De winterstalling.

15 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 13/12/2009 - 17:36
ed ressiv

De winterstalling.

Vandaag de planten naar binnen gehaald en in de onverwarmde buitenkas geplaatst.
https://tinyurl.com/y4dw9jlf
Hopelijk is het te openen.
Groetjes
Hans

ma, 14/12/2009 - 16:21
micle

Hans,

Net als vele staat ook jou stalling al aardig vol. (Ik had geen probleem bij het openen van jou link)
Het blijft iedere keer toch weer een uitdaging om alles weer een goed plekje te geven.

Voor de verandering heb ik maar eens een palm van formaat in mijn huiskamer gezet. Staat wel gezellig en zolang er geen vreemde dingen gebeuren (spint e.d.) laat ik hem maar staan tot het voorjaar.

Verder heb ik op zolder het een en ander staan, in mijn koude kas en de garage.
Ik zal in de loop van de winter nog een paar foto's plaatsen.

Micle

De winterstalling.
ma, 14/12/2009 - 16:20
micle

In mijn garage staan de andere.
Omdat er -7 wordt voorspeld toch maar in de garage met die potten. Na de vorst zet ik gewoon de bloemetjes...... sorry de Palmen weer buiten.

De winterstalling.
ma, 14/12/2009 - 17:35
ed ressiv

Dag Micle.
Heb je deze palmen die in de garage staan al langer of bivakkeren ze bij jou nu voor de eerste keer.?
De reden dat ik dit vraag ligt aan de afmetingen van de potten, ze lijken me nogal klein voor dit formaat palmen. Als je deze al meerdere seizoenen hebt ben ik uiterst benieuwd naar de groeisnelheid.
Ik hoor het graag van je, groetjes
Hans

ma, 14/12/2009 - 18:23
micle

Hans,

Deze palmen heb ik sinds april in mijn bezit en gekocht op een veiling. Al die tijd staan ze dus in deze potten maar wel met een kleine kluit. (je kent het wel). Inmiddels zijn ze goed geworteld en denk ik dat ik ze volgend jaar moet verpotten. De potten hebben een doorsneede van 50cm en een hoogte van 35cm.

De meesten hebben 2 tot 3 bladeren gemaakt dit jaar. En veel nieuwe wortels natuurlijk. Ze staan nu heel even in mijn garage omdat er hier toch redelijke vorst verwacht wordt en ik geen risico wil lopen. Op dit moment is het bij mij -1,3 (17:00uur)

Ik heb ze vaak regenwater gegeven deze zomer en een paar keer koemestkorrel. Als ik het vergelijk met mijn andere palmen doen deze het super. Ze hebben toch heel wat te verduren gehad voordat ze hier waren. Mijn eerder gekochte palmen bij een exoten kweeker groeide van helemaal niet (zelfs geen worteltje na 2 jaar) tot het produseren van 2 nieuwe bladeren in 2 jaar.

Volgend jaar weet ik misschien meer betreft de groeisnelheid (mits ik ze dan nog in mijn bezit heb).

Micle

di, 15/12/2009 - 15:29
micle

Deze manier van overwinteren van mijn basjo doe ik voor de eerste keer en dus een experiment. Deze basjo heb ik in de zomer van 2007 gekregen als stekje van ca 30cm groot. Winter 2008/2009 heeft deze in een koude kas in pot overwinterd en alleen bij de zeer strengen vorst in mijn garage.

Sinds het voorjaar van 2009 heb ik de basjo in een speciekuip gezet en zo in de volle grond. Nu kon ik de speciekuip zo uit de grond pakken en in mijn garage zetten. Betreft de groeisnelheid weet ik niet wat normaal is dus heb ik geen vergelijk met het houden in een pot. De bedoeling is om in het voorjaar 2010 de nieuwe scheuten te verwijderen van de moederplant en de moederplant weer terug in de speciekuip te zetten.

Wordt vervolgt,
Micle

De winterstalling.
di, 15/12/2009 - 15:30
micle

Close-up.

De winterstalling.
di, 15/12/2009 - 17:59
micle

Dit is ook een experiment. Musa sikkimensis strak ingepakt met noppenfolie en een bergje zand tegen de stam gelegt. Het is maar een klein exemplaar deze keer. Rede hiervan kompleet afgestorven afgelopen winter ondanks ingepakt dmv kippengaas, blad, noppenfolie. Wel erg laat in het seizoen maar toch terug gekomen dit jaar.

De winterstalling.
di, 15/12/2009 - 17:30
leeuwtjes

Micle.

Inpakken in noppenfolie direct om de stam kan nooit goed gaan deze zal binnen de korste keren stikken en gaan verrotten je moet ruimte laten tussen de stam en de folie en het beste is dan opvullen met stro.

Jan.

di, 15/12/2009 - 17:41
kristof p

ik bescherm de basjoos niet meer. gedurende normale zachte winters gaat dit goed maar tijdens winters zoals vorig jaar en ik vrees ook gedurende de komende vorstperiode gaat dit mis en vriezen ze af tot de grond. niet erg, eind volgend jaar zijn ze terug ong. 3m hoog (totale hoogte).

gr
Kristof

di, 15/12/2009 - 18:06
micle

@jan,

Ik weet dat er rotting kan plaats vinden op deze manier. Ik haal het na de vorst ook weer meteen eraf. Deze manier van beschermen stelt niet veel voor betreft werk. Vorig jaar ingepakt zoals jij omschreven hebt alleen dan blad ipv stro.

di, 15/12/2009 - 20:36
D_SDennis

Ik heb het al eens eerder beschreven, maar noppenfolie in een ruime ring rondom de planten en dan een 60 w spot erin. Minder wattage naarmate je ruimte kleiner is. Aan de bovenkant dichtbinden. Spot aandoen als het vriest. Gegarandeerd dat je niets kwijtraakt. Ophopend vocht daar kan een basjoo goed tegen. Maar tussentijds luchten, als het niet vriest is natuurlijk beter. Voordeel is dat je de stammen in leven houdt. Daardoor begin je in april meteen met een grote plant. En je maakt kans op bloei. Daarvoor moet een stam zeker drie tot vier winters in zijn geheel overwinteren. Ze zeggen wel eens bloei na het 70e blad, maar of dit waar is. Bij mij klopt dit wel ongeveer. Met ruim bedoel ik overigens ca 30 cm vanaf de stammen. maak eerst een frame door 5 of 6 dikke bamboestokken rondom de pol te steken en wikkel daar je noppenfolie om. Helaas heb ik even geen grote plant meer. Ik ben verhuisd en overwinter nu op deze manier planten van ca 1 m hoog in de vollegrond. Het is nu een lekkere plus 8 graden in het folie.

di, 15/12/2009 - 21:59
kristof p

heb vandaag ook vlug enkele tijdelijke constructies gemaakt met bamboestokken en moet zeggen dat dit het ideale spul is om snel een stevig geraamte te maken waar je noppenfolie kan rond doen. drie bamboestokken van een goeie 2m lang en 2cm dik op een ruime afstand van de stam in de grond steken. de bladeren wat opbinden, de toppen van de 3 bamboestokken naar elkaar buigen en aan elkaar tapen met degelijk plakband, dikke noppenfolie rond de constructie draaien en je hebt een mini kas voor je palm of andere vorst gevoelige planten gemaakt in 20min tijd. doe er wat verwarming bij in de vorm van een lichtslang/spot of iets dergelijks en er kan maar weinig fout gaan zoals hierboven is vermeld.

gr
Kristof

di, 15/12/2009 - 21:28
peter

Ik heb dit jaar geprobeerd een basjoo en een sikkemensis in te pakken in droge houtmulch en vliesdoek.

Ik hoop vooral dat de Musa sikkemensis het haalt.

Peter

wo, 16/12/2009 - 15:42
Hace

Ik begreep dat de sikkimensis t toch niet zo goed kon hebben om ingepakt te worden? Ik heb de mijne voor de zekerheid maar uitgegraven en binnen gezet, en ze groeien al weer door...

Onderwerp gesloten