Kronkelhazelaar
#1
wo, 11/11/2009 - 12:28
Kronkelhazelaar
Ik heb in mijn tuin een kronkelhazelaar staan, die nu zo'n anderhalve meter hoog is. (van de vorige bewoner) Nou staat dit boompje tussen een paar fruitbomen die ik zelf heb aangepland en gezien de grootte van de laatste 2, komt de hazelaar in de verdrukking. Nou denk ik er over om van de hazelaar een bonsai te maken; hoe ga ik precies te werk? Snoei ik eerst de boom tot de gewenste grootte en laat hem daarna nog ter herstel in de tuin staan? Of zet ik heb gelijk in een houten kist en snoei hem daarna? Wat de de beste tijd om dit te doen?
Groetjes,
Jacqui-frl
Hallo Jacqueline,
Ik zou hem inkorten (eigenlijk al een maand te laat ivb met mogelijke nacht vorst) ,en rond de wortelvoet gaan met de spade, zo dat hij fijne haar wortels kan aan maken. Ik zou hem pas volgende herfst in een kist zetten, omdat ik denk dat er nu niet veel actie meer in de boom zit om fijne wortel aan te maken, om hem toch nog in de lente te kunnen potten.
Groeten,
Carlo
Dank je Carlo voor je antwoord, want dat is eigenlijk wat ik wilde weten, ik zal kijken vanaf waar ik hem inkort, i.v.m. het vormen van de takken en nieuwe scheuten. Ik wist dat ik rondom met een spade moest afsteken voor het vormen van nieuwe haarwortels.
Ik vond trouwens bij het kijken tussen de bladeren een oud kaartje met naam: Corylus Avellana Contorta; ben gelijk gaan googlen en vond naast veel info. de volgende plaatjes:
Jacqueline,
Drastisch terugsnoeien zou ik de struik nu niet. Je weet nooit of er een strenge winter op komst is en wat de invloed van de vorst heeft op de snoeiwonden. Ik zou de kluit ook niet helemaal rondsteken maar slechts de helft of ietsje meer. De afgestoken wortels kunnen dan nieuwe haarwortels vormen komend voorjaar zodat er dan sowiewso gezonde wortels zijn als de struik in een kist o.i.d. wordt gezet. In datzelfde jaar kun je de andere helft dan ook rondsteken. Rigoreus alle wortels nu afsteken kan nadelig zijn voor de struik. Het is ook noodzakelijk om zo te snoeien dat er geen duidelijk zichtbare snoeiwonden achterblijven die het beeld zeker zullen verstoren. Het lijkt me al met al niet een heel makkelijke klus om er een deugdelijk uitziende bonsai van te maken maar wie niet waagt wie niet wint.
Maar i.i.g. wel iets om lekker mee bezig te blijven.
We horen het hier nog wel neem ik aan. Succes i.i.g.
OTH
Beste Greenconnection/Henk,
Bedankt voor je reactie; ik heb de hazelaar al gesnoeid helaas. De wonden heb ik met wondpasta afgedekt. Ook mijn kronkelhazelaar bestaat net als de plaatjes hierboven uit twee stammen geënt. (alleen is die van mij wel behoorlijk dikker als hierboven)Omdat de boom op beide takken laag al een aantal scheuten had gevormd, heb ik de ene stam langer gelaten en gesnoeid vlak boven een scheut, om deze later als uiteinde van de stam te kunnen vormen. De andere stam heb ik korter gesnoeid (deze was ook meer gekronkeld; en uiteindelijk is mijn doelstelling een bonsai te vormen in de vorm van een Han-kengai of Sokan. Het rondom afsteken van de wortels, zal ik, zoals jij me aanraadt, eerst half doen, omdat ik van mening ben dat de boom eerst wel genoeg heeft ondergaan. Ik houd jullie zeker op de hoogte van de ontwikkelingen en zal, zodra hij uitgegraven is een foto maken om een indruk te kunnen geven.
Groetjes,
Jacqueline
Beste Jacqueline, erg aardig, dat je me noemt, maar ik liet dit onderwerp uitsluitend aan de echte kenners over!
Groet,
Henk
Hahaha sorry ik vergiste me, ik bedoelde onetreehill hierboven, greenconnection. Maar desondanks bedankt ook voor jouw reactie. (Zo zie je, dat vergissen gemakkelijk gaat wanneer beide heren dezelfde voornaam genieten)
Jacqueline
hehe, je begrijpt het: je wordt gelezen!
Ja hoor en daar ben ik heel blij mee. Dank je Greenconnection(Henk)!
Groetjes,
Jacqueline
Overigens nog een leuke bijkomstigheid; Ik had dus twee takken van ongeveer 1 meter afgeknipt en in een grote vaas gezet. In het begin waren de takken in herfststijl, geel van kleur. Toen vielen de bladeren af en ontstond knopvorming. Hierna vormden zich de katjes oftewel de bloem. Die zitten er nu nog steeds aan en er ontstaat nu bladvorming. Al met al prachtige decoratieve takken. Wanneer er nog wortels ontstaan, dan kan ik ze in het voorjaar weer in de tuin planten voor een nieuwe boom/bonsai :-)
Groetjes,
Jacq.
Helaas, een Corylus avellana 'Contorta' kan niet op eigen wortel groeien, maar moet ge-ent worden op een onderstam. Wortelen op water zal niet lukken.
:-((