vermoeden dat ze misschien te koud stond, en heb ze iets warmer gezet, de plant had toen nog enkele bladeren. Helaas zijn van de week ook de laatste twee bladeren eraf gevallen. Alleen wat ik niet goed begrijp, normaal gesproken zegt men dat ze dood is op het moment dat ze geen bladeren meer heeft, maar haar wortels zijn prachtig groen, en niet beschimmeld! Moet ik nu toch alle hoop opgeven, of zou het kunnen dat er toch nog eens nieuwe bladeren gaan groeien?

wo, 14/01/2009 - 14:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

De kans op herstel is zeer klein, maar heel soms komt er nog een scheutje tot ontwikkeling, dat al in aanleg aanwezig was.

wo, 14/01/2009 - 15:22
anne moon

zal er rekening mee houden

kun je hydrokorrels nog vinden dat is toch iets van vroeger?
hydrokorrels is toch klei dat verwarmd (gebakken) is tot het droge booletjes zijn.
of ben ik mis?

Bedankt.

wo, 14/01/2009 - 21:28
RdB

Klopt, kun je bij elk tuincentrum krijgen, kosten weinig,

@Gonny, een Phalaenopsis die bijna dood is door te koud te staan zal vrijwel nooit meer herstellen.

Ruud

do, 15/01/2009 - 18:39
Gonny1985

Ik was er al een beetje bang voor, maar ik laat hem toch nog maar eventjes staan, je weet maar nooit he! Voor het zelfde geldt komt er nog een nieuw scheutje aan! :D Maar toch bedankt voor de info!

do, 15/01/2009 - 18:41
dolfirina

Mijn phalaenopsis. Deze is heel groot en bloeit al bijna twee jaar constant. Hoe ik hem altijd verzorg: ik zet de plant eens per twee weken in de gootsteen en gooi er een gieter (ca 1ltr) water overheen en laat hem goed uitlekken. Eens in de vier weken geef ik eer een beetje orchideeënvoeding bij.
Daarna zet ik hem terug in de overpot maar in die overpot staat wel een klein bakje zodat de plant niet met de 'voetjes' in het water staat. (wortelrot) Verder staat de plant altijd uit de tocht op het N-O van het huis met alleen het ochtend-zonnetje over zich heen en helemaal een vrije omgeving. Misschien ook te proberen?

phalaenopsis
ma, 16/02/2009 - 12:15
lady120

ik heb eigenlijk hierover een vraagje
ik heb dus een ton met regenwater die natuurlijk buiten staat
maar als ik dus dat water neem moet het dan warm zijn ? vb een tydje op de verwarming laten staan of mag ik het direkt gieten ?
aangezien dit wel eens heel koud kan zijn
omdat het dag en nacht buiten staat en met de vriestemp. weet ik het niet goed

ik hoop een antwoord te krijgen ?

an

ma, 16/02/2009 - 12:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het water mag zeker niet te koud zijn maar op kamertemperatuur, zelfde temperatuur als waar de planten staan. Vul steeds van tevoren een fles of gieter met regenwater zodat die op kamertemperatuur kan komen.

vrgr

ma, 16/02/2009 - 13:00
lady120

oef ! al maar goed dat ik het nog niet had gedaan dan
dus wat zij voorstelt is de planten in de wasbak zetten
een hele kan erover ? al vind ik dat wel veel ? en laten uitlekken en dit om de 14 dagen ?
vind ik nogal kort of niet ?
en dan zou het moeten beteren ?

an

Onderwerp gesloten