Veel winterschade
#1
di, 24/02/2009 - 23:09
Veel winterschade
Gezien de berichten voor de komende dagen heb ik het meeste uitgepakt om de schade op te maken. Helaas verwacht ik veel slachtoffers. Bij alle palmen(pjes) heb ik speerrot op 1tje na. Zelfs bij al mijn zeer jonge trachycarpussen (03-2008) die ik expres in de kas heb laten staan als experiment kon ik zonder enige moeite het speertje eruit trekken.
Ik gooi nog niets weg en wacht rustig af of er nog een teken van leven is. Ik ga er vanuit dat alles afgestorven is dus dan kan het alleen maar meevallen.
Als ik jullie was zou ik een pak zakdoekjes bij de hand houden bij het bekijken van de foto's.
Dit was een Phoenix carriensis. De gehele winter ingpakt geweest tijdens de vorst. Bij nul graden steeds weer uitgepakt.
Micle
Deze Trachycarups wagnerianus staat sinds de zomer van 2007 in de vaste grond. Ook deze winter onbeschermd zelfs na een paar nachten van -20 grd maar even als zijn broer veel bladschade maar verder wel in orde.
Deze Trachycarpus fortunei staat ook sinds de zomer van 2007 in de vaste grond en heeft afgelope zomer 2 nieuwe bladeren gemaakt waar nu dus niets meer van over is. Er is zelfs een blad geknikt door de wind een week geleden. Deze heeft 3 nachten een bescherming gehad. De speer ziet er nog goed uit en deze trekt wel weer bij.
dezelfde palm dichterbij
Deze Agave striata heeft sinds 2007 zonder bescherming buiten gestaan en zonder problemen. hij kan 9grd vorst hebben dus had ik de gok genomen om hem in de vaste grond te zetten. De 20 grd vorst is te veel geweest en ik denk dat een nieuw exemplaar zal moeten kopen.
Deze Trachycarups wagnerianus staat sinds de zomer van 2007 in de vaste grond. Veel bladschade maar red het wel. Geen bescherming gehad.
Yucca
linearis blu x torreyi staat sinds voorjaar 2008 in de volle grond. in november heb ik er een afdak boven gemaakt en heeft 3 nachten ingepakt gezeten. Heeft geen schade opgelopen gelukkig.
Trachycarpus fortunei. In volle gronds aug 2007 tot op heden nog geen groei. Veel bladschade, speer nog goed twee nachten ingepakt.
Dezelfde Trachycarpus fortunei
Washingtonia gekocht in 2007 eerste winter in koude kas gestaan in volle grong april 2008. Heeft iedere nachtvorst ingepakt gezeten en weer uitgepakt bij temp boven nul. Speerrot en wacht maar af. Hier verwacht ik niet veel meer van.
Cycas in de volle grond in mijn koude kas, De kas is wel voorzien van noppenfolie. Ondanks droog te hebben gestaan veel vorstschade. De knol is nog hard en verwacht weer uitlopers.
Washingtonia in de koude kas in de volle grond. Deze beschouw ik als verloren evenals de andere Washingtonia's in de volle grond in de kas. In het hoekje staat nog een livingstonia tot op heden nog geen speerrot.
de andere Washingtonia in de kas. Ook overleden.
Mijn boomvaren zier er ook niet best uit. Deze heeft in de kas gestaan behalve tijdens de zeer strenge vorst in de garage. Ik heb hier geen ervaring mee en weet niet wat ik er nog van kan verwachten.
Bij al mijn zaailingen Trachycarpus fortunei kon ik zonder enige moeite het kleine speertje eruit pakken. Ik beschouw ze alverloren maar laat ze staan tot er echt niets meer van over. Wie weet herstellen er toch nog enkelen.
.
Deze Musa basjo heeft constand in de kas gestaan behalve tijdens de zeer strenge vorst, toen is deze verhuist naar de garage. Deze plant ik komend voorjaar weer in de volle grond. Mijn Musa sikkemensis zal wel afgestorven zijn, maar die staat nog in zijn verpakking.
.
.
Tot op heden heeft deze jonge linvintstonia het nog kunnen redde. Leeftijd ca 3 jaar
Trachycarpus fortunei. speer was er zo uit te pakken. staat in de vaste grond in de koude kas. Leeftijd 2 jaar
Dit doet echt pijn he ;)
Maar wat zijn die trachycarpussen toch sterk. Bij mij ook, zelfs zaalingen van 3 a 4 blaadjes zonder schade en bescherming, geen probleem.
Zonde hoor. Waarom pak je die trachy's niet gewoon in in een laag stro de volgende keer? Het zal ze zeker helpen , alles zal er dan zeker mooier bijstaan in het voorjaar. En... Agave en zo, ja die moeten zeker naar binnen, maar dat hoef ik jou niet te vertellen.
Mijn Chamaerops en Butia heb ik vorig jaar pas in de volle grond gezet (lang als kuipplant gehad), en nu meteen zo'n winter. Nou had ik ook maar
-9 als minimum (en das geen -20!) Dus ook geen schade, echt niks.. Kuipplantjes in de schuur natuurlijk, bij 4 gr. Ook ff wat foto's.
2
3
allemaal heel erg , maar in veel tuinen is het zelfs met onze zogenaamd winterharde planten om te wenen , denk dat het een les zal wezen voor iedereen
Hoi Koertje, wat staat er nou rechts op die foto, een butia capitata, je hebt alles goed de winter door geholpen, staat er goed bij vind ik.
gr. Edward
Nou nou Micle, jij weet je over een paar jaar de winter 2008/2009 goed te herinneren.
Maar goed... afwachten maar, die cycas komt wel goed, bladeren wegknippen en er komt wel een nieuwe krans, de phoenix can. komt denk ik niet meer terug, de rest van je palmen o.a. de trachycapussen wel, die lopen absoluut wel weer uit.
Verder zoals de washingtonia die redden het denk ik niet? Moeilijk te zeggen, de boomvaren ik zit met hetzelfde, ik heb de bladeren weggeknipt en afwachten op uitlopers, die overigens toch laat gevormd worden, maar toch als het maar komt.
Kom maar op HETE zomer!
Hoi
bij de wagnerianus vandaag toch de speer er uit kunnen trekken ,hij is net zo groot als die van jou Micle en hij ziet er net zo uit ,dus trek maar eens hard aan de speer dan heb je hem zo in de hand.
Gr Hent
hier ook -20c over ons gehad, zal blij zijn met elke plant die de slachting
overleefd ;
trachy
phormium
trachy speer met schimmel
overzicht
Sodeju hee, wat een hoop schade zeg! Ik heb vorig jaar 2 kleine en een grote trachy gekocht, en die 2 kleine staan tegen de gevel aan op een paar plaatjes tempex zodat de grondvorst niet in de potten kon trekken, en daar een hoop stro overheen en daar weer wat plaatjes omheen zodat het stro niet wegwaait. Ze staan dan ook onder een afdak en goed beschut en
zijn ze de vorst periode dus glansrijk doorgekomen.
Met de grote trachy ( met pot zo'n 2,75m) heb ik helemaal niks gedaan als alleen wat noppenfolie meerdere malen om de pot en onderkant vd stam gedraaid zodat deze niet vol regende en de grond zeiknat kon maken, en dan ook niet kon bevriezen, en dat was dus ook voldoende, want ik heb het er inmiddels afgehaald en ziet hij er goed uit. Ook telde ik alweer een stuk of 3 nieuwe bladeren in de maak, dus denk ik dat ik al met al een paar zeer goede winterharde exemplaren heb aangeschaft.
Hier in Enschede ook geen schade aan de Trachycarpussen. Bij de sportschool waar ik lid van ben staan er sinds april/mei vorig jaar een stuk of 10 trachy's in pot (stam +/- 40cm) en ze hebben het allemaal overleefd zonder enige vorm van bescherming. Wel wat minimale bladschade maar niets in verhouding wat ik hier allemaal zie. Van de palmen die ik her en der zie staan in Enschede zie ik dat de fortunei's in volle grond allemaal nog groen zijn.
Hallo, ik heb een vraagje over Trachycarpus fortunei.
Wij waren net op vakantie toen in Belgie zo hard vroor.
Mijn planten hebben dus niks bescherming gehad.
Ze staan in volle grond, moet ik er wel bij vermelden.
Nu de bladeren waren helemaal bruin gekleurd, en deze heb ik vandaag verwijderd.
Nu heb ik een paar vraagjes, in het hart van de palm stak nog een blad dat gestopt was met groeien, dit is ook bruin.
Moet ik dit ook verwijderen(dit heeft nog geen stengel).
Indien van wel, hoe doe ik dit het beste?
Wat denken jullie, zouden mijn 2 Trachycarpus fortunei deze strenge winter overleefd hebben?
Hoe zie ik of ze bevroren (dood) zijn?
Wanneer komen er nieuwe bladeren aan?
Alvast bedankt voor jullie reaktie
Hallo, het hart van de palm (de speer) zou ik altijd laten zitten, ook als er nog iets groen aan is; ook laten, in het hart bordeauxse poeder strooien (puur) tegen schimmels en speerrot en afwachten, ben ik ook aant doen, hoop op een warme lente :)
Hopelijk komen ze erdoor en als ze erdoor komen zullen ze wel goed afgehard zijn.
Louise70,
trek eens aan de speren van je palm, als er eentje loskomt de anderen(speren) ook controleren. het is zaak om alle rotte speren zo vlug mogelijk te verwijderen om verdere aantasting te beperken. laat je rottende speren zitten dan gaat het alleen maar verergeren!
gr
Kristof
Ik heb een aan de speren getrokken, en ze steken tamelijk vast.
Verder zie ik spijtig genoeg nergens iets groen aan de speer, maar ook niks zorgingswekkens.
Ik zal alles maar zijn gang laten gaaan, en hopen dat ze overleven.
Wanneer zou er een ander blad komen, of kan dit alleen wanneer de speer weg is?
Beste Hent en alle andere,
Vandaag onder het genot van een zonnetje ben ik mijn tuin aan het ordene. Helaas kon ik bij een Wagnerianus de speer er gemakkelijk uitpakken. Bij de andere ziet de speer er veel beter uit en zit nog vast.
Ik hoop dat er toch nog beweging in komt deze zomer.
Ik blijf jullie op de hoogte houden.
Groeten Micle
Waar kan ik het beste bordeauxse poeder kopen?
In de plaatselijke AVEVE?
Ik heb dat schimmel aan de planten op gezocht om te zien hoe dat er uit ziet.
Indien je mijn Trachycarpus fortunei moest zien, denk ik toch wel dat ze het zitten hebben.
Maar de speer steekt nog zeer vast.
Moet ik deze nu laten zitten of trek ik hem best er uit?
Hallo
Ik heb een heel andere vraag.Kan ik zo maar een blad van mijn trachycarpus afknippen of is daar een tijd voor waar ik dit het beste kan doen?
En kan ik er dan net zo veel wegknippen als ik wil.
Er zitten een paar bruine bladeren bij vandaar.
Groet Peter
Ik heb gisteren mijn planten bespoten met het goedje.
Hopelijk heb ik niet te veel gespoten en sterven ze er van.
Wanneer zou ik het beste nog een keer behandelen?
En hoe lang zou de behandeling door gaan?
Nu heb ik ergens gelezen dat je het poder het beste in het hart van de plant giet (puur) zonder het te verdunnen?
Wat als je teveel geeft? Het is toch een gif?
indien mensen bordeauxce pap te gevaarlijk of er niet aan geraken is dit misschien een alternatief
https://tinyurl.com/y5tcjyhu
grtz
johan
Ik zou wel willen weten of je het puur kunt gebruiken?
Op andere forums heb ik gelezen dat het wel kan, omdat het nu altijd regent en dat de regen de rest zal doen?
Meer weet ik ook niet.
Hallo,
Ik heb 7 fortunei palmen waarvan 2 toch al redelijk groot (stam +/- 160cm).
Al deze fortunei's hebben door de vrieskoude en rossig blad gekregen eveneens het kernblad.
Vandaag had ik pas tijd om in de tuin te werken en heb alle rossige bladeren gesnoeid, de kern kon ik er redelijk makkelijk uitrekken bij alle 7. Heb er nu puur bordeauxe pap in het gat gedaan (puur), denken jullie dat ze nog een kkans maken op overleving?
Of iemand soms nog andere suggesties zodat ik ze zou kunnen redden?
Had ze thans net voor de hevige vrieskoude afgedekt.
Grtjs
hier alleen wat bladschade aan butia,heeft wel beschermd gestaan, min temp -8,5