Welke persicaria?
#1
vr, 14/08/2009 - 15:56
Welke persicaria?
Ik heb deze plant gedetermineerd en kwam zoiezo uit bij de Polygonaceae, Persicaria
. Ik heb echter geen idee welke het specifiek is. Het zou veenwortel kunnen zijn, of perzikkruid, beklierde duizendknoop, misschien zelfs waterpeper? Ik heb er echt geen idee van.. (Als je het zeker weet, laat me ook even weten hoe je het hebt kunnen zien, zodat ik ook iets leer).
De bloempjes zijn eerst wit, dan worden ze rozer, als dat een hulp kan zijn.
Je bent een flink eind gekomen.
Veenwortel: heeft echt een kruipende groeiwijze dus valt af, eigenlijk is dat meer een half drijvende waterplant.
Adderwortel: mist de vlek op het blad, blad bereikt al snel maximale dikte en wordt dan smaller Op jouw foto staan bladvlek en vorm blad is anders.
(Het meer formele kenmerk dat het deze twee niet zijn kan ik op de foto niet waarnemen: bloeiaar, breder dan 10mm, meeldraden steken uit de bloemkroon)
Waterpeper: heeft geen gesloten maar open, soms onderbroekn bloemaren, valt af.
Twee over Beklierde duizendknoop en Perzikkruid. Hoofdkenmerk voor deze twee: donkere vlek op blad (aanwezig), meerdere gesloten aren, groter dan 5mm. Ook dat voldoet. Maar welke van deze twee?
Aarsteel met korte gele klierharen dan Beklierde duizendknoop (loep)
Aarsteel kaal: Perzikkruid.
Beide zijn zeer algemeen maar door het beperkte onderscheid in het veld worden ze vaak gemakkelijk als een soort gezien. In sommige flora's wordt beweerd dat de Beklierde de zwarte vlek zou missen, dit wordt in Heukels weeersproken. Vreemd genoeg zegt Heukels dat de Bekleirde geen klieren in de aar heeft, dat lijkt mij een verschrijving, mogelijk zijn de tuitjes bedoeld. Hoe dan ook de Beklierde heeft ook kleirtjes aan de onderzijde van het blad, Perzikkruid, naar ik meen, niet.
ps. Ik vermoed dat het juiste antwoord Perzikkruid zal blijken te zijn.
Ruud
Bedankt voor de hulp. Ik zal morgen deze plant nog wat duidelijker bestuderen, maar inderdaad lijkt perzikkruid een goede mogelijkheid. Ik heb vandaag alvast twee nieuwe plantjes gaan halen, hopelijk lukt het determineren hiervan ook goed.
Ga zo door, maar nog even het volgende. Waarnemingen als deze, dus juist ook van heel gewone planten, kun je plaatsen op https://tinyurl.com/yesdsg. Daar doen een paar duizend vrijwilligers aan mee. De waarnemingen worden verwerkt door de landelijke groepen als Sovon, Floron en gelijke clubs voor reptielen, insecten enz.
Ruud
Voor Belgie: https://tinyurl.com/m5qcr7n