Laurierkers geheel roestbruin aangetast
#1
zo, 12/04/2009 - 13:46
Laurierkers geheel roestbruin aangetast
Hallo,
Mijn laurierkersen worden geheel roestbruin. De aantasting begint met bruine bladpunten, daarna worden de randen bruin en tenslotte het gehele blad.
Ik had één laurierskers in de halfschaduw, de andere in de zon en de struik in de schaduw begon eerst tekenen van aantasting te vertonen. Ik heb eerst de aandoening kunnen terugdringen/verslaan door alles wat bruin was eraf te halen. Pas dit seizoen geeft ook de laurierkers in de zon tekenen van aantasting.
Ik heb voorlopig alles was bruin was (= bijna alle bladeren) eraf geknipt. Het was een ontzettend smerig werk waarbij mijn handen grijsbruin werden. Op bijgaande foto zie je een detailopname van wat knipsels.
Hoewel ik het gehad heb met laurierkersen (groot, groen, saai en klaarblijkelijk kwetsbaar) kijk ik vol zorgen naar planten die in de buurt stonden. Een kleine rhododendron die er eerst onder stond krijgt namelijk een dergelijke aantasting vooral op bladeren die onderop zitten en die van het licht zijn afgekeerd en ook de vuurdoorn heeft bruine bladpunten (of hoort dat laatste zo?).
Ik hoop dat iemand een middel weet wat helpt, vooral om aantasting van mijn andere planten tegen te gaan.
Vriendelijke groet,
Annica
Hoelang is dit nu precies aan de gang? Ik vraag dit omdat mijn eerste gedachte is dat het 'gewoon' vorstschade is ontstaan door de strenge vorst van de afgelopen winter. Maar als het blad ook al vorig jaar bruin zag dan is dat natuurlijk erg onwaarschijnlijk.
Gegroet, de tuinprins
Het is begonnen vorig jaar lente (april of mei) kort nadat ik de eerste had gekocht. De plant was toen al volop aan het uitlopen toen ik ontdekte dat de onderste bladeren bruin werden. Ik denk dat er toen geen sprake meer was van vorst.
Ik heb de bladeren verwijderd, hem daarna een andere plek gegeven en er niet meer op gelet. De nieuwe bladeren hebben er lange tijd normaal uitgezien.
Misschien is de wortelwerking gewoon niet altijd optimaal in containers. Maar dat zou je verwachten dat de onderste bladeren juist het beste zouden worden bediend. En er zijn planten (Skimmia's, Pierissen, een Forsythia) die onder dezelfde omstandigheden juist heel erg tevreden zijn.
Dit lijkt helemaal goed te komen. Ze zijn gaan bloeien met een soort witte pijperagers en zitten helemaal vol knoppen en jong blad. Ze mogen voorlopig blijven. Plant gelukkig, ik ook gelukkig.