Naam vetplantje

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 19/10/2009 - 12:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Naam vetplantje

Ik ben benieuwd naar de naam van dit plantje (een Kalanchoe soort?), dat nu bloeit en een fraaie herftskleur heeft. Of is de kleur het gevolg van voedingsgebrek, zoals je wel vaker ziet bij verweesde TC planten? Is deze soort overigens winterhard?

Groet,

Draco

Naam vetplantje
ma, 19/10/2009 - 12:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Meer richting Seduminfo-icon sieboldii. En niet winterhard te noemen.
Zie:
https://tinyurl.com/y6hvtg3b

ma, 19/10/2009 - 13:04
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat is 'm sprekend afgezien van de kleur. De roodverkleuring is misschien het gevolg van de eerste koude nachten. Dit plantje hing nog onder de blote hemel. Ik meen dat er ook een bontbladige versie van deze soort bestaat (grijs-wit), of is dat dezelfde?
De goed winterharde Trachelospermum jasminioides heb ik indertijd aangekocht met dieprood verkleurd blad, maar die verkleuring nooit meer teruggezien.

Bedankt weer,

Draco

ma, 19/10/2009 - 13:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat klopt; de bontbladige versie is meer bekend. Dat is Seduminfo-icon sieboldii 'Mediovariegatum'.
Het kan zijn dat de roodverkleuring mede ontstaan is door wortelproblemen.

zo, 25/10/2009 - 18:03
Westhoeker

Dit is inderdaad Seduminfo-icon sieboldii. Volgens mijn weten is dit de enige sedumsoort die zowel binneshuis als buiten gekweekt kan worden. In de huiskamer worden de succulente blaadjes niet zo dik, en staan ook niet zo dicht bijeen als de buitengekweekte. De bloemen verschijnen in de late herfst. Wanneer de plant aan weer en wind blootgesteld is, krijgen de bladeren in de late herfst een roodachtige kleur en vallen daarna af, iets wat binnenshuis niet gebeurt. Deze planten zijn wel degelijk winterhard, want tot een drietal jaren geleden stonden twee grote groepen van de groene en de variegate soort, jaar in jaar uit, in mijn rotstuintje. Tijdens de winter waren enkel de verdroogde stengeltjes te zien, zodat men best een naamplaatje naast de plant zet. Met de eerste lentewarmte ontwaart men direct de nieuwgroei(die men in volle winter laag aan de grond kan ontwaren. Wegens te groot heb ik deze planten gescheurd in in potten uitgeplant. Normaliter overwinter ik er enkele in mijn veranda. De rest laat ik op het golfplatendak van mijn werkplaats overwinteren,(ik vind dat een prima plaats voor mijn Sempervivuminfo-icon, Orostachysinfo-icon en winterharde Sedum, daar de lage teilen nooit echt nat staan en het water zijn gang kan gaan door de vrije ruimte onder de teilen). Deze wibnter was het lange tijd vriesweer en dat heeft mijn Sedum sieboldii geen deugd gedaan, waar mee ik wil melden dat de wintervastheid enkel te vertrouwen is voor planten die in een goed gedraineerde rotstuin uitgeplant staan, en niet in teilen waarin de grond én de wortels volledig kunnen droogvriezen en de plant verloren is. Deze plant is afkomstig uit China en omliggende landen waar het tijdens de winter héél koud kan zijn. Groetjes

zo, 25/10/2009 - 21:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

Westhoeker,
Dit is interessante informatie, omdat de boeken deze soort als kamerplant beschouwen en hoogstens aanbevelen voor een alpinekas. Het lijkt me wel dat een droge positie voor het wortelgestel de overlevingskans vergroot. In een rotstuin is dat doorgaans het geval. Omdat mijn exemplaar een hangplant betreft houdt ik hem deze winter maar in de koude kas. Ik heb trouwens ook geen rotstuin.

Bedankt voor deze aanvulling.

Draco

Onderwerp gesloten