Klimplanten problemen

30 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/07/2009 - 17:31
johndoe

Klimplanten problemen

Hallo,

Ik heb een terras aangelegd met een pergola. Bij de poten van de pergola heb ik clematisinfo-icon 2x, kamperfoelie en klimroos geplant. Er zit 10 cm zand onder de stenen. Met een grondboor (10-15cm doorsnee) heb ik de planten geplant.

Nu zie ik na enkele weken dat één clematis en de klimroos gaten in de bladen hebben (ze staan beiden rechts op de foto). De klimroos heeft grote gaten, de clematis kleine en nu ook bruine blaadjes.
De kamperfoelie mist bladen onder aan de steel en begint nu ook te verkleuren onder.

Ik heb een foto bijgevoegd maar heb ik last van kevers? Wat doe ik eraan? Dat verkleuren van de kamperfoelie komt dat doordat de wortels niet diep genoeg gaan? Het heeft behoorlijk veel geregend, moet ik toch meer water geven of uitgraven en opnieuw planten?

vr. groeten

Klimplanten problemen
do, 30/07/2009 - 17:26
Hendrik Jan

Een roos moet altijd in een RUIM plantgat worden geplant, minimaal een doorsnee van 30 cm, gevuld met potgrond en aard of bijv. rozengrond (verrijkt met kleikorrels) en bij het planten goed wat koemestkorrels in het plantgat mengen.
De Clematisinfo-icon moet ook in rijke grond worden geplaatst.

Rozen en Clematissen nooit echt droog laten staan.

Of het veel heeft geregend is op zich niet zo heel erg belangrijk, maar heeft de grond bij de plant ook echt goed water gehad en het kan ook hebben geregend (hoe veel), maar door schrale wind droogt de grond en de bladeren en door warme temperaturen het het verdampingspercentage hoog (dus was is het totaal redement).

Vooral Clematissen en rozen die net zijn geplant heel goed in de gaten houden, goed water geven, ze hebben nog niet goed ontwikkelde en kleine wortels en zijn dus erg kwetsbaar.

Nu ik de foto zie van de totale situatie, gaan als de alarmbellen al rinkelen, even gechargeerd gezegd een steenvlakte met gaatjes voor planten, als het regent bereikt misschien maar 5% de plantgaatjes,
en als dan ook de grond niet super is maar wat schraal en vettig dan loopt dat beetje water ook nog gewoon weg.

do, 30/07/2009 - 17:30
johndoe

Nog een plaatje van de kamperfoelie.

Ik heb één steen uit het terras gehaald voor de planten. Is het zo dat ik gewoon meer stenen eruit moet halen en meer potgrond daarin moet doen? Iemand vertelde mij dat de ondergrond onder het terras altijd wel water heeft. De vlinderstruik in de hoek doet het wel goed met een klein gat.

Klimplanten problemen
do, 30/07/2009 - 17:33
johndoe
do, 30/07/2009 - 17:33
johndoe

De roos.

Klimplanten problemen
do, 30/07/2009 - 17:43
Hendrik Jan

Ja, dit zijn echt maar gaatjes i.p.v. plantgaten.
Als je terras goed is gelegd, zal het regenwater ook nog eens netjes en snel naar de zijkanten wegstromen.
Een ander probleem is gaat in zo'n klein gaatje groeien, de wortels zitten in eerste instantie in goed potgrond, daar anticipeerd de plant/wortels en dan zitten de wortels PLOTSELING in puur zand, dan heeft de plant een probleem.
Hoe warm denk je dat die stenen gaan worden als je tuin op het zuiden ligt en je hebt een warme zomer (en voorjaar)?

Je moet echt goede en grotere plantgaten maken.
Door de stenen rond de plantgaten, worden deze ook nog eens ingebed en krijgen nog minder, zeg maar haast helemaal geen regenwater.

De roos ziet er trouwens op de foto, mooi uit, de bladeren, maar dat is het belangrijkste voor om te zien of een roos gezond is.
Welke klimroos is het?

Vlinderstruiken door het ook goed op arme grond.

do, 30/07/2009 - 17:55
Hendrik Jan

Deze klimplanten hebben geen rasterwerk om ze te helpen bij het klimmen, dus moet je daar goed rekening meehouden.

- klimroos met een krachtige groei, zodat hij zich zo snel mogelijk kan spreiden over het dakwerk van de pergola
- plaats een Clematisinfo-icon direct naar de roos, de roos helpt de Clematis en daarmee wordt kan de bloeiperiode op die plek worden verlangd
- kies de juis Clematis, bijv. een Montana soort, dan ontstaat er binnen enkele jaar een soort stam langs de pilaar, en spreidt hij zich met de bloemen over het dakwerk.
- plaats bijv een Akebiainfo-icon quinata, naast een Clematis, na 2 a 3 jaar (komt langzaam op gang) ontwikkeld de Akebia zijn groeikracht en zit boven in het dakwerk, de Clematis kan zich hier aan hecht en doorheen wikkelen.
Dit zijn natuurlijk gewoon maar wat voorbeelden, misschien heb je daar wat aan.
Succes!

do, 30/07/2009 - 20:00
johndoe

Ok, dat zijn zeer goede tips. Ik ga eens denken over een nieuw plan, misschien iets met grotere ronde lage torentjes van steentjes rond de plantengaten. Dan kan ik daarin ook meerdere planten zetten zoals je voorstelt, ik had daar helemaal niet aan gedacht.

De gaten in de bladeren van de roos is dat een probleem? Ik zat te denken om iets tegen kruipend ongedierte rond de steentjes te strooien, helpt dat tegen kevers of verstoor ik dan iets?

Bedankt voor de hulp, heb hier echt wat aan!

De klimroos is een Metanoia, meer kan ik niet op het kaartje vinden.

do, 30/07/2009 - 20:21
Hendrik Jan

Wat je met grotere ronde lage torentjes van steentjes rond de plantengaten begrijp ik niet, kan me er niets bij voorstellen.

Ik zou de plantgaten gewoon bijna gelijk houden met de terrastegels.

De naam van de roos klinkt mij heel, heel onbekend in de oren.

De roos ziet er gezond uit (die gaten steenslag, hevige regen, een rupsje, kevertje zijn echt onbelangrijk nu), dus niks geen bestrijdingmiddel gebruiken, want bestrijden waartegen?!

In januari/februari de Clematissen en de roos ietwat kalk geven, bijv. AZ-kalk van Ecostyle, maar er is nog vvel meer keus.
In begin maart/midden maart wat koemest en beendermeel geven.
Later in mei de roos rozenmest geven, frequentie etc. verschilt per fabrikant.

do, 30/07/2009 - 20:52
johndoe

Ok, het is inderdaad beter om gewoon wat meer stenen er uit te halen. Ik denk dat die kamperfoelie echt geschrokken is van al het zand er om heen, dat kan ik me goed voorstellen.

Overigens probeer ik de planten omhoog te leiden met dat groene ijzerdraad.

Als ik naar rosainfo-icon metanoia zoek vind ik alleen dit: Rosa ´Metanoia´ (Climber)

do, 30/07/2009 - 21:02
Hendrik Jan

Rosainfo-icon ´Metanoia´, ziet er goed uit, even gezocht.

vr, 31/07/2009 - 15:12
johndoe

Ik heb nu planten gaten van 30x30x30 gemaakt en die met potaarde gevuld. De aarde eronder is kleiachtig en daar heb ik met de grondboor nog gaten in gemaakt die ik weer met potgrond heb gevuld. Nu maar hopen dat dit voldoende goede aarde is. De bewatering moet zo veel beter zijn zowel van onderen als via het terras.

Het bleek trouwens dat de kamperfoelie helemaal in het zand zat ook eronder. Geen wonder dat hij bruin werd terwijl hij er in de winkel zo groeilustig uitzag!

Ik hoop dat ik ze nu allemaal kan behouden!

Klimplanten problemen
vr, 31/07/2009 - 15:15
johndoe
vr, 31/07/2009 - 15:15
johndoe

en de roos.

Bedankt!

Klimplanten problemen
vr, 31/07/2009 - 16:06
Hendrik Jan

Nou je bent goed bezig geweest en dit ziet er echt beter uit.

En voor een volgende keer een roos mag graag potgrond vermengt met wat klei.
Steeds in maart, met de meststoffen ook overal wat compost (geen potgrond meer) op doen.

Volgens mij moet het mooi gaan worden.

Plant nog wel even twee plantjes bij de Clematisinfo-icon, de voet van de Clematis altijd bedekken voor de zon en vooral hier, bij de terras, ik zou je adviseren 2x 9cm potplantjes; Geraniuminfo-icon macrorrhizum dan is binnen enkele weken de aarde bedekt met een mooi rustig bladerdek, dan wel natuurlijk helemaal goed opletten dat je water geeft. Of probeer ander 1 plantje nl. Ceratostigmainfo-icon willmotianum, zeer lange bloei met blauwe bloemetjes en in de herfst en mooi bladverkleuring, hij zit er in het begin van het voorjaar niet echt uit, maar in mei komen de eerste blaadjes weer. Dit zijn natuur maar voorbeelden.

vr, 31/07/2009 - 17:00
johndoe

En totaal plaatje met wat cacao doppen voor de sier en om de katten weg te houden.

Volgende stap wordt om de planten te combineren.

Klimplanten problemen
za, 01/08/2009 - 17:47
johndoe

Ik heb een aantal planten gecombineerd in de gaten. Als ik iets fout doe dan kan ik het nu nog aanpassen.

In de eerste foto staat de rosainfo-icon metanoia met een clematisinfo-icon montana (fragant spring) en als bodembedekker een geraniuminfo-icon macrorrhizum.

Het idee is dat de roos de clematis gaat helpen met klimmen toch?

Klimplanten problemen
za, 01/08/2009 - 17:48
johndoe

Dit is een rosainfo-icon lucia met een clematisinfo-icon vitalba en geraniuminfo-icon macrorrhizum op de bodem.

Klimplanten problemen
za, 01/08/2009 - 17:49
johndoe

endit zijn twee gypsophilainfo-icon als bodembedekker bij de laatste clematisinfo-icon vitalba.

Klimplanten problemen
za, 01/08/2009 - 19:23
Hendrik Jan

Quote: - kies de juis Clematisinfo-icon, bijv. een Montana soort, dan ontstaat er binnen enkele jaar een soort stam langs de pilaar, en spreidt hij zich met de bloemen over het dakwerk.
Een Clematis montana groep, heeft een grote groeikracht en bloeit in het voorjaar, deze heeft zeer snel het dakwerk van de pergola bereik en wordt niet elk jaar gesnoeit, daardoor wordt de onderkant steeds dikker en gaat verhouten EN heeft dus geen steun van een roos nodig. Het strak omhoog langs de paal geleiden, en persoonlijk zou ik hem het eerste jaar direkt na de bloei wel snoeien, ter hoogte van iets minder dan 2/3 van de paal en het jaar daarna voor de laatste maal nog eens een stuk van de gevormde ranken op de dakconstructie.

Dus nu zou ik adviseren de Clematis montana '...' (dicht) tegen de paal en de roos buiten op, niet andersom. De het gedeelte van deze Clematis tegen de paal zal op den duur haast kaal (ook geen bladeren) zijn, bloeien op de constructie en de roos bloeit lager en heeft een bladerdek ter hoogte van de paal.

De roos 'Lucia' zegt me nog niets en kan ik met googlen ook niet vinden, maar misschien zoek in niet goed.

De cominatie van een roos met een Clematis vitalba is niet een hele goeie,
zie: https://tinyurl.com/y4v6fw3m, maar misschien ook weer wel.
Wel zal deze ook het dak van de constructie bedekken.

Sorry, ik had misschien best wat duidelijker mogen zijn.

Altijd eerst kijken wat wil ik bereiken, estetisch, visueel, sfeer etc., en (en dus) dan welke kleuren(combinaties), welke kleuren ondersteunen elkaar en hoe kan ik de bloei periode verlengen (bij eerst de bloei van de Clematis montana '...', dan gevolgd door de bloei van de roos).

Je bent lekker bezig!

za, 01/08/2009 - 19:11
Marcella

Ziet er mooi uit, John! Volgens mij heb je goed naar de bloemkleuren gekeken ivm je terras. Binnen een paar jaar is dat heerlijk zitten onder die klimmers.

za, 01/08/2009 - 20:55
johndoe

Bedankt voor de steun en uitgebreide informatie. Ik weet echt helemaal niets nog van planten.

De clematisinfo-icon vitalba had ik al twee keer, maar zie nu inderdaad dat het niet zo'n beste is al klimt hij wel hoog geloof ik.

Ik heb vanmiddag de monatana erbij gekocht die zal ik zo nog even goed zetten ten opzichte van de roos, dat kan nu nog gelukkig.

Ik twijfel nu of ik gewoon nog een montana zal kopen voor de tweede roos en de vitalba er uit ga halen, ik kan dat nu nog wel doen. Je betaalt ook wat leergeld niet waar :)

Oh ja ik heb nog wel kleikorrels gevonden voor bij de rozen maar koemestkorrels is dat ook gewoon in de winkel te krijgen.

De rooskaart zegt: rosainfo-icon lichtkoningin lucia korlilub

za, 01/08/2009 - 21:20
johndoe

Nog een vraagje:

Ik ben zo dom geweest om een sterjasmijn tegen de schutting te planten en nu lees ik dat die niet wintervast is. Is het een goed idee om daar dan een clematisinfo-icon vitalba naast te zetten. Het gaat om het afdichten van de openingen tussen de planken voor doorkijk.

za, 01/08/2009 - 21:29
Hendrik Jan

Klopt die naam van die roos 'Lucia' ('Lucia Nistler', is dit dus ook een klimroos? Dit is toch wel belangrijk om te weten wat deze roos doet, hoe sterk die is (ziekteresistent), bloeit hij 1x, 2x of bloeit hij door, is het een sterke groeier (en kan dus de Clematisinfo-icon hier doorheen groeien etc. etc.
Enkel sterke goed bloeien klimrozen:
Rosainfo-icon 'Compassion' robuuste klimmer
Rosa 'Bantry Bay' de mooist roze bloeiende roos, maar voor hiervoor iets te weinig groeikracht. De leur is perfect en de roos bloeit heel mooi open en oogt zeer natuurlijk.
Rosa 'New Dawn' gezonde, betrouwbare roos
Rosa 'Perry Lane' afgeleid van 'New Dawn'

Nee, echt niet nog een Clematis uit de montana groep kopen, je nu hebt wordt groot genoeg (na de eerste twee jaar dat je snoeit, als je dat wilt doen natuurlijk) en dan heb je twee Clematissen die gelijktijd bloeien en de bloemkleuren in de montanagroep ontwijken elkaar ook niet zoveel.

Google eens naar deze Clematissen (uit de Jackmanii groep):
Clematis hybr.'Hagley Hybrid'
Clematis hybr. 'Jackmanii'
Clematis hybr. 'Perl d'Azur'
Clematis hybr. 'Ville de Lyon'
Clematis 'Royal Velours'

Deze Clematissen bloeien vanaf juli, hebben echt de steun van de roos nodig en kunnen hier mooi doorheen groeien, groeien goed en bloeien rijk (altijd zo', 2 jaar de tijd geven).
Deze Clematissen elk jaar in maart zo'n 30 a 50 cm boven de grond snoeien.

za, 01/08/2009 - 21:55
Hendrik Jan

De volledige naam van de roos is 'Lichtkoningin Lucia' (=korlilub, handelsnaam), produceerd citroengele bloemen, een roos onder licentie, dus ik denk tamelijk nieuw.

Volgens mij valt qua kleur dan de 'Hagley Hybryd' af, de 'Jackmanii''of de 'Jackmanii Superbra' zijn super Clematissen ook qua groeikracht, maar misschien een iets te groot kleurcontrast.
Clematisinfo-icon 'Perl d'Azur' iets minder groeikracht, maar ik denk een sutieler kleurcontrast (tussen hemelsblauw en lavendelblauw).

Is het een witte sterjasmijn of gele sterjasmijn, staat hij in de zon en enigszins beschut?

za, 01/08/2009 - 21:53
johndoe

Op de kaart staat inderdaad klimroos en hij heeft dezelfde aanwijzingen als de metanoia. Korlilub is zijn officiele naam.

https://tinyurl.com/y6zbnfeq

Ik heb de tweede vitalba toch even weggehaald en bij de shutting gezet. Ik hoop dat ze al dat verpoten overleven.

De korlilub staat nu voorlopig even alleen. Ik denk dat ik even wacht met er iets naast te zetten. Eerst eens zien wat de rest doet en even wat meer verdiepen. Bedankt voor de links.

Voor mijn gevoel staat nu het belangrijkste wel goed. Ik ben benieuwd hoe het opgroeit!

Klimplanten problemen
za, 01/08/2009 - 22:48
Hendrik Jan

Op boven genoemde site staat hij niet vermeld als klimroos, pluminus 1,20 m (deze roos heeft het Duitse ADR predikaat, dus is zeer ziekteresistent).
Op Nederlandse sites wel als klimroos gedefinieerd, en wordt hij vermeld als een licentie roos en dat vind ik weer moeilijk te rijmen met het feit dat op de bovengenoemde site wordt vermeld dat het een roos is uit 1966.

ma, 03/08/2009 - 16:14
johndoe

De witte sterjasmijn staat inderdaad beschut en een groot deel van de dag in volle zon.

Op het kaartje van de roos stond koningin op zijn duits en expliciet 2-5m. Ik wacht het af maar als hij niet wil groeien houd ik het in gedachten.

Ik heb wat moeite met mijn internet verbinding maar het lijkt er op dat de plantjes nu al aan het groeien zijn :) Ik ben heel benieuwd! Het is wel een leuk trouwens om planten te combineren op kleur, bloeiperiode en andere kenmerken. Gaat er toch een wereld weer open :)

ma, 03/08/2009 - 17:58
Hendrik Jan

Die roos zal zeker een goede roos zijn.
En volgens mij moet dit echt wel mooi gaan worden.
Je hebt er in ieder geval erg je best voor gedaan.
Succes!

ma, 03/08/2009 - 19:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ronde afgebeten stukjes blad van de rozen, worden hier op de foto veroorzaakt door de vrouwelijke Behangersbij. Zij gebruiken dit voor nestmatriaal en rozen hebben hier niet echt last van. Bestrijding is dus niet nodig.

Plantadvies

Onderwerp gesloten