Wat is er met mn trachycarpus??

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 22/06/2009 - 20:39
superpalm

Wat is er met mn trachycarpus??

Wat is er aan de hand met mn Trachycarpus aan de hand, al de nieuwe bladeren die dit jaar uitkomen hebben een lichtgele gloed. Hij krijgt voldoende water en ook regelmatig handjevol koemestkorrels.
De palm staat sinds vorig jaar in de volle grond.
Zie foto's

Wat is er met mn trachycarpus??
ma, 22/06/2009 - 20:40
superpalm

Nog een foto

Wat is er met mn trachycarpus??
ma, 22/06/2009 - 20:41
superpalm

Nog een foto

Wat is er met mn trachycarpus??
ma, 22/06/2009 - 22:00
kraikkonen

Grappig, ik heb exact hetzelfde probleem.
Ben benieuwd wat het is. Iemand?

ma, 22/06/2009 - 22:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het lijkt op koudeschade van afgelopen winter, toen het blad nog in aanleg in de stam aanwezig was.

ma, 22/06/2009 - 22:42
kraikkonen

Dat kan het niet zijn denk ik, die van mij komt net uit een kas.
Bovendien hebben alle 3 de nieuwe bladeren het.

ma, 22/06/2009 - 23:40
peter42

ik meld me ook maar even want ook bij mijn trachy's komt dat voor.

di, 23/06/2009 - 00:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hetzelfde verschijnsel doet zich ook hier voor en wel bij alle Trachy's die meestentijds buiten hebben overwinterd, dan wel permanent in de volle grond verblijven. Noem het maar winterschade. Een vijftal jaren geleden (?) hadden we een winter met twee vorstperiodes afgewisseld door een weekje dooiweer. Het was in Utrecht stad toen circa -7°C in combinatie met een harde Oostenwind. De Trachy's in de volle grond en in de kuip hadden vervolgens een slecht groeiseizoen, waarbij dit verschijnsel sterk domineerde en zelfs enkele nieuwgevormde bladeren verloren gingen. Ik las ergens dat Trachycarpus nauwelijks verschil kent in vorsthardheid voor wat betreft de zomer of de winter. Dat zou slechts een paar graden verschil uitmaken. De consequentie is dan waarschijnlijk, dat de palm ook nauwelijks winterrust kent en bij een beetje stijging van de temperatuur alweer aan de slag gaat. Extreme temperatuurovergangen, zoals in het genoemde voorbeeldjaar (de winter van ...) verstoren waarschijnlijk dat proces met groeistoringen in de groeistop als resultaat. Daarvan zien we dan nu het resultaat.

Groet,

Draco

di, 23/06/2009 - 01:07
kristof p

dat klopt grotendeels maar er zijn grote verschillen qua vorstbestendigheid tijdens de zomer en de winter tussen de verschillende delen van de palm. zo kunnen de ontvouwende bladeren tijdens de winter ong. -15°C aan maar moest het tijdens bijv. de maand juli -11°C vriezen zijn ze eraan! de vorstbestendigheid van de speren en de volwassen bladeren zijn zowat het ganse jaar door gelijk.
(info van Larcher en Winter (1981) die diverse koude testen hebben gedaan met verschillende palmen o.a. Trachycarpus fortunei en dan ook van verschillende delen gedurende verschillende jaargetijden)

...dit komt inderdaad door de koude winter.

gr
Kristof

di, 23/06/2009 - 02:12
sub T

dit is inderdaad vochtschade, het is een klein beetje beginnen rotten/schimmelen in de groeipunt maar de schade is er gewoon uitgegroeid. Ik heb dit reeds regelmatig aan de hand gehad, dit jaar het ergst bij mijn grootste T. fortunei. Je ziet duidelijk dat het eerst van boven aan het blad te zien is, en bij het laatst opengevouwen blad nog een kleine ring onderaan. bij het volgende blad zal er niets meer van te zien zijn.

Ik zal morgen een foto posten van dezelfde schade maar iets erger, waarbij de ringen bruine rotte plekken/gaten vertonen.

di, 23/06/2009 - 03:47
helliehelmut

Mijn Trachycarpus fortunei heeft het ook! Die heeft ook de hele winter in de pot buiten gestaan (utrecht stad). Maar volgens mij heeft het nix met schimmel/rotten te maken in eerste instantie. Mijn yuccainfo-icon gloriosa variegata in pot heeft precies het zelfde als ik goed van dichtbij kijk. Het lijkt mij eerder dat door de (extremere) temp. verschillen de cellen in de lengte geknapt zijn. En later doet de zon of schimmel zijn werk? Mvg.

Onderwerp gesloten