Butia capitata verplaatst...

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 17/03/2009 - 20:31
edwardkarin

Butia capitata verplaatst...

Ik heb een grote butia capitata verplaatst, deze stond te diep omdat er in de loop der tijd aarde overheen was gekomen waardoor deze palm steeds dieper kwam te staan en dat gaat ten koste van de groei, dat is wel bij iedereen bekend.
Nu had ik nog een mooie plek waarvoor ik op zoek was naar een grote harde vederpalm, ik dacht er nooit aan deze van mezelf te verplaatsen, maar dat heb ik nu wel gedaan.
Omdat ie winterhard is, de bladeren die beschadigd waren heb ik weggeknipt maar de kern is kerngezond, deze palm heeft al 4 winters overleeft, en ik heb nooit gezien dat het zo'n ontzettende knoest was, ik hoop dat ie op deze plek aanslaat omdat ie nu veel beter staat.
De groei werdt altijd tegengehouden omdat ie verzonken stond in de tuinaarde, daarom is ie zo zwart, wat op de foto's goed te zien is.

gr. Edward

Butia capitata verplaatst...
di, 17/03/2009 - 20:31
edwardkarin

foto 2

Butia capitata verplaatst...
di, 17/03/2009 - 20:32
edwardkarin

Dit was z'n plek...

Butia capitata verplaatst...
di, 17/03/2009 - 20:35
kristof p

wow, deze stond inderdaad veel te diep geplant! hopelijk slaat hij vlug aan op zijn nieuwe plekje en hopelijk krijgt hij geen speerrot. ze kunnen best snel groeien als ze het naar hun zin hebben.

gr
Kristof

di, 17/03/2009 - 22:04
rwo

Die kern zou ik maar goed in de gaten houden,het is zo gebeurt van het ene op het andere moment oeps ik heb de speer in m'n handen.
Gr
Ruud
ps winterhard is een groot woord voor BC ze leggen overal het loodje of verliezen der speer.

di, 17/03/2009 - 22:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Winterhard is net zo'n weinigzeggende term als 'hardy'. 'Vorstbestendig' met een temperatuurvermelding lijkt me een betere benadering (B. capitata, vorstbestendig tot -9°C). Van de 10 exemplaren op een rij overleeft dan misschien iets meer dan de helft. De ervaringen met oude volgroeide exemplaren zijn van beperkte betekenis voor het incasseringsvermogen van het jeugdige spul waarover wij doorgaans ervaringen uitwisselen.

Groet,

Draco

di, 17/03/2009 - 22:47
kristof p

het probleem zit hem meer in langdurige vorstperiodes. een enkel nacht met temperaturen lager dan -10°C doet ze in 90% van de gevallen helemaal niets maar als het zoals deze winter langdurig vriest en met lage dagtemperaturen moet het zeker niet -10°C worden om schade te hebben aan Butia's. ik heb nu bij twee Butia's speerrot (een eriospatha en een capitata) en het werd hier niet kouder dan -8.5°C.
een andere eriospatha, twee capitata's en twee odorata's zijn voorlopig nog schadeloos en hopelijk blijft dit zo. ik zal pas gerust zijn als ik ze terug zie groeien.

Butia's zijn meestal laat in het vertonen van schade en meestal zie je het pas na een periode met zacht weer zoals we laatst hebben gehad en dan gaat het soms eeerg vlug. ik heb mijn eriospatha in enkele dagen tijd vlug zien achteruitgaan, gisteren zaten de speren nog goed vast en deze avond kon ik ze erzo uittrekken! zelfde verhaal bij de capitata en een Jubaea...

gr
Kristof

di, 17/03/2009 - 23:08
edwardkarin

Deze butia heb ik al jaren met goed gevolg, t.o.v. de 2 chamaerops humilis, die hebben nu geen speren meer.
De butia is ook erg taai, maar ik weet wel dat -9 paniek wordt met een butia capitata, maar toch, ik denk dat die van mij wel komt.

Verder heb ik het idee omdat ie zo diep stond, dat herstel nauwelijks mogelijk was, daar heb ik nu verandering in gebracht 'hoop ik'.

Het is een beetje uitproberen, dat kost jaren, maar je ervaring maakt je wel weer wijzer.

Je kan ook allemaal trachycarpussen nemen, die heb ik ook veel, maar dan ben je zeker van de zaak, tenzij het ook weer onder de -15 komt, maar ja daar had niemand op gerekend meer.

gr. Edward

wo, 18/03/2009 - 00:18
leeuwtjes

Kristof een vraagje over je odorata's:hoe lang heb je deze al in de volle grond staan en hoe oud zijn deze,ik heb het idee dat dit nog wel eens een betere vorstbestendigge palm kan zijn als de andere Butia's en volgens mij zeker beter als de Eriospatha want daar hoor ik alleen maar klachten van.
Heb jij de Odorata's beschermt deze winter.

Jan.

wo, 18/03/2009 - 00:12
kristof p

Jan,

het is de tweedde winter voor de odorata's. deze winter heb ik toch alle Butia's bescherming gegeven en maar best ook!
eriospatha, capitata en odorata zijn volgens mij ong. even winterhard met als voordeel van de eriospatha dat deze beter tegen vocht kan en sneller/langer groeit in ons klimaat. de capitata kan dan weer beter tegen erg droge kou en oostenwind. de odorata valt er zowat tussen in denk ik dan...

gr
Kristof

wo, 18/03/2009 - 00:30
leeuwtjes

Kristof.

Ik heb in mei een Eriospatha in de volle grond gezet,nu heeft het hier wel extreem hard gevroren(3 nachten -20)maar metteen na de vorstperiode kon ik de speer eruit trekken en een week later had ik niets meer over van mijn Eriospatha.
Ben weer langzaam begonnen met nieuwe palmpjes te kopen waaronder ook een paar kleine Odorata's.

Jan.

Onderwerp gesloten