Kalimeststof
#1
wo, 04/03/2009 - 13:04
Kalimeststof
Hoi,
ik heb een zakje kalimeststof (OpMaat, korrels, geschikt voor biologisch tuinieren). Helaas staat er geen instructies op. De verhouding is 2+10+20.
Wil iemand aangeven hoeveel ik van deze kali bij het poten (in een grote pot) van 3 middelgrote en 2 kleine aardappels in een grote pot moet doen?
dat is een beetje gokken, ik zou zo'n 25g doen maar dat is op gevoel en niet onderbouwd.
Ruud
De meststof 2+10 +20 is geen kali-meststof maar een mengmeststof, het
bevat 2% stiksof, 10% fosfor en 20% kalium.Op het etiket moet staan
in welke vorm de stikstof aanwezig is,is dat in de NO3 dan is de stikstof
zo vertrokken het spoelt heel gemakkelijk uit,ishet in NH4 dan moet het eerst omgezet worden in NO3maar de hoeveelheid is te laag.
Aardappelen telen in potten wordt geen succes.
Ha trouwe 'forum-vragen-beantwoorders'.
Dank voor jullie berichtje.
Ik heb vorig jaar ook een paar pootaardappels (Doré) in een flinke grote pot met compost gedaan, en tijdens de groei 1x organische groentenmeststof van DCM NPK 6-3-12 + 2 MgO gegeven, en de opbrengst was niet heel groot maar toch leuk genoeg. Zeker voor iemand die nog nooit een aardappel tot plant met nieuwe aardappels heeft zien groeien.
(+ mijn partner houdt niet zo van aardappels.....)
Ik kweek de Dore's in pot omdat ik maar een heel klein moestuintje heb en je volgens de regels van wisselteelt, op hetzelfde stukje grond minimaal 4 jaar geen aardappels mag poten.
Bovendien ben ik ook een beetje afgeschrikt door artikelen over Phytophthora aantasting en andere ziektes.
Dit jaar wil ik weer aardappels in pot kweken, en ik las dat patentkali aanbevolen wordt voor aardappels.
Ik naar een naburig tuincentrum. Daar was de (chloorvrije) patentkali op.
De man vroeg waar ik het voor wou gebruiken: o.a. aardappels en tomaten. Toen gaf hij aan dat de meststof Opmaat ook geschikt is, en tevens geschikt voor een biologische moestuin. (Dat laatste is voor mij geen absolute must maar wel een pluspunt).
Op het zakje met Opmaat staat behalve 2+10+20 en de prijs niets.
Ik vermoed dat het tuincentrum dit in het groot inkoopt en ze zelf overpakt in kleinere verpakkingen van 2,5 kg.
Ik ga toch eens vragen in welke vorm de stikstof aanwezig is.
hallo
alles kan als je het maar wil
zag onlangs bij vreeken zaden cv die blijkbaar ongevoelig zijn
groetjes geert
Nokkie,
Zo omstreeks 40 jaar geleden gingen wij vaak naar mijn schoonouders in Haaften waar ik een moestuin had en konijnen. Op de foto zitten Moeke en mijn vrouw op het gammele bankje onder de Clapp'sboom te kijken naar de konijnen in een cirkel van gaas omdat ik dan de hokken schoonmaakte.
Polly onze Foxterriër die op het erf de baas was vond het maar niks, dat had hij nog nooit meegemaakt.
Het was daar 's zomers heerlijk in de boomgaard en op het land ernaast was soms aardappelland vanaf de weg tot aan de dijk. Net voor de winter werd het land geploegd en in het voorjaar kwam de boer dan weer met zijn paard en werd de grond geëgd en in april werden dan door de boer en zijn dochters de aardappelen gepoot. Nog alles met de hand.
Ook kwam hij dan nog een keer 's zomers en dan liep hij met het paard netjes tussen de rijen en werden de planten aangeaard.
En ook zo omstreeks die tijd zagen wij hem dan lopen met een zinken teil voor zijn buik die met een touw om zijn nek en schouders hing en daaruit deed hij iedere keer een greep en strooide dan breedwerpig met grote regelmaat witte korrels over het aardappelland. Dat was Patentkali. En als je dan ging kijken dan lagen er eigenlijk maar een paar korrels bij iedere plant. Waarmee ik wil zeggen Nokkie dat je niet te royaal moet zijn met dat zout.
In die tijd was hij een reus van een vent die met gemak een mud aardappelen van de grond op de kar zette. Ja, da's ook wat. Dat ik nu ineens aan hem moest denken. Wim, zo heet íe, is bijna 80 en ligt in het ziekenhuis. Maar vroeger..., dat was een mooie tijd.
Aardappelen en kali.
Frans.
Hai, leuk dat jullie op mijn berichtje hebben gereageerd. Bedankt voor alle info.