water geven
#1
za, 13/06/2009 - 12:37
water geven
De afgelopen 2 weken heeft het behoorlijk geregend en was de zon ver te zoeken, of scheen hij maar matig. Nou wordt er altijd gezegt dat je
zaken als palmen veel water moet geven, maar is dat nou wel nodig met dat rotweer van de afgelopen 2 weken? Ik heb alles in potten, en is de grond tot bovenin de pot gewoon nat, dus geen uitdroogverschijnselen, dus
imo zwaar overbodig om er dan een plens water op te gooien, of zie ik dat verkeerd? Verder begint me dat kwakkelweer behoorlijk de strot uit te komen, want ik ben een liefhebber van weer van 30 graden of meer,
en dat had het toch onderhand wel moeten zijn. Ook groeit het tuingoed
ook niet erg snel zoals dat bij warmer weer het geval is, maar wat wil je met dagen met temperaturen van een graad of 13 en nachten van een graad of 6 tot 8, dus wat nou global warming? Ik zou tegen de klimaatoplichters willen zeggen van zet die global verwarming dan maar hier neer, want ik kruip van de kou nog steeds dagelijks onder de zonnebank, en dat zou niet nodig moeten zijn in deze tijd van het jaar. April begon zo mooi, en dan nu dit vervelende rotweer, bah! Ik hoop dan ook dat het weer snel omslaat naar zomerse temperaturen, want hier baal ik van, en heb ik ook heel geen aardigheid in m'n tuintje die onderhand verzuipt, want gezellig buiten zitten is er nog steeds niet bij. Ja, met een paar terrasverwarmers en een dikke jas aan, maar dat ben ik toch echt niet van plan.
Ai, je hebt het echt niet naar je zin. Persoonlijk zou ik niet blij zijn met 30 graden. Pfff, veel te warm en mijn tuin vindt daar ook niks aan.
Ennuh, als de aarde onderin de potten nat is, niet bijgieten. Nergens voor nodig.
Hoi Peter42, het is ook nog niet echt zo warm geweest, we hebben een mooie april/mei gehad maar niet met hele warme teperaturen, zo tussen de 18 en 22 graden maar met lage minima van zeker onder de 10 graden.
En de laatste week was het even erg slecht, over het vocht terug te komen, mijn tuin en kuipen hebben meer dan genoeg voorlopig en een droge tijd breekt er ook niet aan nu, dus dat blijft wel nat.
Een ding is wel een signaal voor mij, door het vochtige weer groeit alles wat niet exotisch is erg hard, maar de exoten, o.a. de musa basjoo en de palmen, gaan hier erg traag, die hebben toch die koperen ploert nodig en warmte en dan ook vocht, maar dat laatste hebben we wel, maar die eerste 2 niet.
Het is al 13 juni, nog een week tot de langste dag...
Blijven hopen.
gr. Edward
Ik ben blij dat we het weer niet naar onze hand kunnen zetten en het moeten nemen zoals het komt. Dit hoort bij tuinieren.
Een voordeel van de regen van de afgelopen week: de regentonnen zijn weer vol en de mest op het gazon en borders zijn opgelost en daardoor voor de planten beschikbaar.
Klagen helpt zo weinig.
Sodejuu hee, ik had een uitgebreid antwoord getypt, maar er is is mis gegaan met plaatsen en heb ik geen zin om alles opnieuw te moeten doen,
dus hou ik het kort. Vandaag ben ik nog even naar hoek van Holland geweest om wat bij een standtent af te leveren, dus met de bus zowat op het strand
gestaan, en bij aankomst maakte ik de volgende foto die mijn dag toch weer een heel eind goed maakte, want zeg nou zelf, als je niet weet waar dit is, dan zou je toch echt denken dat het ergens in spanje gemaakt zou zijn,
dus toch nog een vakantiegevoel opgedaan vandaag.
Btw, weet iemand wat voor soort dit is? En zouden ze die in de winter niet verwijderen? Want het lijkt me nogal berekoud aan de kust in de winter, en om maar niet te spreken over de harde windsnelheden die daar voorkomen.
Dat zijn phoenix canariensis'en.
Dezen worden alleen geplaats in het hoogseizoen.
Ziet er trouwens erg vakantie achtig uit;)
Mooie foto..
Hoi Peter42, mooie foto...
Zijn inderdaad phoenix canariensis palmen, worden doorgaans gebruikt in de horeca om een en ander te verfraaien in de zomer, vaak zie je dan bruine bladeren en absoluut geen mooie palmen, deze op de foto zijn nog mooi, waarschijnlijk pas aangekocht of gehuurd.
Ik zie dit beeld over 3 weken waar ze niet naar binnen hoeven in de winter..... Kreta.....
gr. Edward
Ik zit over 5 weken op een plek waar de palmen ook niet naar binnen hoeven. Rhodos:D
Ben vorig jaar ook op kreta geweest Edward, wordt weer een schitterend gezicht voor jou, al die palmen daar. laten we hopen dat we hier een hete juli en augustus krijgen, want de palmen kunnen nog wel wat hitte gebruiken en mijn oleanders ook wel, al beginnen de knoppen flink te groeien.
Hoi kraikkonen, hitte dat is wat ontbreekt hier, en inderdaad oleanders en palmen als de phoenix can. en de musa basjoo hebben dat echt nodig.
De trachycarpus groeit goed bij temp. rond 22 graden.
Rhodos, Kreta, is mij allemaal goed, naar de Middellandse zee is nooit slecht, zeker niet voor ons.
gr. Edward
Wat mij betreft mag dit weertype de hele zomer zo blijven. Alles groeit hier nu als kool en met name de bamboes schieten de grond uit. Het zal best zo zijn dat enkele exoten achterblijven bij de hooggespannen verwachtingen, maar om ze daarvoor nu onder de terrasverwarming te zetten... Wat de klimaatopwarming betreft, die gaat heus wel door, maar dat wil nog niet zeggen dat het hier steeds 30 graden wordt. Ik lees geregeld dat de gemiddelde maandtemperatuur weer boven de langjarige waarde uitkwam. Nederland hoeft wat mij betreft geen Spanje te worden. Het is wel prettig rustig als hele hordes landgenoten van tijd tot tijd een poosje naar het Zuiden ophoepelen. Trouwens er zijn genoeg exoten die ook bij dit weer en lagere temperaturen gedijen, verschillende boomvarens bijvoorbeeld,de heesters Nerium oleander en Lagerstroemia indica, maar ook palmen, Butia's, Trachycarpus en Chamaerops humulus. Van de laatste soort bestaan diverse fraaie varianten.
Groet,
Draco
Heeft een nerium oleander geen warmte en zonuren nodig om te groeien, vreemd ze doen het ook goed daar waar veel warmte/hitte is en droogte heerst er ook in zuid-Europa, het is een plant die in de gebergte voorkomt nabij beekjes omdat ze van natte voeten houden, toch groeien ze op het droge strand van Alanya Turkije in de zinderende zomerhitte, ik heb videoopnamen dat ze werden gesnoeid na 2 weken vakantie wederom het strand gefilmd met oleanders die 30 cm. waren gegroeid, dus tja...
Mijn butia capitata deed het de periode met zonrijke dagen vooral in mei erg goed, nu met deze vocht toch weer minder.
De trachycarpus is op minder warmte en zonuren gesteld, die groeien het snelst rond de 18 a 22 graden bij een hoge rv. waarde.
Mijn yucca's willen alleen maar warmte en droogte anders wordt het niets.
gr. Edward
@ Edward
een oleander heeft zeker zoveel mogelijk zon nodig - groeien doen ze nu wel goed , maar bloeien zal wel echt van de zon afhangen . Meestal bloeien ze slecht of nauwelijks tijdens kouden zonarme zomers
groetjes
LIly-Anne
Edward: Met Yucca's in de volle grond heb ik weinig ervaring. Het enige exemplaar is een Yucca elata en die floreert in de natte kleigrond niet al te best. Het kan ook zijn dat dit exemplaar grote moeite heeft met het herstel na een uitbundige bloei van enkele jaren terug. De overige Yucca's staan in kuipen en hebben het daar goed naar de zin. Misschien speelt de bodemwarmte daarbij ook een rol door het zwarte rubber. Het hoeft van mij allemaal ook niet zo hard te groeien zolang de planten er mooi bij staan. Ik heb de ervaring dat de Yuccasoorten rostrata, thompsoniana en linearis uitstekende kuipplanten zijn die zelden behoeven te worden verpot. Bovendien zijn ze zelfs in de kuip zeer winterhard, zoals de afgelopen winter is gebleken. Terwijl 2 ex. Chamaerops zijn bezweken en zelfs de Trachy's in kuip en volle grond bladschade hadden opgelopen na vriesnachten met -12°C op 1,5 m, bleven de blauwe Yucca's ongeschonden. Yucca linearis heeft een paar nachten binnen gestaan, maar of dat nodig was?
Tenslotte valt nog te vermelden dat ook Dasylirion acrotrichum deze winterkou zonder kleerscheuren heeft ondergaan.
Groet,
Draco
Her en der lees je echter altijd dat oleanders graag heel veel water willen hebben. Die mooie exemplaren op droge warme plekken kan dan volgens mij ook alleen te verklaren zijn door een heel diep wortel gestel.
Ook heb je natuurlijk verschillende cultivars en enkel bloemen en dubbelbloemigen. Mijn oleander op stam heeft de winter mooi overleeft en vormt de eerste bloemknoppen. De oleander onder een kunststof afdak al in bloei. Heerlijk! (en giftig:P)