cornus controversa geen bloemen, hangende bladeren
#1
vr, 24/07/2009 - 11:01
cornus controversa geen bloemen, hangende bladeren
Een 5 tal 1aar geleden hebben we een cornus controversa gekocht (naakte wortel). Deze struik is na een tacktische snoei van 1 tak uitgegroeid tot een forse struik/boom (stamdiameter 15 cm, hoogte bijna 4 meter).
Ieder jaar komt hij mooi in blad, gooit ieder jaar nieuwe takken (langzaam maar zeker), is nog nooit in bloei gekomen en iedere zomer hangen de bladeren slap naar onder.
grond: aangevoerde teeltaarde (ex-serregrond) gemengd met de originele bos ondergrond (bouwperceel was een bos) bestaande uit zwart zand en humus.
Deze mengeling is in de beginfase aangereikt met afgestorven paardemest op vlaslemen (vooral veel vlaslemen) en 10% leem.
De grond is nod steeds zeer doorlatend en licht zuur.
De zuurder plekken krijgen jaarlijks een kalkbehandeling om ze iets te temperen zeker omdat ik ook nog jaarlijks mijn compostbak door de tuin spreid.
In het voorjaar komt er ook nog een beetje kunstmest, dit is echter meer voor de voorjaarsbloeiers.
Op 0.6 m diepte zit een dikke laag gele boskiezel (is de algemene ondergrond)
De tuin is voorzien van een beregeningsinstallatie.
In het begin dachten we dat de struik nog jong was en niet genoeg water kon opnemen (snelle drainage).
Dit jaar geloof ik deze theorie niet meer, in het voorjaar beregend, nu zitten we in een regenseisoen en de bladeren hangen nog steeds slap behalve de bladeren aan de onderste takken.
Eltwee.
Wat precies de oorzaak van dit probleem is weet ik niet direct.
De Cornus controversa, kan in zand, klei, veenachtige en in ietwat zurige grond.
Hopelijk geldt de beregeningsinstallatie niet voor de bomen en heesters, omdat je dan kans loopt dat deze geen sterke en diepe wortels ontwikkelen, en met schraal en droog weer lust de Cornus wel een goede slok.
toegevoegd:
Quote (tuinlandschap.nl): Hij groeit het best op voedzame, vochthoudende grond; stagnerend water is funest.
De beregening wordt manueel aangezet als de grond dreigt stoffig te worden, hij wordt dan als het ware waterafstotend (het aandeel vettig boszand) en de planten die dan op een helling staan drogen dan uit tijdens een korte regenbui in perioden van droogte.
Het grondwaterpeil staat op -2 meter in de zomer.
Bomen en heesters zouden geen last mogen hebben van de droogte.
eltwee
Ook wij hebben exact het zelfde probleem met deze boom. Wij beregenen helemaal niet met een systeem, maar sproeien alleen af en toe bij extreme warmte. De boom ziet bij ons ook echt treurig uit, net als op de foto.
Dit zijn voor mij twee raadselachtige gevallen. Toen ik laatst de eerste vraag las, dacht ik dat het iets te maken zou kunnen hebben met de genoemde kiezellaag die het wortelgestel in de weg zit of watertekort.
Voor de tweede vragensteller: Gaat het hier ook echt om een Cornus controversa of is het een ander soort. Van Cornus florida en ook wel van Cornus kousa is het bekend dat de bladeren in de loop van de zomer gaan hangen. Dit is eigen aan de plant en niet iets wat zorgwekkend is. Cornus controversa hoort echter stevige, niet afhangende bladeren te hebben.
De verwelkingsziekte geeft slappe, hangende bladeren maar de bladeren worden dan al snel helemaal bruin en vallen voor een deel af (bekend bij ondermeer Catalpa's). Dus als de bladeren niet bruin worden maar alleen slap hangen dan is het naar alle waarschijnlijkheid geen verwelkingsziekte.
Maar wat kan het dan zijn? Ik weet het niet. Ik vermoed dat er iets aan de hand is met de wortels van de plant. Dit 'iets' heeft tot gevolg dat de plant onvoldoende water op kan nemen waardoor de bladeren slap gaan hangen. Dit vermoeden berust echter op speculatie.
Gegroet, de tuinprins
Na wat rond gesurfd te hebben, denk ik dat het ligt aan de ondergrond. deze boskiezellaag bevat 3/4 gele vetzand en is zeer goed doorlatend. De wortels hebben er geen hinder van maar het permanente water zit op -2 m en regenwater wordt maar miniem opgenomen in de bovenste laag. Ik vermoed dat de cornus zeer langzaam wortels vormt en/of een zeer moeilijke transit van water heeft door zijn wortels, hierdoor komt hij moeilijk aan het water of hij krijgt niet genoeg debiet naar boven om de verdamping te compenseren.
Hij ziet nog altijd het zelfde uit, niet meer of minder verwelkt.
Eltwee