Border op het zuid-oosten
#1
za, 23/01/2010 - 20:03
Border op het zuid-oosten
Ik heb meer dan een jaar geleden een border aangelegd op het zuid-oosten, nu heb ik al een aantal keer planten e.d. moeten verwijderen omdat het dood ging, heeft iemand tips wat ik er wel in kan zetten, kan je een border ook vrij vol zetten? Ik wil eigenlijk een aantal boompjes of struiken die een beetje het hele jaar door groen blijven, maar wat bloeiende planten met bloemen vind ik ook erg mooi.
Wat goede tips zou geweldig zijn, ik wil gewoon planten die blijvend zijn en dat het een beetje mooi vol gaat groeien.
Wel planten gingen dood?
Wat is de grond?
De onderste laag is kleigrond, dit is in principe vruchtbare grond, daarover heen hebben we tuinaarde, momenteel hebben we een kleine hulst (met rode bes), een jonge rhododendron, rode en gele brem en drie kleine magic skimmia's. We willen gewoon een wat vollere border met bloeiende groene en bloem planten. De border is ongeveer 1 meter diep bij 3 meter breed. We weten niet goed welke planten we kunnen kopen aangezien de border niet heel veel zon vangt. We hebben ook lavendel gehad, maar deze groeide over de plaats heen, omdat het de zon zocht. Het moeten dus planten zijn die in de schaduw groeien/bloeien.
Rhododendrons verlangen zure grond (tuinturf) evenals Skimmia's, dus zeker geen kleigrond. Als bodembeddek bij deze planten kan je bijv. denken aan Epimediums (elfenbloemen) of Pachysandra's
Hopelijk is de tuingrond wel goed door de kleigrond vermengd; niet een laag tuingrond OP de kleigrond.
Natuurlijk kan je een border vol zetten, het is ook een beetje, wat is je stijl, ik zet zelf de borders bij mensen erg vol en moet dan later soms wat planten verwijderen, maar persoonlijk vind ik dat je geen aarde moet zien (als de planten hun definitieve vorm hebben gekregen).
Een bloeiende plant die het goed in de schaduw doet is bijv. Aconitum (monnikskap), een plant die het ook goed doet in de (half)schaduw is Campanula lactiflora 'Loddon Anna' (specifiek deze variateit).
Hydrangea's (hortensia's) zijn natuurlijk hier zeer geschikt en voor de half schaduw kan je, je eens orienteren op Persicaria's (duizenknopen), goede combiniatie met Hydrangea's.
Ook bolletjes sneeuwklokjes doen het goed in de schaduw en crocussen en narcissen (half) schaduw.
Hartelijk dank voor uw advies, zodra het warmer wordt, zullen we gelijk kijken wat voor planten we in de border kunnen plaatsen. We hebben niet erge groene vingers en inderdaad is de kleigrond NIET vermengd met de tuinaarde. Is het een idee om in het voorjaar alle planten eruit te halen en vervolgens de grond goed door elkaar te hutselen? De planten zijn vorig voorjaar geplaats, er zit dus nog niet zo veel wortel aan. Wij vinden het ook erg leuk om vogels in de border te hebben, dus er mogen ook gerust wat hogere boompjes in, heeft u daar nog tips over?
Tussen de hortensia's en de duizendknopen (Persicaria amplexicaulis soort) zou je bijv. 1 of 2 Pluimhortensia's (bijv. Hydrangea paniculata 'Limelight'/'Pinky Winky'/'White Moth') op stam kunnen plaatsen.
De Rhodondendrons in tuinturf plaatsen evenals de Skimmia' (deze zij ietwat tolleranter).
Je kan zeker nu in het begin van het voorjaar je planten eruit halen den dan eerst de grond in orde maken en dan terugplanten.
In de half schaduw dus voorin de border zou je bij de Rhodondendrons, Skimmia's en de Epimediums/Pachisandra's (bodembedekkers) zo je eventueel ook nog kunnen denken aan een Japanse esdoorn (bijv: Acer shirasawanum 'Aureum', wel redelijk duur, maar is dit meer dan waard).
Japanse esdoorns verlangen ook zure grond en half schaduw of gefilterd zonlicht, anders is er kans op verbranding.
Als je Campanula lactiflora 'Loddon Anna' koopt, koop er dan maar 1, want dat misschien nog kleine plantje wordt groot genoeg en bloeit lang.
Een aanrader is als je er aan kan komen voor aan de voorkant (moet wat zon kunnen krijgen) Geranium 'Jolly Bee' (de beste geranium die er bestaat), deze is wat duurder dan ander planten maar bloeit van eind juni tot eind november/begin december, na 2 jaar ga je pas merken hoe goed deze geranium bloeit en hoe groot hij wordt.
Ontzettend bedankt voor al die informatie, we gaan er in het voorjaar meteen mee aan de slag. Kunnen we al die planten gewoon in een tuincentrum krijgen, of kunnen we beter naar een kweker gaan? Bij ons in de buurt hebben we tuincentrum Overvecht en Bosrand. Ik ben heel benieuwd wat het eindresultaat zal worden.
Nogmaals dank!
Voor de Geranium 'Jolly Bee' moet je misschien naar een kweker.
Wintergroen, schaduw of half schaduw, neutraal tot kalkrijk: Helleborus orientalis (bloeit mrt/apr).
Succes.
phlox zou ik ook wel aanraden zeer gemakkelijke plant die niet woekert en bovendien heerlijk geurt.
vrgr