Slechte bladeren bij Musa bananenplant!
#1
zo, 18/10/2009 - 13:11
Slechte bladeren bij Musa bananenplant!
Hallo,
Ik heb sinds 3 weken een Musa bananenplant van ongeveer 1,5 meter.
IN de eerst week leek hij gezond: mooi groen, druppels aan de bladeren etc. Nu worden de onderste bladeren geel en de andere bladeren worden bruin en geel aan de zijkant. Erg lelijk. Op de rode stam zitten op een aantal plaatsen witte kleine stipjes die je er zo afveegt.
Ik geef de plant ong. 2 keer per week water (regenwater van buiten) en ik besproei hem ook 2 keer per week.
Deze plant wil ik graag in huis laten staan. Hij staat in de woonkamer en krijgt voldoende licht. Wat ik nog niet heb gedaan is hem verpoten in een grotere pot.
Ik weet dat het een Musa is maar verder niet wel soort ofzo.
Kan iemand mij helpen en vertellen wat ik moet doen om te voorkomen dat alle bladeren geel worden en/of bruine harde randen gaan vertonen? Ik heb deze plant echt voor binnen gekocht maar is dat wel mogelijk?
Uw hulp/advies is welkom!
groetjes johanna
Dag Johanna.
Het zou behoorlijk helpen als je een foto plaatst. Dan is namelijk alles te zien;
1) de standplaats (licht of donker)
2) de grootte van de pot.
3) de hoogte van de pot.
Wat je nog moet vermelden zijn de vogende gegevens.
A) hoeveel water in liters geef je deze plant per keer.
B) welke voeding geef je hem.
C) betreft het een Musa basjoo? of een Musa sikkemensis
Dit wordt vermoedelijk allemaal duidelijk als de foto er is.
Dan de volgende vraag, een banaan binnen? in een kas of dergelijke met voldoende vocht of gelijk soort serre dan geloof ik er wel in.
Echter als het een huiskamer betreft dan twijfel ik aan de mogelijkheden.
Niet getreurd, hier in dit forum zitten er voldoende die je verder dan ik nu kunnen helpen. Begin svp met de foto te plaatsen.
Veel succes, ik ben ook benieuwd naar de antwoorden van de experts.
groetjes
Hans
Zeker en vast een teveel aan water. Heb hetzelfde voor gehad met een ensete glaucum en na een tijdje geen water te geven werden de bladeren niet verder bruin.
Niet echt een ideale tijd om een Musa aan te schaffen; komende tijd is lichtarm, terwijl de plant juist zeer veel licht nodig heeft.
Witte stipjes op de stam kunnen duiden op wolluis.
Hoi,
Ik denk ook aan een te lage luchtvochtigheid binnenhuis of aan spint.
Peter
Dag allemaal,
Fijn dat jullie me willen helpen met mijn plant. Ik dacht dat deze juist goed binnen geplaatst kon worden.
Ik zal bij deze een foto toevoegen zodat jullie kunnen zien wat er aan de hand is? Ik ben een echte leek maar hoe moet ik wolluis bestrijden als dat zo is? Ik heb de plant nog niet verpoot maar wil dit deze week doen. Wat is dan de beste doorsnede van een pot? En welke plantenvoeding kan ik het beste geven?
Bedankt alvast voor jullie reacties!
Groetjes johanna
hier de hele plant! Weet iemand welke Musa het is?
Ik kan hem ook voor het raam zetten zodat hij meer licht krijgt...?
Gr johanna
Johanna,
deze musa staat bij mij al vanaf april in de woonkamer voor een grote schuifraam; elke ochtend geef ik hem een groot glas water. En inderdaad heeft hij ook al last gehad van spint, regelmatig sleur ik hem naar buiten als er een zachte regenbui is of ik giet hem overvloedig met de gieter. Dan geef ik hem 2 dagen geen water. Toevallig heb ik hem afgelopen maandag in een grotere pot gezet omdat hij scheef aan het groeien was.
In jouw geval zou ik het gele blad er af halen en hem eens lichter zetten.
groetjes,
D.
Als je de plant pas 3 weken hebt, dan zat die wolluis er al in. Ik zou eens reclameren bij het verkooppunt.
Ik zal de plant eens voor het raam zetten. Als ik het gele blad eraf haal,
moet ik hem er dan afsnijden boven aan het blad of gewoon eraf halen tot onderaan?
Kan iemand mij vertellen of het spint of wolluis is? Welke voeding is het beste voor deze plant? Ik ga ervanuit dat ze in een tuincentrum wel spul hebben tegen wolluis of spint.
Ik wil hem zo snel mogelijk verpoten maar hoe groot moet de pot ongeveer zijn?
Bedankt alvast voor jullie hulp!
Groetjes johanna
Het lijkt wel wolluis. De gele bladeren kun je tot onderaan verwijderen.
Voorkomen van gele bladeren kun je door de plant zo licht mogelijk te zetten. Verpotten is meer iets voor het voorjaar.
Johanna,
Ik snij het blad af tegen de stam, als de rest van het blad dan verdroogt kan je het er zo afnemen. Tegen spint doe ik het volgende, ik doe het product tegen spint in emmertje(met water) dan sop ik met een sponsje de bladeren af, boven en onderkant, de rest van het emmertje doe ik een verstuiver voor af en toe nog een nabehandeling te geven(buiten) zodat ik er zeker van ben dat alles weg is. Spint gaat vlug over op andere planten. Wolluis zijn wel grotere beestjes die vooral in de oksels willen huishouden, het zijn hardnekkige beestjes die je best dagelijks kan verwijderen met eventueel een wattenstaafje.
succes,
D.
Het is beter om een blad in zijn geheel af te laten sterven zodat het er vanzelf afvalt. Het staat niet mooi maar geduld is een schone zaak.
Bedankt voor alle tips! Ben ik erg blij mee. Ik heb de plant van een speciaal iemand gekregen en daarom hecht ik er ook veel waarde aan.
Voor mij is het nog niet duidelijk of het nu spint is of wolluis.
Zijn de witte en zwarte stipjes wolluis?
Hoe ziet spint eruit? Soort van spinneweb op de bladeren?
Ik heb begrepen dat je de plant ook voeding, soort mest moet geven. Wat is dan het beste?
Geeft het problemen als ik de plant in een echte pot ga zetten met vers potgrond? Nu staat hij nog in de pot waarin ik hem gekocht heb.
Bedankt alvast!
Groetjes johanna
Buiten mogen de musa bladeren van mij zo ook afsterven maar voor binnen duurt het net iets te lang eer zo'n musa blad er aan toe is, geduld is een mooie zaak maar is niet aan mij besteed! haha, De pot Johanna mag een maatje groter zijn dan waar hij nu instaat maar zorg wel dat er onderaan gaten in staan, als je hem nu verplant zal hij dadelijk geen meststoffen nodig hebben want dan kan hij voorlopig verder met de voedingsstoffen die in de potgrond zitten. Wolluis herken je direct hoor; het is pluizig en wit-roosachtig van kleur, ook worden ze groter dan spint, dit is bijna niet te zien.
D.
Ik denk dat ik ook niet zoveel geduld heb hoor!
kheb hem net even buiten gezet misschien doet de motregen wel wat!
Ik kan geen witte bolletjes vinden. Vooral bruine plekken en op de stam wat wit, zilverachtige stipjes die je er zo afveegt. Die bruine plekken is dat spint? Ik kan nergens op of onder de bladeren iets van minibeestjes vinden, maar ik zal hem behandelen voor spint voor de zekerheid. Bedankt voor het advies over de pot, dat er ook gaten in moeten zitten, aangezien de wortels toch niet graag in water staan?!
Ik hem hem nu voor het raam staan. Hij staat wel voor het balkondeur die af en toe open en dicht gaat. Is dit een probleem?
Mijn grootste vraag is nog steeds: Wat voor een soort MUSA is het?
Groetjes johanna
Johanna,
Het lijkt me een Musa dwarf Cavendish. Een banaansoort die zoals alle soorten, tjdens het groeiseizoen best tegen natte voeten kan. Echter in de winter absoluut niet. Omdat de dagen steeds korter worden en daarmee de plant dus ook steeds minder licht krijgt, zal de groei zo goed als stil vallen. Een natte kluit bij een banaan in rust is vragen om problemen.
Groeten, Richard
Johanna,
Als je de bruine vlekken bedoelt op de stam, dat is gewoon de kleur van de musa. Deze musa worden in de tuincentra meestal aangeboden onder een van de volgende namen; bananarama, nana, acuminata, of inderdaad dwarf cavendisch, van de laatste zijn er 2 varianten, de gewone en de super dwarf cavendisch. De kleine soort heeft iets meer kleur schakeringen in het blad dan de grote.
D.
Hallo,
Ik heb mijn bananenplant nu voor het raam staan. Ik merk nog niet echt veel verschil. Ik heb er al 1 blad afgehaald en nu word het onderste blad ook geel. Op de overige bladeren zitten soms bruine plekken, uitdroogplekken. Daarnaast zijn de zijkanten van de bladeren een beetje bruin.
Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat ik moet doen. Ik heb hem nog niet voor spint behandeld omdat het voor mij nog onduidelijk is of deze plant wel spint heeft. Is het slecht voor een plant als ik hem toch behandel tegen spint? Er zijn ook spuitbussen ofzo die allerlei insecten verwijderen. Is dat beter of?
Daarnaast wil ik een grotere pot kopen. Ik vind de potgrond erg droog.
Is het verstandig om er nieuwe potgrond in te doen en de potgrond waar hij nu in staat zoveel mogelijk te verwijderen? Welk soort voedingsstoffen heeft deze plant nodig en hoeveel. Ik geef hem 1 keer per week een groot glas water. Daarnaast besproei ik hem 2 keer per week met water.
Is dit de juiste manier of? Welke en hoevaak moet ik de plant voedingsstoffen geven.
Ik hoop dat iemand mij kan adviseren rondom: voeding, verpoten, spint? potgrond?
Uw hulp en advies is welkom!
Groetjes johanna
Ik kan je niet echt helpen maar waarom de plant met gif behandelen als het niet nodig is? Sowieso heb je natuurlijke producten tegen insecten op planten, van het merk Ecostyle, die goed werken. Verder wens ik je veel succes toe met je plant, fijn dat je veel tips krijgt.