druivelaar
#1
wo, 15/07/2009 - 21:41
druivelaar
Dit is het derde jaar van onze druivelaar. De eerste twee jaar gesnoeid zoals het boekje Een wijngaard in uw tuin het voorschrijft. Enkele weken geleden de gekrent . Voor mij is dit alles dus de eerste keer. Oorspronkelijk waren er 2 druivelaars geplant, een witte en een blauwe. Eén heeft tijdens het tweede jaar de geest gegeven. Maar nu twijfel ik wat er nog staat een blauwe of een witte. Wanneer begint de verkleuring want ik veronderstel dat ze allemaal als groentjes beginnen ...
De trossen zien er goed uit, Ik gok op blauwe, maar toch nog wel een maandje geduld voor je kleur gaat zien.
Je kunt het vaak nu al zien aan de oudste bladeren (zeker bij een nog jonge plant die vaak wat meer last hebben van magnesium gebrek):
- kleuren die bladeren geel vanaf de bladrand, dan is het een witte druif.
- kleuren ze rood, dan is het een blauwe druif.
Gatverdikke, 't is nog waar ook Uden ! We zijn gelijk zotjes naar beneden gelopen om te gaan kijken en we vonden toch drie blaadjes met een donkere rand (rood/blauw/paars-zoiets). Fantastisch ! Ben stiekem wel tevreden dat de blauwe het gehaald heeft. 'k Weet niet echt waarom maar ze lijken me échter in het blauw.
Van pure blijdschap nog vergeten te vragen : moeten we iets aan dat magnesiumgebrek doen ? En zo ja ? Hoe gaan we daarbij best tewerk ?
Hoi Artemis, voor de tuin is een blauwe druif inderdaad het fijnst om te hebben. De kleuring van de trossen is altijd een mooi gezicht en dat geldt ook voor de vaak fraaie herftst kleuren!
Dat kleuren van de trossen is meteen ook een probleem: de vogels zien dan ook dat de druiven beginnen te rijpen. En jammer voor ons houden zij van net iets zuurdere druiven...
Ik los dit op door een soort 'washandjes' van horrengaas te maken: dan zijn de druiven meteen beschermd tegen de wespen. Gaas dubbelvouwen en met een soldeerbout vastsmelten. Dan binnenste buiten keren en je hebt een stevig kokertje. En de (grijze) kleur valt niet al te erg uit de toon.
Wat betreft het magnesiumgebrek: vanaf einde bloei kun je regelmatig (elke 10 dagen, in totaal zo'n 6 keer) behandelen door bladbemesting (op de bladeren spuiten) met 30 gram bitterzout (boerenbond) per 1 liter spuitvloeistof.
Als de bladeren al erg verkleurd/verdord zijn helpt het niet meer, maar het helpt nog wel bij het jonger blad.
succes!