Cambria nieuwe aanwinst
#1
za, 09/05/2009 - 14:12
Cambria nieuwe aanwinst
Hoi Allemaal,
Ik heb net voor 1,75 een Cambria gekocht.
Kunnen jullie me wat meer vertellen erover?
Hij staat in witte pot kan ik hem verpoten in doorzichtige pot?
Hij is nog niet uitgebloeit.
Ik ging voor Bark hihi.
Dat heb ik ook dat is franse boomschors is dat oke?
Hoor graag van jullie
Groetjes
Aquawoman
Nooit verplanten als een plant nog bloeit, tenzij het echt nodig is. Deze orchidee hoeft niet in een doorzichtige pot. Zet de plant licht, zonder zon, en hou de kluit licht vochtig.
Dank je voor de info.
Maar hoe weet ik nu of ik um dan te veel of te weinig
water geef? Hij staat op de noord kant.
Hij heeft kleinbeetje zon in de ochtend en voor de
rest wel voldoende licht maar geen zon.
Heb je nog meer tips of raad?
Is mijn eerste Cambria maar ja zo laag geprijst
had ik zo iets van hup inpakken en weg wezen en
ga hem gewoon proberen te verzorgen
Groetjes
Aquawoman
Als je eenmaal per week de kluit dompelt, kom je al een heel eind.
Ooo oke dus net als me phalaenopsis eigenlijk:D
Ga ik doen bij verdere vragen hoor je me wel.
Hoe zit het met mesten?
Is dat wel of niet nodig?
Heb wel flesje meegenomen toch ik voor de bark ging
(franse bark is dit) is dat goed?
Groetjes
Aquawoman
Geen idee wat er in dat flesje zit. Franse cognac zal het niet zijn!
Ik ken Franse bark niet, maar voorlopig kun je toch nog niet verpotten. Een cambria wil wel iets meer dan alleen bark, dus mengen met wat turfbrokjes en een beetje sphagnum, om het mengsel wat vochthoudender te maken.
Orchideeen weinig mesten. Franse bark komt van naaldbomen en is geschikt.
Ruud
Bedankt voor jullie tips
In het flesje zit orchideen mest (pokon)
Oke ben blij dat franse schors goed is.
Ooo dus de Cambria wil iets meer. Maar denk dat ik die nog niet
direct hoef te verpotten (als ie is uitgebloeit)
Als ie in deze pot kan blijven staan.
Er staat op die pokon 5ml per liter maar dacht er aan om eerst
te beginnen met iets van 1 ml ofzo?
Bedankt voor jullie info alvast.
Ik had wel bark nodig voor een orchidee die in een potje stond met maar
een klein laagje erin dus heb de pot gevult is beter denk. Die staat ook niet in bloei nu dus kon makkelijk.
De andere die dus wel bloeien doe ik nu niet aan
op watergeven na dan he hihi.
Nou hoor graag weer van jullie ja en die Cambria zal even iets
anders zijn dan de phalaenopsis maar ja 1,75 laat ik um niet voor staan.
Omdat ie bijna uitgebloeid is en NU nog geen knoppen heeft deden ze hem goedkoop weg. Nou voor mij weer een uitdaging om deze ook weer te laten bloeien straks he. wat ik wel zeggen wil is dat ze hier geen spagnum verkopen. Wel orchideen potgrond maar er stond op dat er turf in zat en dacht dat dat niet goed was en het was hele fijne potgrond dus dan blijft het lang nat toch?
Groetjes
Aquawoman
Ik heb zelf meerdere cambria's . Ik verzorg ze anders dan mijn Phalaenopsissen.
Na de bloei houd ik ze tijdelijk iets droger (niet krukdroog) totdat er nieuwe groei te zien is. Vanaf dat er nieuwe groei is ga ik iets frequenter gieten en zorg dat het medium nooit meer helemaal droog wordt. Ik probeer het medium dan gelijkmatig vochtig te houden. Naar mijn idee werkt dat goed tegen het ontstaan van harmonicabladeren.
Na enkele maanden groei rijpt de nieuwe speudobulb. Vanaf dat moment ga ik de planten weer iets meer laten opdrogen en zorg ik voor lagere nachttemperaturen om bloei te stimuleren.
Als er geen groei bij de planten zichtbaar is zorg ik dat het medium goed opdroogt, met name in de wintermaanden.
Over het verpotten: ik verpot bijna elke orchidee die ik aanschaf. Te vaak ben ik geconfronteerd met orchideeën die bij aankoop al slechte wortels hadden (rot) doordat het medium veel te vast en vergaan was of omdat in het midden van de pot een bal sphagnum bleek te zitten. Ik verpot ook bloeiende planten, met goed resultaat.
Als ik moet kiezen tussen de bloemen en de plant, kies ik voor de plant en zijn wortels. Die bloei komt wel weer.
Een mooi moment om een 'cambria' te verpotten is het moment waarop de nieuwe groei eigen wortels gaat maken. De fijne wortels zijn tamelijk kwetsbaar in vergelijking me wortsels van een Phalaenopsis en als je verpot voordat deze wortels hun weg gaan zoeken in het medium, beschadig je ze niet/minder en kunnen ze vervolgens in vers medium hun weg zoeken en zorgen dan al snel voor goede houvast van de plant.
Wat me dus wel al gebeurd is: een nieuw vers medium droogt doorgaans sneller op dan het oude medium waar de plant in stond, waardoor ik te laat/te weinig water gaf met harmonicabladeren tot gevolg.
Pokon heb ik in het verleden, toen ik nog niet zoveel planten had, ook gebruikt. Ik gebruikte slechts 1/10 van de aanbevolen hoeveelheid. De planten deden het er prima op en ik had geen last van zouten in/op het medium.
Je mag hem verpotten in een doorzichtige pot, dat vindt deze plant geen probleem. Kies alleen de pot niet te groot. Cambria's staan niet graag in een grote pot, wordt gezegd.
Overigens heb deze soorten een tijd aan het noordraam gehad maar daar gedijden ze minder goed dan aan een oost of west raam, ondanks dat de temperaturen aan de noordzijde bij mij lager zijn. Mijn ervaring is dat ze meer licht nodig hebben dan bv een Phalaenopsis (wat ook weer verschilt van Cambria tot Cambria .
Groeten Sjaak
Toch het vermelden waard, een woordje uitleg over de naam Cambria :
Deze naam wordt ten onrechte gebruikt voor allerlei soorten complexe hybriden.
Alleen Vuylstekeara, cultivar cambria heeft deze naam.
bv. Vuylstekeara cambria ‘plush’
Zie artikel Charles Vuylsteke https://tinyurl.com/yyofqnyn
waarvan hier stukje artikel
“Het woord ‘Cambria’, een naam die gegeven werd aan alle broertjes en zusjes van ‘Plush’, is zo gemakkelijker uit te spreken dat de naam Vuylstekeara snel weggelaten werd.
Erger nog, na verloop van tijd noemden de handelaars alle hybriden van Odontoglossum Cambria’s. Er is niets wetenschappelijks aan deze benaming, het bezorgt de orchidofielen kippenvel maar Cambria ligt zo goed in de mond! “
Zelf hou ik deze soort zo koel mogelijk in de wintermaanden.
vrgr
Joanna, wat is bij jou zo koel mogelijk?
Ik houd ze tussen de 14 en 18 graden (nacht - dag) gedurende de winter.
Groeten Sjaak
Sorry dat ik niet duidelijker was. Ook bij mij is het in de winter in de koele kamers niet vlug kouder dan 14°C. Zelfs een paar graadjes lager zal geen kwaad kunnen, mits natuurlijk redelijk droog dan.
Als substraat gebruik ik een niet te grof mengsel, bv. turf, perliet en (niet te grove) bark.
@ Aquawoman
Het substraat zal zeker geen gewone potgrond zijn, maar doordat het een fijner mengsel is voor de ook fijnere wortels als bv. Phalaenopsis zal dit misschien zo lijken.
vrgr
Dank je Joanna. Bij mij is 14 C inderdaad echt het minimum, meestal blijft het op 15-16 hangen - en precies wat je zegt; rekening houden met de watergift bij deze temperaturen.
Goede uiteenzetting trouwens wat betreft Cambria
Fijne dag nog.
Leuk zoveel info te krijgen.
Ik heb alleen ramen aan de noordkant.dus kan hem niet ergens anders zetten.
Nu weet ik niet wat er in de pot zit bovenop zit wel bark.
Ik hoop dat het me goed gaat lukken deze cambria tot een goed resultaat te brengen. Ik weet niet of het noodzakelijk is hem om te potten.
Wat ik ook gedaan heb vandaag is hem bestoven misschien beetje dom dat nu al te doen. Maar wilde dat graag doen. Weet ook niet of het goedkomt want heb hem bestoven met een phalaenopsis. Is afwachten.
Verder ja hij was zo goedkoop omdat ie al bijna is uitgebloeit.
Wortel groei kan ik niet goed zien omdat ie dus in witte pot zit.
Verder heeft ie wel hele dunne friemel luchtwortels. Die snel breken.
In mijn huis is het nu zo 20 a 20.5 graden. Soms iets lagen soms iets hoger. Heb geen koud huis dus dat is voor de orchidee wel goed denk ik.
Ik ben jullie dankbaar voor de info!
Alle info is welkom zodat ik hem goed kan verzorgen
Ik verzorg ze graag GOED hihi
Groetjes
Aquawoman
Hallo Aquawoman,
van bestuiven etc. heb ik geen kaas gegeten, dus helaas daar kan ik je niet verder mee helpen.
Deze planten houden van iets koelere temperaturen dan de Phalaenopsis. Je mag deze dan ook van eind mei tot half september buiten zetten op een beschaduwd plekje. Bij mij staan ze buiten wel op de noordkant en krijgen daar vroege ochtendzon en late avondzon, bovendien staan ze onder een afdak. Af en toe laat ik ze wel profiteren van een regenbuitje.
Na de bloei krijg je aan de basis van de oudste pseudobulb 1 of 2 nieuwe pseudobulben. Er ontwikkelen zich eerst bladeren en dan pas de bulb. Als ik jou was zou ik voor de zekerheid verpotten, in elk geval als je ziet dat de nieuwe groei zijn eigen wortels gaat uitspreiden.
Vanwege de lage temperaturen in huis gedurende de winter heb ik geëxperimenteerd met verschillende grondmengels . Fijne bark, Medium bark en een kant en klaar mengsel van Cameleon Orchidee. Bij mij in huis werkt medium bark nog het best, droogt het snelste op en is lekker luchtig. Franse boomschors is zeer waarschijnlijk de schors van een den en die is prima.
Wat ook wel werkt: medium bark gebruiken en de ruimten opvullen met fijne bark. Als je tegen de pot tikt zakt de fijne bark tussen de medium bark door. Het ligt een beetje aan de temperaturen en luchtvochtigheid die je komende winter in huis kunt realiseren. Zoals Joanna ook al schreef kunnen ze toe met (en hebben graag) gematigde temperaturen tijdens de wintermaanden, maar dan moet je medium (bij mij dus bij voorkeur enkel bark) snel genoeg opdrogen en luchtig zijn.
Succes met je plant ;-)
Als je geen optie hebt om deze plant gedurende een paar maanden buiten te zetten, ik heb gelezen dat het raam een stukje open zetten tijdens de nachten ook voldoende temperatuursdaling zou geven om de plant in bloei te krijgen.
Hoi Sjaaks,
Ik las net dat je al je planten verpot he als je ze krijgt.
Ik heb dus die roze (gestippelde) phalaenopsis in bloei staan en er zitten weinig tot geen wortels meer. Is het dan wijs om hem toch even in ander bark te zetten en dan viezige verrotte mos er tussen uit te peuteren?
Ik zal je tips wat de Cambria onthouden.
Ik hoop dat het allemaal lukken gaat. Nee ik heb geen tuin dus ik zal dan wel raampje open kunnen zetten maar kan dat geen kwaad voor me phalaenopsis?
Groetjes
Aquawoman
Je Phalaenopsis altijd boven de 16, graden houden. 15 kan nog net maar vind ik niet aan te raden. Ik probeer ze minmaal op 17 C te houden in de winter en gedurende de nachten.
Ik moet even je andere topic opzoeken met de Phalaenopsis om wat te kunnen zeggen over het verpotten, maar zoals ik al eerder zei; als ik moet kiezen tussen de houdige bloei en verpotten op de plant te behouden, kies ik voor verpotten met het risico dat ik de bloemen verspeel - maar dat gebeurd maar zelden! In slechte bark/mos heb je kans dat je wortels nog verder achteruit gaan dan nu. Maar ik ga nog even je andere topic opzoeken en kom daar morgen even op terug, ik heb daar nu geen tijd meer voor.
Groetjes Sjaak
Hoi Sjaaks,
Heb net begrepen dat me bloemen er toch aangaan.
Heb van 2 van de 5 bloemen het stuifmeel eraf gehad om ze
te vervolgens op verkeerde manier te bestuiven dus dat is
iets wat niet leuk is dus de bloemen verwelken toch begreep ik.
Ik weet niet welke soorten het zijn weet alleen dat het een phalaenopsis is. Wil je dat ik hier onder even foto's plaats? doe het gewoon is wat makkelijker voor je.
Ik ben erg blij met je tips bedankt
Met deze foto kan ik niks hoor, dan moet ik echt de doorzichtige pot met de wortels zichtbaar zien (en dan blijft het een gok omdat je niet *in* de pot kunt kijken. Maak ook even een foto van heo de bladeren eruit zien. Liefst zo scherp mogelijk.
Groeten Sjaak.
Deze plant heeft haast geen wortels!
De doorzichtige pot zie je geen wortels
alleen de bark
en inmidden zit dat spagnum zooi wat vermoed ik toch de wortels hebben doen rotten. zit nog maar 1 klein stukje wortel.
Me andere orchidee de witte met roze lip heeft heel veel wortels.
Vrees dat je met mijn antwoord ook niet veel kunt
Heb wel ergens in een bericht wel eens me bark getoont van de wint met roze gespikkelde orchidee maar daar was weinig wortel op te zien.
Ik zal morgen even foto´s maken.
De onderste bladeren zijn wat aan het ribbelen dus ja lijkt beetje op dat die bladren gaan afvallen en de bovenste twee bladeren zijn gewoon groen.
En hij heeft nu 4 bloemen die uit zijn dus dat kost ook veel energie he van de plant. Ik zal foto maken van de doorzichtige pot en de plant zelf inclusief de bladeren. wacht heb wel foto al denk van plant en de bladen
(zonder watermerk naam) en volgd morgen die van de pot. Wacht hier staat de doorzichtige pot met dat ene worteltje https://tinyurl.com/y3luzk6f
Hoor graag meer van.
Alvast bedankt voor kennis en ervaringen.
Groetjes Aquawoman
Sorry Augawoman dat je hebt moeten wachten op mijn antwoord.
De plant ziet er niet goed uit, hij lijkt wat verdroogd op deze foto maar op basis van deze foto kan ik dat niet met 100% zekerheid zeggen. Verdrogen kan meerdere oorzaken hebben, te weinig water of wortels die zo slecht zijn dat de plant geen water en voedingsstoffen meer kan opnemen en uiteraard een gebrek aan wortels.
Met deze foto een beslissing nemen is voor mij onmogelijk (als het mijn plant zou zijn). Zou het mijn plant zijn en ik zou er waarde aan hechten dan haalde ik hem uit de pot, liet ik hem eens lekker drinken gedurende een half uur (met blote wortels of wat er nog van over is) en zou ik dan de wortels controleren op slechte delen. Alles wat zacht voelt weghalen. Als alleen een middenstuk van een wortel verrot is, alleen het zachte rotte weefsel voorzichtig weghalen en het middelste strengetje laten zitten. Je hebt kans dat de plant hier nog water en voedingsstoffen door kan transporteren.
Nogmaals afspoelen en even lekker laten drinken (alles met lauw water) en de plant even aan de lucht laten drogen. Dan weer oppotten in een goed substraat (ik gebruik het liefst medium bark). Zodat de plant alle energie in groei kan stoppen zou ik de bloemstengel helemaal afknippen.
De planten die niet bloeien groeien op dit moment behoorlijk, wortels en bladeren.
Het is maar net hoeveel waarde je aan deze plant hecht en of je bv ervaring wilt opdoen. Deze plant ziet er niet zo slecht uit dat er niet weer een gezonde sterke plant van te maken is.
Groeten Sjaak
Zoals hierboven vermeld, plant uit de pot nemen en wortels controleren. Indien er rotte wortels zijn, deze verwijderen en plant in aangepaste pot zetten, dwz de plant moet maar juist in de pot passen, pot liever te klein dan te groot nemen. En zo lang plant in slechte conditie, ZEKER GEEN VOEDING GEVEN.
vrgr
en nog een aanvulling :-)
Nadat je de plant in nieuw substraat hebt opgepot kun je er voor kiezen de plant een dag of vijf zeker geen water te geven zodat wonden die je veroorzaakt hebt met het verwijderen van slecht weefsel kunnen genezen
Daarna weer normaal water gaan geven en zoals Joanna zegt, zolang er geen groei zichtbaar is (nieuwe wortels in het substraat of bladgroei) even geen voeding geven.
Als je verpot is dit het juiste seizoen voor een plant die waarschijnlijk slechte/geen wortels heeft. Dit is de periode voor een Phalaenopsis om er nieuwe wortels uit te drukken die dan al snel hun weg naar het substraat zoeken.
Groeten Sjaak
Ik zet mijn Odontoglossums / Oncidiums 's zomers lekker buiten. Ze staan nu al buiten. Ze hangen onder de pergola (tegen slakken) in de schaduw van een clematis die eroverheen groeit. Buiten is het verschil tussen dag- en nachttemperatuur beter, ze profiteren gratis van de luchtbeweging, de luchtvochtigheid is vaak iets hoger dan binnen en wanneer het voldoende regent hoef ik ze geen water te geven. Als het 's zomers niet regent geef ik ze dagelijks (regen)water. De grond blijft altijd vochtig. De bloemstengels komen meestal aan het eind van de zomer en tegen de tijd dat de knoppen open gaan staan ze vanwege de temperatuur buiten meestal net een paar weekjes binnen.
Ik heb geprobeert ze binnen te houden maar dat ging erg moeilijk. Door vaak te weinig water geven hadden ze veel last van harmonicabladeren. Ze deden meer aan overleven dan aan leven. Over bloeien hebben we het maar helemaal niet. Sinds ik ze buiten zet behoren al die problemen tot het verleden. Ik zet ze buiten wanneer de nachttemperatuur ongeveer 10 graden is. Ze staan nu al bijna een maand buiten en ze lijken het leuk te vinden. Wel is het in deze tijd van het jaar even opletten op nachtvorst.
Succes,
Erwin
Dank voor jullie tips.
Uit gedroogd ik gaf hem altijd 1x per week water.
Raar he dat ie dan toch uitdroogd.
Ik zal kijken of ik het weer op kan laten knappen.
Weet je ik doe ook elke dag nu de bladeren met plante spuit nat maken aan de onderkant. Sjaaks ik vergeef het je hoor hihi dat het lang duurde.
Ik ga me best doen deze plant in leven te houden.
Jullie horen van mij.
Ik denk dat het aan de wortels ligt want dat is zo en zo maar heel weinig wat er aan zit. 1 of 2 worteltjes maar.
Groetjes
Aquawoman
Het is geen scherpe foto want helaas was de accu leeg van me toestel.
Maar beetje beeld kan ik je wel geven over de wortels hier komt de foto:
BLaderen blijven rimpelig hoor en ook slap.
Wat valt er nog aan te doen.
Zelfs na verpotten.
Wie o wie heeft er tips voor me.
Die kan ik heel goed gebruiken
De beste tip die ik kan bedenken is: geduld.
Bladeren die rimpelig zijn geworden blijven zelfs vaak rimpelig. Ze trekken niet altijd meer bij. Je plant moet de knop omzetten naar groei in plaats van bloei, wortels bouwen, want die heeft hij hard nodig om H2O en voedingsstoffen te transporteren. Nu niet overdreven water gaan geven, daar help je de plant niet mee. Je plant heeft maanden, zo niet een jaar, nodig om te herstellen en te groeien.
Groeten Sjaak
Dank je Sjaak.
Ik zal geduld hebben en ja goed verzorgen deed ik eigenlijk al.
1 keer per week krijgen ze water.
Behalve de cambria krijg eerder omdat anders die bulben rimpelen
en dat willen we niet he.
Groetjes
Aquawoman