Deze Phoenix canariensis vorig jaar dus in 2008 gekocht bij AH als een priel plantje met net een eerste aanzet voor een verdikking waar de stam zou moeten beginnen. Hij heeft een ware groeispurt ingezet. Een lust voor het oog als je deze plant zich ziet ontwikkelen.
Groetjes
Hans
Hans, ik sta verbaasd van de enorme groei zeg. Dat hebben die van mij toch echt niet gedaan.
Je hebt 'm kennelijk in een grote pot gezet, flink in de zon. Nog verder wat bijzonders? Mest en welke mest bijvoorbeeld?
Mooi exemplaar. Wist wel dat ze rázendsnel wortelen, maar zo snel groeien had ik niet direct gedacht in ons land eerlijk gezegd.
Veel kijkplezier.
René
Mooi exemplaar Hans. Inderdaad ze eenmaal aan de groei gaan, zijn ze behoorlijk snel, helemaal als deze in volle grond staan.
Ik heb er 1 in volle grond nu sinds 2004, en deze begint nu toch wel behoorlijk vormen aan te nemen. Sinds dit jaar had ik het idee dat de stam wel degelijk nu de hoogte aan het ingaan is, in plaats van de breedte.
Foto gisteren genomen.
De bladeren tegen een blauwe lucht, vind ik werkelijk een plaatje.
ad Exotic life, als deze Phoenix in Nederland groeit, hoe heb je hem dan zo mooi de afgelopen winter doorgekregen?
@ Draco.
Deze groeit inderdaad hier in de tuin, in volle grond gaan ze enorm hard. Zo vond ik gisteravond een plaatje van de stam in 2007 en een plaatje van nu is echt een enorm verschil.
Deze wordt beschermd. Bladeren worden o
Foto vorig jaar November 23-11.
Dag Exotic life
Een prachtige palm, dit is hier erg moeilijk, de laatste winter heb
ik - 20 in de tuin gemeten en -21 op de palmenkwekerij. Alles maar ook alles was doodgevroren.
Voorlopig blijft deze dus in en container totdat hij niet meer te hanteren is maar dat duurt nog wel enkele jaren. Uiteindelijk krijgt hij een bak van 90x90x90 cm met wielen er onder, dus gaan we nog even door.
Waar woon je dan bij zulk een beetje vorst?
Groetjes
Hans
Dag Renee
Voeding door mij alleen met koemestkorrels en kalk.
Deze palm grootte ongeveer twee keer een halve liter korrels en een handvol kalkkorrels, dus een keer in april en de tweede keer in eind juli.
Dit doe ik bij alle palmen zo.
Behalve de Washingtonia filifera en robusta meestal vier keer per jaar omdat het zulke harde groeiers zijn.
Chicas revolutas nooit kalk geven, althans dat hebben ze mij ingefluisterd en het bekomt ze goed.
Groetjes
Hans
Ik houdt mijn Phoenix canariensis voorlopig nog maar in de kuip en overwinter deze vorstvrij. Dat geeft weer zo zijn eigen problemen. Deze soort drukt zich vrij snel uit de kuip omhoog en je kunt niet eindeloos doorgaan met verpotten naar een grotere maat. Daarom heb ik vorig jaar de wortelkluit flink verkleind en de palm met verse potgrond in de oude kuip teruggeplaatst. Sindsdien is de groei sterk vertraagd en is nieuwe wortelvorming tot nu toe uitgebleven. De nieuwe wortels ontstaan doorgaans vlak onder de stamvoet. Deze staat waarschijnlijk nog te hoog boven de aarde. Misschien kan ik de wortelgroei stimuleren door de wortelhals aan te aarden. Ik heb daarmee weleens succes gehad met een Howea, die nogal wankel dreigde te worden. Die staat sindsdien weer stevig in z'n kuip.
Mooie palm...
Stevige groeier en makkelijk handelbaar.
Heb er ook één in kuip en het vreemde is bij mij is dat hij in de zomer beter groeit in de schaduw dan in de zon(?)
In de winter staat ie in de badkamer en daar groeit hij mooier als in de zomer buiten.
Ook de stam blijft klein (40cm) terwijl hij inmiddels 14 jaar oud is.
Komende zomer maar verpotten in een grotere kuip en dan hopen dat 't beter gaat....
veel mensen denken dat dit een palm is die hoge temperaturen nodig heeft om goed te groeien. niets is minder waar! ze groeien goed bij de temperaturen die wij hier in voorjaar/zomer en najaar hebben. ook houden ze van veel water tijdens het groeiseizoen (niet tijdens de winter hoewel ze veel meer vocht en kou aankunnen dan bijv. een Brahea).
gr
Kristof
Ik bemest ze heel wat minder dat Hans doet; misschien moet ik ook maar eens wat meer krachtvoer geven. Ik zie het maar als tip dus.
@ Ed Ressiv.
Ik woon in Steenbergen, West Brabant. Buiten een fanatiekeling onder de exoten houd ik ook al jarenlang dag in dag uit temperaturen en neerslag, etc bij. Hieruit kon ik ontdekken dat ik op 1 of andere manier in de winter 9 van de
REM
Ik bemest mijn Phoenix niet tot nauwelijks en als je deze vergelijkt met de periode dat deze is aangeplant is de grote ondertussen meermaals verdubbeld, eveneens ook de stam.
Robbin
Robbin bedankt.
Hans
Had ik nog een paar vraagjes.....
Is het waar dat als je een Phoenix in een grote kuip zet, sneller groeit ?
Want bij sommige andere exoten schijnt dat weer juist averechts te werken.
En is het ook waar dat een grote Phoenix sneller groeit als een kleintje ?
Mvg Corne
Uiteraard.
Hoe groter de pot hoe een betere groei.
Logisch als je bedenkt dat hij in de volle grond op zijn hartst groeit.
Palmen in containers hebben wel betere voeding nodig dat palmen in de volle grond, ook het water geven moet goed worden gedaan.
Immers een containerplant komt al zeer snel water te kort, in de bak valt meestal niet zo veel water ook niet na een enkele regenbui, dus goed controleren.
Vergelijkbaat heb ik een Washingtonia filifera in een grote kuip gezet en alle anderen in kleinere potten gelaten. (ik heb niet meer ruimte)
De plant in de grote kuip is na drie jaar 10 keer zo groot als de anderen.
Mocht je interesse hebben dan zal ik een foto plaatsen, je zult het verschil wellicht niet kunnen geloven.
groetjes
Hans
Persoonlijk vind ik dat een nieuwe kuip niet meer dan maximaal 5 cm ruimte rondom hoeft te bieden. Als je zo'n palm direct in een oversized container zet, heb je kans dat hij niet goed aanslaat. Dat is zeker het geval als het een oude doorgewortelde kluit betreft. Ik heb doorgaans goede ervaringen met het stapsgewijs overpotten naar een ruimere container in evenwicht met de groei van de palm. In botanische collecties staan grote kuipplanten ook in relatief bescheiden containers. Het is de kunst om een optimale groei te realiseren is een zo klein mogelijke container. Het moet ook esthetisch kloppen, een kleine palm in een grote kuip is geen gezicht.
Pas als de wortels door de potgaten beginnen te groeien, wordt het misschien weer tijd voor een maatje grotere kuip.
Voorzie de verse potgrond royaal van een duurzame organische meststof. Vroeger gebruikte ik daarvoor bloed en beendermeel. Nu kun je denken aan DCM of vergelijkbare producten. Vergeet koemest, want dat bevat maar weinig voedingsstoffen en is evengoed prijzig.
Groet,
Draco
Hoe groter de kuip, hoe harder de groei en hoe groter de bladeren! Mits de omstandigheden in de kuip natuurlijk in orde zijn. Trouwens, met alle respect Draco, koemest is een product waar ik juist bij zweer. Koemest is organisch en geeft een stimulans aan het bodemleven. Juist dit bodemleven is van groot belang voor onze planten. Dit bodemleven vergroot de opnamecapaciteit van het wortelgestel aanzienlijk en beschermt bovendien tegen kwalijke bodemschimmels. Koemest geeft, mits gedoseerd hier een belangrijke impuls aan. ik geeft in het groeiseizoen iedere twee weken een zeer lichte dosering. Dat is veel beter dan 1 keer per jaar een halve zak. Alle kunstmesten geven op korte termijn een leuk resultaat, maar op termijn kweek je hier juist zwakke planten mee.
Wil je je palmen als bonsai kweken, dan houdt je de pot zo klein mogelijk. het is inderdaad een kunst om je plant gezond te houden in een zo klein mogelijk pot. Maar vroeg of laat gaat dit ten koste van de omvang. Dus wil je dat je palm groot wordt, dan een zo groot mogelijke pot. Wil je juist dat de palm niet te groot wordt, hou de pot dan zo klein mogelijk, voeg de juiste hoeveelheid meststoffen en water toe en voer af en toe wortelsnoei uit zodat de palm met wat verse grond weer in zijn oude pot past. Dit is wat de japanners tot een ware kunst hebben verheven, namelijk bonsaikweek.
koemest is eigenlijk geen echte mest maar eerder een middel om je grond te verbeteren ;-)...
gr
Kristof
Touche,
Ik bedoel gekorrelde koemest, niet het pure , verse spul. Culterra bijv. werkt bij mij perfect.
Hoi.
Ik heb familie die een lab hebben, misschien zijn ze wel bereidt om te onderzoeken waar nou de beste groeistoffen in zitten. Mocht het lukken dan plaats ik een artikel hierover, mochten ze er geen belangstelling in hebben (Te duur of zoiets)dan laat ik dat ook even weten.
Groeten
Hans
Met kuipplanten is het dilemma dat je enerzijds een flinke groei nastreeft, maar dat anderzijds de plant hanteerbaar moet blijven. Voor mij telt vooral dat een palm er fit uitziet en goed in het blad zit. Koemest bevat aantoonbaar minder voedingstoffen uitgedrukt als het NPK gehalte, dan de meeste samengestelde organische meststoffen. Voor het bodemleven maakt dat kennelijk niet zoveel uit, gelet op de vele regenwormen die hier de potkluiten bevolken. Ik zweer bij DCM granulaat (NPKMgO). En wat te denken van mierennesten in de wortelkluit, daar wordt ook het nodige ingesleept. In oude recepturen voor kuipplanten (palmen) werd vaak oude goedverteerde koemest aanbevolen ter verrijking van het grondmengsel, maar dan wel 1/3 van het substraatvolume in combinatie met gelijke volumes naaldenbosgrond of bladcompost en doorgevroren klei.
Groet,
Draco