Hoeveel waterlelies?
#1
di, 13/10/2009 - 11:42
Hoeveel waterlelies?
Ik heb onlangs een vijver aangelegd (100 m², inhoud ca. 42 m³) die pal in de zon ligt. Ik overwoog eerst enkele struiken/bomen aan te planten om schaduw te voorzien maar na goede raad op dit forum (waarvoor dank) toch maar besloten om dit niet te doen om problemen met vallende bladeren/naalden te vermijden. Waterlelies moeten voor de schaduw zorgen. Mijn vraag nu: hoeveel planten voorzie ik? Ik wil ze in manden planten. Het diepste deel is 115 cm. diep maar dat niveau is slechts 4 m² groot. Kan ik hier een tiental manden met waterlelies plaatsen of is dat te veel? Ze mogen elkaar immers ook niet overwoekeren...
Alvast mijn dank voor de raad!
een tiental op 4vierkante meter is veel te veel een goed groeiende waterlelie groeit die plaats in no time in zijn eentje vol.
groet dirk.
Ok, bedankt voor de snelle reactie.
Ik zou er uiteraard ook op tweede diepste niveau kunnen plaatsen: op 85 cm. Hoeveel waterlelies zou ik trouwens best voorzien in volledige vijver? Wellicht afhankelijk van persoonlijke smaak, maar had toch graag een richtlijn omdat ik er geen idee van heb hoe snel ze groeien en hoeveel ruimte één plant kan innemen.
het eerste jaar valt dit nog mee hoor.Ik zou er toch niet veel plaatsen,max 2 bedenk dat, om de manden achteraf eruit te halen deze zwaar zijn.
Als je nog drijvende zuurstofplantjes in je vijver wil is èèn zelfs voldoende.
maar eigenlijk kan je beter in het voorjaar dit doen,de rusttijd voor de vijver en vissen komt eraan.
Da's juist om beter te wachten tot voorjaar, maar kan nu toevallig aan waterlelies geraken, vandaar...
Ik heb op 18 m2 2 waterlelies, 1 op 80 cm en de ander op 40 cm diepte. Het zijn geen van beiden dwergsoorten. De lelie in het ondiepe deel heeft de laatste winter overleefd onder 20 cm ijs en heeft uitbundig gebloeid.
Ik wil je graag volgende tip meegeven : plaats je waterlelies niet te ver uit je bereik , zodat je in geval van aantasting door de waterleliekever , de kevers kan vangen met een netje ,en vernietigen vanaf de zijkant( laten zich gemakkelijk vangen)Zo kan je ook gemakkelijk de aangevreten bladeren met larven kan afknippen ,voordat ze zich verder ontwikkelen .Dit is volgens mij de beste manier om deze aantasting aan te pakken Een waterlelie met een kantwerk van afgevreten bladeren is een heel triestig zicht . Bij mij is deze aanpak volledig geslaagd en heb ik deze zomer kunnen genieten van perfecte waterlelies .Volgend jaar zal ik bij de eerste aangevreten bladeren , onmiddelijk in actie komen .
groetjes en succes
Lily-Anne
Twee lelies op 18 m², dus ik zou er een tiental kunnen plaatsen..
Zal me beperken tot 8 en we zien wel hoe goed ze volgend jaar groeien.
Bedankt voor de tips, ook ivm de waterleliekever. Hopelijk vindt dit beestje de weg naar mijn vijver niet maar ik zal er maar niet op rekenen zeker? Zijn er vissen die deze kevers op het menu hebben staan? Goudwindes?
Deze 2 lelies bedekken inmiddels (derde seizoen) 80% van het vijveroppervlak. Waarschijnlijk door de combinatie van vissen die dagelijks gevoerd worden en het ontbreken van een filtersysteem, hebben de planten zich dit seizoen sterk ontwikkeld. Behoudens de toevoeging van Maerl werden ze niet extra bemest.
Er zijn geen vijanden voor deze kevertjes , dat is nu juist het probleem en als je ze laat doen , dan zal de plaag ieder jaar nog veel groter worden .Ze zien er bruin uit en zijn heel wat kleiner dan een lievevrouwbeestje .Als je ze stoort , laten ze zich soms vallen in het water en zijn ze moeilijker te ontdekken - zitten soms zelfs onder de bloemblaadjes - soms zegt men om de bladeren onder water te houden zodat ze zouden verdrinken of de vissen ze op zouden eten maar dat heeft bij mij zeker niet geholpen .Je kan over die waterleliekevers al heel wat vinden op het internet
groetjes
Lily-Anne