ID Kamerplant
#1
za, 06/06/2009 - 21:07
ID Kamerplant
Vandaag heb ik deze bontbladige kamerplant gekregen. Het zou geen Schefflera zijn, wat ik aanvankelijk dacht.
Kunnen jullie me helpen deze kamerplant te identificeren zodat ik de juiste verzorging erbij kan opzoeken?
Overigens had ik deze plant al een tijd geleden zien staan maar toen glom hij niet zo, hij is bewerkt met bladglans :-(
Foto 1: de stam, deze groeit in bochten.
Groeten Sjaak
Foto 2: de bladvorm en plaatsing van bladeren
Bedankt, Sjaak
Corynocarpus laevigatus 'Variegatus'.
Super! Dank je wel voor je snelle reactie (as always!).
Hier kan ik mee aan de slag.
Groeten Sjaak
Sjaak: je vindt meer info als je alleen op Corynocarpus googled. De bonte varieteit is niet zo bekend.
Dank je, wederom. Ik was er net mee bezig en vond inderdaad niet zo veel onder de volledige naam. In deze hoek had ik trouwens zelf nooit gezocht, ik had nog nooit van deze boom gehoord. Wel interessant, zo leer je iedere keer weer wat bij.
Groeten Sjaak
Onbekend maakt onbemind. Het zijn fraaie planten, hoewel soms wel spintgevoelig.
Bij binnenkomst geïnspecteerd op parasieten. Ik zag wel verdachte schade maar niets levends gevonden op deze plant. Verdachte cell collapse (sorry kom niet op een vervangende Nederlands talige omschrijving) aan de onderzijde van sommige bladeren. Het leek me eerder iets van dopluis, maar zoals gezegd niets te vinden (nog niet), op boven/onderzijde van bladeren en de stam. Zelfs met een loep gezocht naar kleine mijten maar nada (tenminste bij eerste inspectie).
Ik ken spintmijtschade bij bv Odontocidium maar dat is een heel ander blad. Moet ik naar soortgelijke schade zoeken bij spintmijten bij dit bladtype?
De vorm van de plant is in mijn ogen inderdaad fraai, maar smaken verschillen ;-) Hij doet het vanavond mooi met licht van onderen/achteren, geeft een oplichtend doorschijnend blad. Ik heb het idee dat het niet zo'n populaire plant is, relatief weinig over te vinden als kamer/kas plant, maar inmiddels een aardig beeld gekregen van de behoeften van deze plant.
Jij blijft me verbazen met je parate kennis als het om het identificeren gaat van planten! Dat mag best nog eens gezegd worden :-)
Welterusten voor straks!
Groeten Sjaak
Dank je, Sjaak.
Spintschade herken je door de grijze plekken op het blad en in later stadium door spinsel tussen de bladeren. Met het blote oog kun je dan de spint zien rennen langs die draden. Vaak sproeien helpt veel ellende voorkomen. Spint heeft een hekel aan vocht.
Die 'cell collapse' zijn uitwassen ( celwoekeringen) aan de onderzijde van het blad. Ben ik vaker tegen gekomen, maar lijkt me onschuldig. Ik weet er geen verklaring voor.
Het leuke van deze plant is, dat hij meestal voor Ficus
wordt uitgescholden. De groeiwijze is toch anders, met vaak horizontale vertakkingen en soms zelfs grondscheuten, die recht en snel door de plant naar boven groeien. Persoonlijk vind ik de groene vorm fraaier.
Groet,
Henk
De spintschade zoals jij hem beschrijft ken ik helaas van de planten uit mijn Oncidium alliantie. Ik was er laat bij, maar op tijd om bladverlies door zware aantasting te voorkomen. Gelukkig stonden deze destijds niet bij de andere orchideeën. Het blad heeft er helaas zichtbaar onder geleden. Te lage luchtvochtigheid vrees ik met wat te hoge temperaturen in het voorjaar en een paar zwakke planten, en sinds die tijd ben ik flink gaan sproeien, bovenzijde maar ook onderzijde blad. De getroffen planten staan inmiddels buiten, maar voor de zekerheid afgelopen nacht toch binnen gehaald. Ik zal deze Nieuw Zeelandse Laurier ;-) ook mee gaan sproeien. Zal zeker niet verkeerd zijn.
Terug naar de Corynocarpus. De gever had drie exemplaren (allemaal bontbladig) waarvan er één inderdaad een fraaie vertakking had. Ik heb de groene variant nooit in het echt gezien, dit was überhaupt de eerste keer dat ik kennis maakte met deze plant. Aan Ficus
deed hij mij totaal niet denken, maar wel aan Shefflera.
Overigens kom ik op Duitse pagina's iets meer tegen over de Corynocarpus als kamerplant onder de zoekterm Karakabaum . Daar gelezen dat deze ook in huis een aardige omvang kan krijgen, maar dat zal jou wel al bekend zijn.
Groeten Sjaak
Wordt de plant te groot of te wild, dan laat ie zich uitstekend snoeien.