Voorlopige resultaten na deze strenge winter 2009
#1
ma, 09/02/2009 - 17:10
Voorlopige resultaten na deze strenge winter 2009
Hierbij de vandaag gemaakte tuinfoto's, de foto's zelf zijn van kommentaar voorzien ik hoop dat het leesbaar is.
Uiteraard is hier schade opgelopen maar het heeft is op zijn koudst -21 geweest, in mijn tuin blijkt het achteraf mee te vallen hier is het -19.6 geweest.
Zo te zien heb ik in mijn tuin geen Trachycarpus verloren.
Veel kijkplezier.
Hans
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto nr.13
nr. 14
nr. 15
nr. 16
nr. 17
nr. 18
nr. 19
nr. 20
nr. 21
nr. 22
nr. 23
beste ed,
Complimenten met zulke mooie palmen! ik heb er zelf ook een met een ronde bladkroon.Hier( noord Veluwe) geen schade aan mijn 3 exemplaren, laagste min. temp. hier - 11C. Wel even de kroon samengebonden en met vliesdoek omwikkeld, nu weer weggehaald, maar hou de kronen tot midden maart samengebonden. Aan de voeten Lauriertakken gebonden, deze lijken mij ook uitstekend te isoleren, dek jij deze ook af, en hoe?
acer.
Nog even de Euc.neglecta; ik heb er zelf ook een staan, iets minder groot maar ook zonder schade. Deze kan uitstekend en diep teruggesnoeid worden heb ik begrepen. Wat is de beste periode hiervoor?
groet, acer
Ed, In de eerste plaats mijn complimenten voor je mooie verzameling exoten. Wat ik me afvraag is wat je overwegingen zijn geweest om de ene palm wel te beschermen en de andere niet. Je hebt zo'n mooie verzameling dat ik ze allemaal zou beschermen.
Cees
Cordyline australis kan wanneer de vorst niet te diep in de kluit is doorgedrongen, nog goed regeneren. Ik heb meerdere malen te maken gehad met doodgevroren stammen. Aan de voet vormen zich dan nieuwe uitlopers die snel uitgroeien. Na een aantal jaren heb je dan een meerstammig exemplaar. De plant op de foto had oorspronkelijk een stam van ruim 2 m. Na de eerste collapse werden er 3 nieuwe gevormd, die tijdens de vorige winter zijn bezweken,nadat ze successievelijk allemaal in de twee voorafgaande seizoenen hadden gebloeid. De getoonde nieuwe uitlopers hebben de afgelopen vorstperiode -11°C doorstaan, mede dankzij bescherming van de kuip met noppenfolie en een deken.
De bloei die waarschijnlijk oorzaak was van een verminderde weerstand tijdens de relatief milde winter van 2007/8.
Hans, op foto 17 staat prominent een Yucca rostrata (?) in beeld. heeft die ook onbeschermd buiten gestaan?. Bij mij is dat tot nu toe goed afgelopen, maar het was hier dan ook bij lange na niet zo koud als bij jullie.
Groet,
Draco
Dag Acer
De grootste palmen heb ik voorzien van een rietmat rond de stam en een gaasdoek rond de bladeren.
Een palm alleen met wat gaasdoek rond de bladeren, en eentje die in de luwte staat helemaal niets, je vraagt waarom? Ik had voor mezelf de overtuiging dat het niet zo hard zou vriezen en de bijgedachte dat ze het zouden kunnen verdragen.
Snoeien pas als er helemaal geen vorst meer komt dus na 10 mei.
Groeten Hans
Dag Draco
Ja het was de Yucca rostrata een foutje van me op de foto.
Hij is niet verder ingepakt, ik heb ergens gelezen dat ze -20 af kunnen als ze maar droog staan. Dus ik heb er een kompleet afdak over gebouwd, maar de planten die aan de rand stonden hebben toch wel meer schade gekregen, echter ik verwacht daar geen sterfgevallen.
Groeten
Hans
Alles nog heel, maar ik wil nu wel warmte, peterselie is op, voorgaande winters groeiden de tuinkruiden lekker door nu groeit er niks, merels beginnen wel te zingen, maar die zijn erg punctueel en trekken zich niks aan vsn de temperatuur. Ik ben wel toe aan een beetje lente, narcissen enzo, maar eigenlijk horen die niet bij februari, ook mijn camelia bloeide voorgaande jaren in de winter, maar diestaat nog lekkerstil.