Zeldzame bloemenzaadjes
#1
vr, 13/03/2009 - 11:25
Zeldzame bloemenzaadjes
Weet er iemand een tuincentrum of winkel in Belgie waar ze wat meer keuze hebben in bloemen en zaad dan een doorsnee Aveve.
Ik wil namelijk blauwe papavers en amaranthus tricolore, en misschien een paar andere minder gekende plantjes. Alles is zo gewoon en doorsnee in de meeste tuincentrums. Heb geen zin om alles appart online te gaan bestellen.
Bedankt op voorhand.
Hallo maanzaadje
De meeste tuincentra's hebben een vrij doorsnee assortiment. Waar niet echt iets aparts bij zit. Zelf heb ik ook veel aparte soorten via ruilingen en zadensite's kunnen bemachtigen. De blauwe papaver de Meconopsis bentonicifolia heb ik ook al eens gezaaid maar is helaas niets geworden en deze zaden had ik via Vreeken zaden besteld.Vorigjaar heb ik de Meconopsis grandis als plant gekocht is wel duur in verhouding maar deze loopt nu uit en ben benieuwd of de bloemen straks net zo blauw zijn als op menig foto.
Ann
Beste,
Zelf bestel mijn zaad vooral bij vreeken zaden in Dordrecht deze heeft best wel veel keus (soms teveel)en de levering naar Belgie gaat moeiteloos.
Succes Jokie
Via google zijn er toch wel bijzondere bloemzaden te verkrijgen.
De link even kopiëren hier heb ik ook goede ervaringen mee.
https://tinyurl.com/yxm2mj2e
Ik wens je een mooie en kleurrijke zomer.
Simon.
Ik ben vanmiddag,samen met mijn vrouw, bij Vreeken in Dordrecht geweest.
Ben anderhalf uur moeiteloos aan het snuffelen geweest tussen het sortiment zaden die ze hebben.
Je komt zonder meer, met meer niet gangbare zaden thuis, dan de bedoeling is.
Een retourrit is voor mij 3,5 uur rijden.
Via internet zijn toch wel de meeste bijzondere zaden te vinden. De verzending loopt meestal vlekkeloos en de sortering is heel groot. Er komen natuurlijk verzendkosten bij, maar ergens heen rijden kost meer.
Ik noem er een paar:
Tabernal: https://tinyurl.com/y5slgh4u (mijn favoriet: enorme sortering, snelle levering, lage verzendkosten)
Vreeken: https://tinyurl.com/y2emevw6
Het Vlaams Zaadhuis: https://tinyurl.com/y4hc2e35
De Nieuwe Tuin: https://tinyurl.com/yy73qnch
Thompson & Morgan: https://tinyurl.com/yurmvj
Veel succes!
Ria
Alvast keus genoeg, ik ga er eens werk van maken.
Dordrecht ligt 107 km van hier.
Alvast bedankt, als er nog tips komen in de buurt van Belgie, ik lees nog verder.
Heb in de buurt een winkel gevonden, vandaag 3 uur binnengeweest, was de moeite in Aartselaar. Van Uytsel. Vanalles gekocht, helaas geen blauwe papaver, weinig zaad, maar wel enkele speciale plantjes bij. Anigozanthos, grijze, boompioen, nog tips voor in de buurt van Antwerpen of Brussel?
Een opmerking t.a.v. de blauwe papaver (Meconopsis):
Wil het zaad van Meconopsis ontkiemen dan moet het absoluut vers zijn. Bovendien heeft het een koudeprikkel nodig. Zou je het nu zaaien dan ontkiemt Meconopsis zou goed als niet.
Gegroet, de tuinprins
Hé tuinprins, hoe kan het vers zijn, het is toch altijd van vorig jaar? En moet ik het dan eerst in de vriezer steken voor ik ze uitzaai?
Nu ja, eerst nog zaad vinden, had gehoopt ergens een klein plantje te vinden.
Vers wil in dit geval zeggen dat het zaad in augustus/september 2008 geoogst is en in december/januari 2008-09 is gezaaid. In de tijd die ligt tussen oogsten en zaaien moet het zaad droog en koel (rond de 5-7 graden) worden bewaard. Meconopsis zaad dat in tuincentra en winkels ligt wordt veel te warm bewaard en is dus zo goed als altijd weggegooid geld.
Ik had mezelf voorgenomen om nooit meer Meconopsis te zaaien omdat je ze in NL (en België) alleen met kunst- en vliegwerk tot bloei kunt brengen. Ik kon echter aan zaad van Meconopsis grandis uit Schotland komen en in een moment van zwakte (of was het tegen beter weten in?) toch weer voor de bijl gegaan. Ik heb het zaad half januari gezaaid maar op dit moment (half maart) is het zaad nog niet aan het ontkiemen. Meconopsis kiemt gewoonlijk 2 tot 3 maanden na het zaaien dus ik ben benieuwd ...
Je kunt in principe de koudeprikkel kunstmatig toepassen door het zaaisel 2 maanden in de koelkast te plaatsen maar ik weet uit eigen ervaring dat deze methode in het geval van de blauwe papaver weinig resultaat heeft.
Gegroet, de tuinprins