Babybollen, advies gevraagd

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 08/10/2009 - 16:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Babybollen, advies gevraagd

Voordat straks onverwachts de nachtvorst komt heb ik vanochtend de zomerbollen uit de grond gehaald. Misschien wel wat te vroeg, maar het was vandaag wel heel fijn om bezig te zijn in de tuin :-)

De Ismene staat nu in turf op de logeerkamer te rusten. Volgend jaar gaan ze in een pot, want dat uitgraven bevalt me niet echt. De plant zelf is een pracht, alleen bloeit hij jammergnoeg erg kort.

De Eucomis staat ook in turf, naast de Ismene.

En ook de Freesia's staan daarbij.

De Abessijnse Gladiolen heb ik voorzichtig uitgegraven en daar gaat eigenlijk deze vraag over. Er zaten dus heel veel kleine babybolletjes aan. Sommige vielen eraf, anderen bleven eraan zitten. Ook deze bollen moeten volgens mij een winterrust hebben en gaan dus naar de logeerkamer in de turf (indien ik het fout heb hoor ik het graag, geldt ook voor de bovenste planten). Maar wat doe ik met die kleine bolletjes? Laat ik die aan de moederplant zitten? Haal ik ze eraf? En dan? Volgend voorjaar apart planten of nu al?

Hetzelfde vraag ik me eigenlijk ook af over babybolletjes van de krokus en narcis. Daar heb ik er ook heel veel van. Die heb ik gewoon maar in een pot gezet. De middelgrote krokusjes zijn al groen aan het maken. De echt hele kleintjes doen (nog?)niets...

Natuurlijk zijn A. Gladiolen niet duur. Ik lees overal dat je beter gewoon volgend jaar nieuwe kunt kopen, maar ik wil toch proberen wat er gebeurt als ik ze overwinter :-)

Graag advies dus, en tips (over al deze planten) zijn van harte welkom.

Groeten Trudy

do, 08/10/2009 - 17:03
RdB

Voor nachtvorst hoef je bij bollen niet bang te zijn. Die dringt niet in de grond door, laat staan dat ze de bollen of knollen beschadigen.

Broedbolletjes: indien mogelijk kun je ze er beter aan laten zitten. Ze zijn dan sneller bloeibaar. Afgebroken bolletjes volgend jaar o de normale wizje uitplanten maar verwacht nog geen bloemen.

Ruud

do, 08/10/2009 - 20:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je wel voor je antwoord, maar nu ben ik wel in de war. Op 1 mei heb ik op dit forum de vraag gesteld of Ismene-bollen in de grond konden blijven. Het tuincentrum had nl. gezegd van wel, maar ik las overal op internet van niet. Greenconnection heeft als antwoord toen gezegd dat Ismene geen nachtvorst verdraagt en dus de grond uit moet voor de eerste vorst. Ook van A. Gladiolen en Eucomis lees ik dit overal....

Heb ik al die moeite nu voor niets gedaan?

do, 08/10/2009 - 21:05
RdB

Waar greenconnection mogelijk tegen wilde waarschuwen was de ismene te vroeg buiten te zetten. Het jonge groen dat boven de grond uitkomt kan niet tegen nachtvorst.

Ismene kun je rustig laten staan tot het loof afgestorven is, daarna uitgraven en overwinteren. In april/mei terug plaatsen.

Eucomis: zelf heb ik de Eucomis bicolor al jaren buiten staan in de volle grond. Ook afgelopen winter zijn ze probleemloos doorgekomen. Hoe dit met andere Eucomis soorten zit weet ik niet, daar heb ik er te weinig van om het te wagen.

Abessijnse gladiool, eind oktober uitgraven en als ik het goed heb WARM overwinteren. De plant komt uit ethiopie en wil schuilen tegen zon, hitte en droogte.

Ruud

do, 08/10/2009 - 21:05
mun

Ik denk dat de verwarring komt door de begrippen NACHTVORST (die niet in de grond dringt) en VORST, waar de genoemde zomerbollen inderdaad niet tegen kunnen.

vr, 09/10/2009 - 00:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je wel voor de extra uitleg Ruud en Mun. Greenconnection had het in zijn antwoord van 1 mei inderdaad over vorst en niet over nachtvorst....foutje van mij dus :-)

Kan het kwaad wat ik dan nu met mijn bollen gedaan heb? Te vroeg eruit gehaald?

Groetjes Trudy

vr, 09/10/2009 - 19:46
RdB

Ik denk niet dat het kwaad kan.

Ruud

Onderwerp gesloten