ontwerp voortuintje
#1
zo, 18/01/2009 - 22:48
ontwerp voortuintje
Dit voorjaar gaan we ons voortuintje vernieuwen. Het is maar een klein tuintje van 6 x 5 m, dat maar weinig zon krijgt (gericht op NW). Bijgevoegd vind je een schets van een eerste ontwerp. Voor de bestrating hadden we gedacht aan oude belgische platines. Voor de beplanting (en voor het ontwerp) zijn alle tips welkom, dit is wat we voorlopig gedacht hadden:
1. liguster haag
2. witte bolhortensia met sneeuwklokjes
3. moerbei
4. ?
5. ?
Alvast bedankt voor alle tips!
Ziet er leuk uit, heb alleen een vraagje, de ronde groene cirkel, is dat de moerbei als dakvorm? (soort parasolachtig idee)![info-icon](https://www.groeninfo.com/sites/all/modules/glossify/info.png)
nr 4. zou ik ook gewoon een liguster van maken, krijgt u wat meer eenheid. en nr 5 is dat de bedoeling om een grasveldje o.i.d. van te maken of een border? zo ja kunt u daar meer verschillende andere plantjes inzetten zoals een skimmia
veel succes in ieder geval
> Ziet er leuk uit, heb alleen een vraagje, de ronde groene cirkel, is dat
> de moerbei als dakvorm? (soort parasolachtig idee)
Nog niet over nagedacht, maar dat zou misschien wel mooi kunnen zijn.
> nr 4. zou ik ook gewoon een liguster van maken, krijgt u wat meer
> eenheid.
Gesnoeid in een vierkante vorm, of meer vrij laten?
> en nr 5 is dat de bedoeling om een grasveldje o.i.d. van te maken of een![info-icon](https://www.groeninfo.com/sites/all/modules/glossify/info.png)
> border? zo ja kunt u daar meer verschillende andere plantjes inzetten
> zoals een skimmia
Bedoeling is om hier een border van te maken, maar ik weet niet goed hoe ik die best beplant. De oppervlakte is te groot voor 1 soort, dus zouden hier meerdere plantjes in mogen. Ik heb nog geen idee welke, dus tips hieromtrent zijn zeer welkom. De skimmia is alleszinds een goede tip!
U dient zeker de Moerbei als dakvorm te leiden. Zo kunt u vanaf het huis onderdoor naar de Hortensia en de sneeuwklokjes kijken. Nummer 1 en 4 inderdaad het zelfde laten voor rust en eenheid in de tuin. Snoeien als een rechte blok, niet als bolvorm. Planten benoemen is hier niet aan de orde, omdat u de grondsoort niet vermeld heeft.
Plantadvies
Planten benoemen is hier niet aan de orde, omdat u de grondsoort niet vermeld heeft.
Goede opmerking. Wat er nog moet gebeuren voor dat het tuintje kan aangelegd worden is de stookolietank (2500L) verwijderen. In het gat moet dan grond . gestort worden. Vragen die ik me daarbij stel zijn:
1. Tot hoe diep moet er grond voorzien worden? Ik heb nl geen idee wat er tevoorschijn gaat komen als die tank eruit is.
2. Welke grond moet daar best in?
3. Moet die grond eventueel bijgemest worden?
Als de inhoud 2,5 kubieke meter bedraagt is de afmeting te berekenen als lengte of diameter bekend zijn (volume = lengte x oppervlak doorsnede). Stel de diameter is 1 m, dan bedraagt de lengte circa 3,20 m. Die 2,5 kubieke meter zal in ieder geval minimaal door eenzelfde volume grond moeten worden gecompenseerd. In verband met het inklinken is het beter om minstens 10% extra grond aan te voeren.
Je kunt overwegen om het gat deels te vullen met de omringende bovenopliggende grond en het te beplanten tuingedeelte als geheel aan te vullen en te egaliseren met een goede kwaliteit bemeste tuingrond. Het te bestraten gedeelte kan vervolgens met een deklaag van zand worden aangevuld.
Zijn rozen eventueel een optie voor 5? Ze zullen daar niet veel zon krijgen, maar blijkbaar zijn er toch een aantal soorten die het in de schaduw redelijk doen.
De haag houdt een hoop zon tegen als deze te hoog is. Rozen hebben 3 a 4 uur zon nodig. De plek is dus niet optimaal voor het houden van Rozen. Nogmaals als u verteld wat de grondsoort is, kan men de juiste samenstelling van planten aan u doorgeven.
Plantadvies
Rozen lijken me een te groot risico, door het gebrek aan licht kan dat wel eens serieus tegenvallen. Ik begin meer te denken in de richting van hostas voor de beplanting van 5.
Wat grondsoort betreft: de grond moet nog aangekocht en gestort worden voor beide borders. Ik verwacht dat er minstens tot een meter diep grond gaat bijgevuld moeten worden, dus veronderstel ik dat de samenstelling van de grond daaronder van weinig belang is (tenzij voor de moerbei). Ik veronderstel ook dat ik enige controle ga hebben over de samenstelling van de aangekochte grond, en dat ik dus die samenstelling kan aanpassen aan de gewenste beplanting. Of sla ik hier ergens de bal mis en is dit wishful thinking?
Dit weekend heb ik het even met mijn vader gehad over de beplanting, die zegt:
- geen moerbei zetten: de bessen zijn een smeerlapperij die plekken maakt op de klinkers die je er niet uitkrijgt.
- hortensias zouden kunnen tegenvallen, annabel heeft gelijkaardige eigenschappen en is makkelijker te houden.
- hostas zijn mooi tot oktober, maar daarna heb je er niks meer aan.
Heeft er iemand alternatieven qua beplanting? Voor het boompje had ik ook nog gedacht aan een esdoorn (vader: moeilijk moeilijk moeilijk ); voor de borders in de richting van (mini)rododendron/azalea.
I.p.v. de moerbei is een dakplataan misschien een idee? (tenminste als u een dakvorm wenst) maar dan moet u wel even kijken of deze plataan niet volledig in de schaduw van het huis o.i.d. staat. Als u geen dakvorm wilt, is een Liquidambar
Styraciflua misschien een idee? deze geeft een zeer mooie herfstkleur.
en wat hortensia's betreft, ik ben daar niet echt een fan van maar dat is mijn mening. misschien kunt u bergeniasoorten in het beplantingsplan verwerken? de meeste varens zullen wel geschikt zijn.
Een plant die vooral nu lekker ruikt en in de schaduw kan op vruchtbare grond kan staan, is de Sarcococca
Confusa. het is een kleinbljivende heester.
Dakvorm mag, maar is zeker geen vereiste. Wat het voorstel van Liquidambar
Styraciflua betreft: mooie boom, maar die heeft vrees ik meer zon nodig dan ik kan bieden: 's winters niks, 's zomers vanaf 16:00. Andere boom opties die ik ondertussen verzameld heb:
- Krentenboompje
- Judasboom
- Meidoorn
- Amerikaanse kornoelje
Ondertussen ben ik ook serieus aan het twijfelen geslaan over het ontwerp: schuine lijnen maken alles wat interessanter, maar geen enkele andere voortuin in de straat wijkt af van 'padje naar de deur + rechthoekige border'. Een ontwerp ook wel een beetje van toepassing is vind je op https://tinyurl.com/y2oakgnz, maar kan ik niet zomaar kopieren omwille van de ingang (moet langs voor), en omwille van het ontbreken van voldoende niveau verschil (2 trappen is te veel).
De voordeur dien je eigenlijk makkelijk te bereiken. Je kunt eventueel het ontwerp verder aanpassen, door er schuine lijnen in te verwerken. Echter is dit nodig, want ook door de beplanting kan een tuin spannend en er net even wat anders doen uitzien. Kijk voor planten in de schaduw eens op google onder: Planten in de schaduw. Je vindt er een hele lijst.
Plantadvies
mooi en eenvoudig ontwerp :
1 zou ik de keuze nemen voor Taxus
, misschien wel niet de goedkoopste maar wel de mooiste en heeft kwalitatieve waarde, straalt ook eenheid uit enzo.
2 de annabelle lijkt me wel een goed idee
'kazan' of een fruitboom? heb niet veel ervaringen met een boom in de voortuin. Zou j er wel een boom in plaatsen?
de green sheen die knalgroen blijft met daarin een hosta
of 2-3 en een buxus
bol of 3 samen en 1à2 solitair en met bol of knol gewas een tulp, of hyacint,..
3 de prunus
4 daar zou ik misschien gewoon alles in pachysandra
De bestrating vindik ook wel goed en mooi idee,al is daar wel veel werk aan om te leggen en op tegieten natuurlijk.
Hoe dan ook zal het resultaat mooi zijn, aan je ontwerp zal het niet liggen.Maar het is en blijft de beplanting die de tuin de vorm geeft.