olijfbommen nog kaal
#1
ma, 24/08/2009 - 21:37
olijfbommen nog kaal
We hebben een aantal olijfbommen, van ruim 20 jaar die we in het najaar hebben geplant.
Na de strenge winter hebben we de bomen flink gesnoeid. Nu zijn de bomen onder mooi uit aan het lopen, maar boven op de stammen is niet veel te zien. Wel zijn enkele takken boven nog groei onder de bast.
Duur dit altijd zo lang voordat een olijfboom opnieuw uitspringt of moeten we er rekening mee houden dat deze olijfbomen dood zijn? Of moeten we ze nog een keer snoeien? Wie kan ons helpen
Het kan 1 tot 2 jaar duren voordat een olijf weer uitloopt.
Lees ook:
https://tinyurl.com/y4yqtabw
(eventuele spatie's verwijderen)
Naar mijn mening hoeft het hier niet om vorstschade te gaan, het gaat hier om bomen die hun wortelstelsel kwijt zijn en het ook even niet meer weten (het even niet meer weten bedraagt natuurlijk een periode van meerdere jaren)
U heeft een boom die een wortelstelsel van een half tennisveld had na een zware winter ook nog eens flink gesnoeid. Zonder blad geen wortyelgroei.
Mijn advies zou zijn om die bomen gewoon een paar jaar een beetje met rust te laten, over vier of vijf jaar heeft u dan wel iets substantieels terug.
Gewoon een paar jaar wachten en dan wat snoeien lijkt mij het beste.
Zouden deze bomen kaal geworden zijn als er geen strenge winter was geweest?
Naar mijn mening hoeft het hier niet om vorstschade te gaan, het gaat hier om bomen die hun wortelstelsel kwijt zijn en het ook even niet meer weten (het even niet meer weten bedraagt natuurlijk een periode van meerdere jaren)
U heeft een boom die een wortelstelsel van een half tennisveld had na een zware winter ook nog eens flink gesnoeid. Zonder blad geen wortyelgroei.
Mijn advies zou zijn om die bomen gewoon een paar jaar een beetje met rust te laten, over vier of vijf jaar heeft u dan wel iets substantieels terug.
Gewoon een paar jaar wachten en dan wat snoeien lijkt mij het beste.
Sorry, twee keer hetzelfde verhaal gepost.
Het probleem met planten is dat je het vaak niet weet. Dus ik ook niet, wel durf ik te beweren dat de afgelopen winter in het overgrote gedeelte van nederland geen strenge geweest is, wat marginaal schaatsijs, maar vergeleken met echte winters weinig. Wel een paar extreme nachten in het zuiden des lands, hier in noord holland echter niks waar een olijf niet tegen kan, en ook in noord drenthe heeft die van mijn moeder de winter glansrijk overleefd,
Nee ik bedoel te zeggen dat een boom na gerooid te zijn wellicht veel gevoeliger is dan een jong vitaal boompje, en dat een gedeelte van de vorstschade toe te wijzen is aan het verplanten.
Een ander ding is dat ik oudere bomen vaak als knotwilgje gesnoeid zie, dan moet zo een boom dus ieder jaar in zijn reserves duiken om opnieuw groen aan te maken, ik denk dat sommige narigheid ook met te weinig bladgroen te maken heeft.
Ook in spanje en italie krijgen ze soms, flinke vorst over zich heen, (en bij zeer strenge vorst, vriezen ze dan ook compleetr kapot, maar die regenereren dan weer snel vanuit de wortels.
Verder vraag ik me af of het noodzakelijk is om bomen met vorstschade te snoeien, snoeien kan de gezondheid van planten ten goede komen doordat je dan naar verhouding meer wortel krijgt, maar die wortels waren nog prima.
je titel is wel lachwekkend , zo explosief zijn ze toch niet :-)
Tja, ieder jaar weer die olie van de muren schrapen;)
Wat voor N-H. en Drenthe geen strenge winter was, kan het bij de vraagsteller Josje wel geweest zijn. Ze vermeldde haar woonplaats niet.
Vier jaar geleden bevroren 2 olijven bij mij in Z-H. en het duurde 2 jaar voor er weer groei in kwam. Het toont aan, hoe ongelooflijk sterk een olijf is, om bijna 2 seizoenen, zonder blad, door te komen en dan toch weer te herstellen. Dat doen weinig bomen na.
Dag
ergens gelezen dat Vinassekali de weerstand van palmen verhoogd ,ook
tegen de vorst tijdens de wintermaanden.
Is dat ook van toepassing bij olijfbomen of is dit terug een uit de duim
gezogen verkoopsargument,is er iemand die daar meer over weet.
Mvg Philip.
De werking van vinassekali: verhoogt de weerstand tegen droogte en tegen vorstschade.
collectie. Ondanks de koude winter heb ik geen plant door vorst verloren. Ik ga de proef uitbreiden.
Dat geldt dan voor elke plant; zowel palm als olijf.
Vorig jaar heb ik het uitgeprobeerd op m'n Agapanthus
Dag Greenconnection
Bedankt voor uw info,zal je volgen in het experiment en ga zo proberen de natuurlijke weerstand van mijn olijf te verhogen ,na de klappen dat die kreeg vorige winter,de volgende winter kan terug zo zijn of nog erger.
Mvg Philip.
Overigens heeft patentkali dezelfde werking.
Excuus voor mijn wat onzorgvuldige post, jazeker indelen van het land is het wel een beetje een strenge winter geweest, maar ik denk eerder dat de reeks vrijwel vorstloze winters sinds 1997 ook nu de aarde opwarmt uitzonderlijk is, en we kunnen nog steeds echte koude verwachten, een flinke omegablokkade die we afgelopen zomers wel gezien hebben zal in de winter nog steeds temperaturen van meer dan 15 graden onder nul kunnen opleveren en ik wil dan ook graag waarschuwen tegen verkopers die winterharde olijven voor duizenden euro's aan de man brengen.
Verder maakt de condietie van de boom enorm veel uit, en denk ik dat weinig snoeien en gezond snoeien van het grootste belang is.
Volgens agrarische sites in italie is het gehalte aan koolhydraten een belangrijke factor in de winterhardheid. Als jeteveel snoeit moet die boom opnieuw uitgroeien en bij gebrek aan bladgroen put hij dat uit zijn koolhydraatreserves.
Ook handig om te bedenken, en op U tube staan allerlei filmpjes over het snoeien van olijfbomen met instructie (google potatura ulivo) waarin uitgelegd wordt dat de olijfboom maximaal van de zon moet kunnen profiteren, dus snoeien is ook zo snoeien dat al het bladgroen vol in de zon staat.
Het terugsnoeien om een vollere kroon te krijgen lijkt me dus niet verstandig,en op zo'n dikke stam horen ook echte takken vaneen paar meter.
De ellende van zo'n volle kroon is namelijk dat al die dicht op elkaar staande twijgjes elkaar om het licht beconcurreren, en de bolvorm is wat betreft het benutten van zonlicht per definitie de ongunstigste die je kunt bedenken. Een olijfboom moet niet compact gesnoeid worden maar luchtig, dus eerder selectief snoeien dan terugsnoeien dit lijkt mij voor nederland met minder zon nog belangrijker dan in italie. Denk aan een ouderwetse appelboom en je komt al een eind in de buurt.
Of je iets een wilde uitloper of een nieuwe tak noemt is ook een kwestie van smaak,maar die monumentale stronken met wat twijgenbosjes erop lijken mij niet erg duurzaam en zullen in conditie achteruitgaan.
https://tinyurl.com/yym8t4a7
De bovenstaande link bevat een video'tje waarop je kunt zien hoe een olijfboom gsnoeid kan worden.
Beste Matthijss,
Bedankt voor je reactie. Wij wonen in midden- limburg en daar heeft het afgelopen winter een aantal nachten flink gevroren. Zo tussen de -16 en -18 graden. We hebben de bomen we ingepakt maar, alleen bij de stam.
Ai, dat verklaart een hoop, daar heb je inderdaad serieuze vorst gehad, en in dat geval moet je er inderdaad rekening mee houden dat het bovengrondse deel gesneuveld is, Ik zou dan zeker niet de uitlopers eraf halen, omdat dat wellicht het enige is wat je nog over hebt, een schrale troost is dat uitlopers sneller groeien dan nieuwe boompjes, en een ander voordeel is dat je wel een veel grotere kans maakt op echte olijfolie dan ik hier in amsterdam Na 1956 waren in hele grote delen van midden noorditalie alle olijfbomen bovengronds weg en zijn ze verder gegaan door bij iedere boom drie uitlopers te selecteren en hadden ze in vier jaar weer productie.
Ik zou het noordhollandse klimaat graag inruilen voor het limburgse. Je voorjaar en zomer zijn een stuk warmer dan hier.
Mijn vraagtekens bij streng winter komt doordatdat de afgelopen winter qua hellmanngetal in de vorige eeuw op de vijftigste plaats kwam in de bilt.
Verder heb je ook pech gehad dat het net flink ging vriezen nadat je ze had geplant, als die winter een paar jaar later gekomen was hadden ze het wellicht met wat bladverlies en een paar beschaigde takken doorstaan. Anderszijds noem je ook groen onder de bast, dus is er nog hoop dat hij ook daar weer gaat uilopen, dus het blijft een dilemma, alles maar goed inpakken als het koud gaat worden