vliegjes op palm
#1
za, 09/01/2010 - 11:08
vliegjes op palm
Goedendag,
ik heb sinds 3 maanden een phoenix roebelinii in mijn woonkamer staan en sinds een tijd zit deze helemaal onder de kleine vliegjes (soort fruitvliegjes maar dan donkerder). Ze zitten hoofdzakelijk op de potgrond en onderaan de stam maar ik zie ze nu ook elders in huis en dat is toch vervelend.
Wat zijn dit voor een vliegen en hoe kan ik ze bestrijden?
Het zou goed varenrouwmug kunnen zijn. Je moet de potgrond tussen de gietbeurten door goed op laten drogen. Maar niet te lang: P. Roebelinii houdt van veel vocht.
Hallo. Lees even een reactie van Gerrit (cemmunos forum);
Ik ben er al jaar en dag met bezig en heb met Bayer Nederland hier over uitvoerig contact gehad.Deze adviseerde mij om GAZON INSECT te gebruiken.Het is ook raadzaam om de GROND ZO DROOG te houden.Er zijn wel andere middelen maar die zijn voor de hobby niet te koop.Deze informatie heb ik reeds op diverse forums medegedeeld. Groetjes Gerrit
Ik ben niet erg voor chemische bestrijdingsmiddelen. Ik weet niet wat voor middel je het over hebt, maar Bayer staat meestal voor gif. Gifstoffen zijn desastreus voor de bodemschimmels waar P. Roebelinii mee samenleeft. Zonder deze schimmels (mycorrhiza's) is je palm kwetsbaar en kan daardoor conditioneel verminderen. Wees hier dus terughoudend mee en gebruik alleen gif als het nodig is om je plant te redden en niets anders helpt. Even voor de goede orde, ik bedoel vooral gif wat je gebruikt om bodemproblemen mee op te lossen. Bovengronds gebruik kun je gif heel gericht gebruiken op plaaginsecten die je dan ook ziet. In de bodem is het een heel ander verhaal omdat zich hier niet alleen gunstige bodemschimmels ophouden, maar ook gunstioge bacterien en eencellig. De waarde van dit bodemleven is voor sommige planten erg groot, voor andere wat minder.
Hoi
roebelinii is een moeras plant in Thailand (land van herkomst).
Ik zou de plant op een schaal zetten en daar watergeven (dus niet meer op de potgrond) zodat de bovenste grondlaag kan indrogen en de plaag vanzelf ophoud.
Gr Hent
Je zou al kunnen beginnen met zoveel mogelik de mineervliegjes te vangen - bv met speciale gele plakstrippen die je in de meeste tuincentra kan kopen - die kan je aan de takken van je plant hangen of met stokjes dicht bij het oppervlak van de grond bevestigen - de vliegjes worden door de gele kleur aangetrokken en zullen al heel snel vastplakken aan de strips - of door ze op te zuigen met een stofzuiger of kruimeldief ( als je die in de buurt laat liggen , dan kan je die telkens even aanzetten als je vliegjes ziet - Wat ook zal helpen om de vliegjes te vangen , zal zo een speciale insectenlamp zijn ( zoals je soms bij beenhouwers of zo ziet ) die een blauwe langwerpige lamp hebben , waar de vliegjes naartoe vliegen en waartegen ze zich dood vliegen ( wie weet kan je zo een lamp wel eens lenen van iemand omdat er nu toch geen vliegen zijn in voedingszaken ) ook kan je de vliegende vliegjes doden met een muggenapparaatje om in het stopcontact te steken ( bv 's nachts aanzetten en dan even verluchten 's morgens - dit moet je wel een aantal dagen achter elkaar doen ,met een nieuw tabletje , omdat er steeds verse vliegjes zich ontwikkelen uit de eitjes en de larven die in de grond zitten )Alle manieren die de vliegjes doden zijn goed , omdat die dan al geen eitjes meer kunnen leggen en de plaag zo uitsterft .Uiteraard moet je ook zorgen dat het bovenste deel van de grond droog is, dan kunnen de larven daar ook niet in leven .Die larven doen het meest kwaad aan je plant dan de vliegjes zelf , omdat ze de actieve wortels beschadigen en die dan moeilijk hun taak kunnen vervullen .Je kan het droog worden van de bovengrond wat versnellen door ze regelmatig wat los te maken .Als je zoals gezegt , in het vervolg alleen via de schaal water geeft , dan zal dit probleem vermoedelijk niet terugkomen .Als je een vochtigheids meter aanschaft voor je planten , dan kan je met de peilstok het vochtgehalte in de potten goed opvolgen en dan hoeft de bovengrond niet zo vochtig te zijn om gerust te zijn dat je plant genoeg water heeft ( is in ieder tuincentrum wel makkelijk te vinden - ziet eruit als een metalen staafje van ongeveer 20 a 25 cm lang ,met bovenaan een plastieken bakje met schaalverdeling op )
succes en laat eens horen hoe je het hebt aangepakt hé
groetjes
Lily-Anne
Gif gebruiken tegen varenrouwmugjes is wat overdreven. Droger houden helpt maar ook het plaatsen van een vetblad. Binnen de kortste keren zitten die mugjes vastgeplakt op het blad en zo doorbreek je de cyclus.
Ruud
Hoi Ruud
ALS DE VLIEGJES OP DE PLAK STRIP VAST ZITTEN HEBBEN ZE ALLAAN WEER EITJES GELEGT.DUS DEZE ZIJN LANG NIET AFDOENDE,
GERRIT
Rouwmugjes of sciara gedijen goed in verse vochtige potgrond. Gezonde volwassen planten ondervinden er weinig hinder van in tegenstelling tot zaailingen of stekken. Varenkwekers bijvoorbeeld gebruiken gele plakstrippen of de stofzuigermethode als bestrijdingsmethode. Een afzuigsysteem schuift daarbij met regelmaat over de kweekbakken, waardoor de imago's opvliegen en worden weggezogen.
Ik heb een goed resultaat door de combinatie van regenwormen in de pot (hengelzaak), droger houden van de potgrond, en vliegjes vangen (door bv stofzuiger, plakstrips, vleesetende planten)
Peter
Heel voorzichtig een KLEIN BEETJE afwasmiddel in het water doen vd plantenspuit en nevelen...uurtje later even goed naspoelen.
Ik heb het zelf nog nooit gedaan(niet nodig) maar dit schijnt te helpen.